Opgelicht op internet: hoe voorkom je het?

Tegenwoordig wordt er ontzettend veel gekocht en verkocht via internet. Dit is ontzettend leuk en zorgt voor een veel uitgebreider aanbod, maar brengt ook risico’s met zich mee. Helaas zijn er ook mensen op internet actief die niet alleen eerlijk willen handelen. Als je veilig wil kopen of verkopen op internet, zijn er een heleboel dingen waar je op kunt letten.

Kijk of je gegevens van de webshop kunt vinden

Als je iets wil kopen bij een webshop, kijk dan altijd eerst of de contactgegevens makkelijk te vinden zijn op de site. Kun je het adres, telefoonnummer en het Kamer van Koophandelnummer niet vinden, dan kun je deze site beter overslaan.

Kijk of de website een telefoonnummer heeft

Betrouwbare, doorzichtige webshops zijn meestal te bereiken op een duidelijk aangegeven telefoonnummer. Heeft een webshop geen telefoonnummer, kijk dan of je via social media bijvoorbeeld makkelijk met ze in contact kunt komen. Als je alleen een e-mailadres kunt vinden, heb je meer kans dat de site niet te vertrouwen is.

Kamer van Koophandel gegevens

Bedrijven in Nederland moeten geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel, webshops dus ook. Ieder geregistreerd bedrijf krijgt een nummer, dit is het Kamer van Koophandelnummer. Dit nummer zou op de site te vinden moeten zijn. Dit nummer kan echter ook gewoon verzonnen zijn en helemaal niet bij dit bedrijf horen. Als je het nummer hebt gevonden, kun je het ook nog controleren via de site van de Kamer van Koophandel.

Retourtermijn

In de Algemene Voorwaarden, die aanwezig moeten zijn, moet staan dat je het recht hebt om je gekochte artikel te retourneren binnen veertien dagen. Staat dit nergens of kun je het niet vinden, neem dan voor het kopen contact op met de webshop om dit te verduidelijken. Je hebt ook recht op een wettelijke retourtermijn, maar probeer dit toch even kort te sluiten om ongewenst gedoe en ongewenste kosten te voorkomen.

Achteraf betalen

Bij veel grote webshops kun je gewoon achteraf betalen, nadat je je bestelling hebt ontvangen en als je deze wilt houden. Als de mogelijkheid tot achteraf betalen er is, maak hier dan gebruik van. Soms moet je hier wel een klein bedrag extra voor betalen. Als achteraf betalen niet kan, kijk dan goed of je je geld terug kunt krijgen als je een artikel terug wil sturen. Vooral kleinere webshops geven vaak geen geld terug maar een tegoedbon, hou dit goed in de gaten.

Google ervaringen

Google de webshop en kijk wat voor ervaringen andere klanten ermee hebben. Hiermee kan je vaak al een hoop te weten komen over de betrouwbaarheid van de webshop.

Check de verkoper

Op de website https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html kun je kijken of de persoon waarvan je iets wil kopen hier misschien geregistreerd staat. Op deze site worden aangiftes van internetoplichting verwerkt als een persoon waar negatieve meldingen over zijn geregistreerd. Let op: niet alle onbetrouwbare verkopers zijn via deze site vinden.

Keurmerk

Kijk of de webshop een keurmerk heeft, zoals het Thuiswinkel Keurmerk. Een lijst van officiële keurmerken is te vinden op de website met officiele keurmerken. Als er een keurmerk op de website staat, moet je hier op kunnen klikken en word je meteen doorgeleid naar de website van het keurmerk. Als dit niet zo is, klopt er iets niet. Websites kunnen ook een keurmerk op de site plaatsen, terwijl ze dit keurmerk helemaal niet hebben gekregen. Op de sites van de verschillende keurmerken staat altijd een actuele ledenlijst die je kunt raadplegen.

Te mooi om waar te zijn?

Vooral op marktplaats geldt: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dat is dit het meestal ook. Kun je een uniek, kostbaar of zeldzaam artikel kopen voor een hele lage prijs, dan klopt er meestal iets niet. Betaal dan nooit van te voren of laat controleren of het artikel wat je wil kopen ‘echt’ is. Vooral populaire merken worden heel veel nep aangeboden via internet. Als je hier hele goedkope artikelen van kunt kopen, kun je er vanuit gaan dat het nep is.

Betaalmethodes

Vaak wordt er op websites ‘reclame’ gemaakt met bekende betaalmethodes zoals iDEAL. Dit lijkt meteen betrouwbaar, maar een bekende betaalmethode is geen garantie dat de webshop te vertrouwen is.

Creditcard

Bij veel grote webshops kun je tegenwoordig met creditcard betalen. Dit lijkt handig, maar het is erg fraudegevoelig. Bij sommige creditcards hoort tegenwoordig een beveiligingscode, maar nog niet bij allemaal. Als er een andere betaalmethode dan creditcard is, gebruik deze dan. Als je toch graag gebruik wil maken van je creditcard, let dan goed op je gegevens of zet een bedraglimiet op de creditcard.

Haal je aankoop zelf op

Als je iets via marktplaats koopt, vraag dan of je het artikel kunt komen ophalen. Op deze manier kun jij de verkoper meteen betalen en kun je je aankoop meteen meenemen. Hierdoor heb je niet meer het risico dat jij betaalt en dat de verkoper je aankoop nooit opstuurt. Ook kun je meteen kijken hoe je aankoop er in het echt uitziet.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo herken en voorkom je internetoplichtingZo herken en voorkom je internetoplichtingSteeds meer mensen maken het mee. Je doet een aankoop via het internet, maar ontvangt na weken wachten helemaal niets. H…
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…
Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude vindt veel plaats. Ook in 2020. We blijken te onvoorzichtig met onze identiteitsgegevens om te gaan en…
Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…
Heksenvervolging een duivelse aangelegenheidHeksenvervolging is al begonnen rond 1450 maar heeft vooral plaatsgevonden in de zestiende en zeventiende eeuw hoewel er…
Bronnen en referenties
  • https://www.consuwijzer.nl/thema/keurmerken-op-consuwijzer?gclid=CN7ZgZLIj8UCFSLlwgodZbkAiA
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/zo-voorkom-je-oplichting-op-internet
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 28-07-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.