Voegt kleur iets toe aan het leven?

Voegt kleur iets toe aan het leven? Sommige mensen zijn van de sobere of zelfs sombere kleuren en andere mensen willen alleen maar kleur om zich heen. Het gaat er om dat je je ergens gelukkig bij voelt. Toch worden we overspoeld met commentaar en als je geen kleur gebruikt. Zelfs geen accentkleur, want dan doe je iets verkeerd. Mogelijk is het een vorm van spiegelen of zit er toch een vorm van waarheid in? Het gaat niet om wel of geen kleur, maar waar voel je je lekker bij in het leven. Dan hebben we het over kleding, wonen, zakelijk of waar je dan ook maar in en mee leeft. Toch worden we regelmatig met de neus op de feiten gedrukt dat we vooral kleur moeten toevoegen.

Waar gaat het zoal over?

Er zijn verschillende manieren om kleur te verwerken (als je dit al wilt), zoals:

Accenten

Kleuraccenten zie je vaak als mensen niet echt van de vele kleuren zijn, maar wel iets toegevoegd willen hebben. Zo krijg je naast een aantal neutrale tinten een kleur die op verschillende manieren terug komt. De gekozen kleur kan op allerlei manieren terugkomen, maar meestal betreft het kleine “speldenprikjes” en soms één eyecatcher.

Een bont palet

Een bont palet kan ook je ultieme droom zijn. Meerdere harde, felle en/of diepe kleuren gecombineerd. Je loopt wel het risico dat wanneer je het niet zorgvuldig combineert, het een schreeuwend geheel wordt en je het beoogde effect niet gaat realiseren. Ook voor “veel” gaan wil nog niet zeggen dat je het niet zorgvuldig aan moet pakken. Zorg dat je de verschillende kleuren bij elkaar houdt en kijk wat het effect is.

Ton sur ton

We zien ton-sur-ton steeds meer terug. Want ton-sur-ton kan heel opvallend qua kleur zijn, als je dat wilt, maar tegelijkertijd kan het veel rust uitstralen. Je gebruikt de ingevoegde kleur op verschillende manieren en dat maakt dat je met uiteenlopende materialen en kleurnuances aan de slag kunt. Zo kan slechts één kleur toch ook heel veel doen.

Kleur zonder kleur

Je kunt nog steeds een druk palet hebben, zonder daar een echte kleur aan toe te voegen. Je kunt dit realiseren door de neutrale kleuren op verschillende manieren toe te passen. Het gaat dan om én nuances én verschillende materialen. Als je neutrale tinten op een juiste wijze combineert is het gelijk met het toevoegen van een echte kleur. Vooral de verschillende materialen zorgen voor het verschil.

Kleur bij je stemming

Wat kleuren doen

Voor veel mensen geldt dat ze een stemming hebben bij kleur, hoewel het lang niet altijd bewust zo werkt. Rood is vurig en als je in een rebelse bui bent, kan rood het goed doen. Zoek je rust, kalmte en vertrouwen combineer dan oranje met blauw (niet voor niets dat dit bij banken populaire kleuren zijn) en als je je heel sereen voelt dan doet wit het uitermate goed. Niet voor niets dat foto’s van mediterende mensen in wit gekleurd zijn.

Blauw is ook een kleur voor reinheid en koelte en niets voor niets dat in slaapkamers de kleur blauw vaak terugkomt. Geel daarentegen heeft iets schreeuwends en wordt wel eens met de verkeerde zaken geassocieerd. Dit, terwijl geel toch ook, licht, vreugde en jeugd is. Combineer het met hel groen en je valt bijna als vanzelfsprekend in de lente.

Coconen c.q. huislijk gevoel creëer je ook met (rood-)bruin en beige tinten. Voor sommige mensen somber, maar met mooi warm roomwit zeker niet verkeerd. Tenslotte staan paars- en lilatinten voor spiritualiteit. Wat op zich wel kan, maar een frisse kleur haalt het zware er vanaf.

Zorgvuldig werken

Het kan geen kwaad om zo nu en dan in jezelf te keren en te bekijken hoe je stemming is. Dat kan je vervolgens toepassen voor je eigen kleding, maar ook hoe je een ruimte invulling wilt geven, hoe je met accessoires iets wilt doen etc. Bovendien helpt het je inzicht te geven aan je gevoel.

Tot slot

De vraag of kleur dus iets aan het leven toevoegt is een heel persoonlijk gegeven. Voor de een zal het zeker dat beetje extra bieden, maar dat hoeft helemaal niet. Liefhebber van bijvoorbeeld zwart is dus niet per definitie somber of negatief. Kleur of geen kleur toepassen bepaald individueel en dus bij voorkeur waar je je senang bij voelt .
© 2015 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…
Tekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodTekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodKinderen kleuren graag met kleurpotlood en als ze dat doen, mengen ze de kleuren ook. Als je ze er echter van bewust wil…

Watersnoodramp 1953Watersnoodramp 19531953 is bekend vanwege de watersnoodramp in Zeeland. In de nacht van 31 januari naar 1 februari brekende dijken door, in…
AMOK-procedure: protocol politie bij gewapende daderAMOK-procedure: protocol politie bij gewapende daderWanneer de politie de taak heeft een gewapend persoon zo snel mogelijk uit te schakelen dan wordt gebruik gemaakt van de…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Voegt kleur iets toe aan het leven?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!