NOS journaal indringer. Wie is Tarik Z?
Op 29 januari 2015 dringt een jongeman, keurig gekleed in een pak maar bewapend met een pistool, binnen bij de NOS studio in Hilversum. Hij verstoort hiermee het journaal van 20.00 uur, wat enkele minuten later zou beginnen. In eerste instantie denken veel mensen, zo kort na de slachtpartij op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, aan een terroristisch aanslag. Het lijkt echter een eenmansactie van een student te gaan, die een paar weken voor zijn poging om mensen te gijzelen in de studio ook niet meer op zijn studie in Delft was verschenen.
De man die op 29 januari 2015 de studio in Hilversum met een pistool binnendrong, blijkt een negentienjarige student die in Delft studeerde. Tarik Z. woonde in de omgeving van Pijnacker. Een paar minuten voor het 8 uur journaal, slaagde de man erin om 's avonds de portier van het NOS journaal met een pistool met geluidsdemper te bedreigen, en vervolgens de studio van het Media Park binnen te dringen. Hij geeft de portier een brief. De portier moet de deur van de studio's openen met zijn elektronische pasje. Aanwezigen in de studio maken zich zo snel mogelijk uit de voeten. De man claimt van een hackerscollectief te zijn en ingehuurd te zijn door inlichtingendiensten. In de brief staan de eisen van de gijzelnemer. Hij claimt dat er radioactieve explosieven op verschillende plaatsen in Nederland verstopt zijn. Hij eist zendtijd. De portier die bij hem was, voerde zo rustig mogelijk een gesprek met hem. De regisseur van het journaal kreeg de brief in handen geduwd. Hij besefte dat de situatie gevaarlijk was en via, via werd gevraagd of men 112 wilde bellen. Ondertussen maakten mensen zich in de studio bij de regie van Studio 10 uit de voeten en het pand werd snel ontruimd. Op tv verschijnt het bericht 'Even geduld a.u.b.' in beeld. NOS-medewerker Stefan van de Weijde zette op Twitter: 'Paniek in Hilversum. Man met wapen eist zendtijd. Journaal gaat niet door.'
De beweringen en bedreigingen van de man blijken achteraf niet waar, en ook zijn pistool blijkt geen echt pistool te zijn.
Wat wilde de verdachte?
Het doel van de bewapende man om zijn brief met eisen live in de uitzending voor te lezen was nogal onsamenhangend. Hij zegt dit te doen om geheimen bekend te maken, om te voorkomen dat hij het slachtoffer zal worden van een of ander. Terwijl hij staat te wachten totdat hij live in de uitzending kan verschijnen, voert de gegijzelde portier een rustig gesprek met hem. Tot een uitzending kwam het echter niet. Net op het moment dat hij aangeeft dat hij het allemaal te lang vindt duren, doet de politie een inval. De man wordt door een gewapend (na de aanslag in Parijs speciaal in het leven geroepen) 'Media Team van de politie,' gesommeerd om zijn wapen (een pistool met geluidsdemper) te laten vallen, wat hij ook direct doet. Daarna wordt hij gesommeerd zijn handen op zijn rug te houden en de man wordt vervolgens zonder verzet overmeesterd. Dit is allemaal gefilmd en wordt dezelfde avond nog verschillende keren op tv uitgezonden en gaat via internet de halve wereld rond.
In de brief die de 'verwarde' man bij zich had werd kort daarna overvallen door een groep politiemannen, die hem sommeren zijn wapen te laten vallen. Hij geeft zich daarna zonder verzet over. Het gebouw blijft daarna enkele uren gesloten. Politie doorzoekt het pand op explosieven en eventueel andere indringers. Deze worden geen van beiden aangetroffen.
Wat stond er in de brief?
In de brief die Tarik Z. bij zich had en die hij (waarschijnlijk door een gijzelaar) voor tv had willen (laten) voorlezen stond het volgende: 'Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaar bewapend. Als u gewoon netjes meewerkt dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radio actief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op uw geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8 de NOS studio.
Wij zijn gegijzeld door zwaarbewapende mannen. Er zijn er nog meer van hen in de rest van het land en ze hebben 98 hackers klaarstaan voor een cyberaanval. Ook zijn er 8 zware explosieven in het land geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Zij willen een live uitzending doen om hun verhaal te kunnen houden. Als die live uitzending op enige manier verstoord wordt, zullen zij tot actie overgaan. Van buitenaf wordt in de gaten gehouden of de live uitzending in heel Nederland bekeken kan worden. Hun voorwaarden zijn daarom onder andere.
- Dit gebouw wordt niet bestormd.
- De live uitzending wordt niet vertraagd, geen enkele seconde onderbroken en niet bewerkt.
- Voor de duidelijk(heid) wordt er dus geen informatiebalk en ook geen ondertiteling aan de live uitzending toegevoegd.
Als aan de voorwaarden wordt voldaan, zullen wij vrij worden gelaten. Ik zal het nog een keer herhalen.'
Wie was de indringer?
Over de identiteit van de indringer die op 29 januari 2015 de NOS studio binnengedrongen is, is bekend dat hij op het moment van zijn daad negentien jaar is, dat hij Tarik Z. heet en dat hij in een gebied nabij Pijnacker woont. Er wordt eerst beweerd dat zijn ouders niet zo lang voor zijn actie zouden zijn overleden. Dit laatste blijkt echter niet correct. Zijn ouders zijn niet overleden en Tarik woont in principe gewoon nog thuis. Zijn ouders hebben een palmkwekerij. De eerste geruchten gaan dat de student in zijn eentje handelde, en mogelijk verward en een 'loner' was die mogelijk in een complottheorie gelooft. Ook verklaarde hij zelf aan een journalist niet van plan te zijn geweest om echt mensen te doden. Tarik Z. is in Zoetermeer geboren zijn. Hij is de zoon van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder.
Tarik Z
Tarik Z. (Tarik Zahzah voluit volgens hartvannederland.nl) woonde bij zijn ouders in Pijnacker. Tarik Z. studeert Moleculair Science & Technology aan de TU in Delft. Student (initialen R.T) en tevens studiegenoot van de verdachte geeft dezelfde avond een live interview op de radio en legt uit dat hij en Tarik beiden in Delft studeren en dat ze allebei eerstejaars zijn. Hij omschrijft Tarik Z. als een gewone jongen, die beweerde dat hij als bijbaantje iets met computers deed. Tarik zat regelmatig in de sportschool en speelde voetbal, en net als veel jongens van zijn leeftijd probeerde hij in het uitgaansleven meisjes te versieren. Hij wilde volgens zijn medestudent het liefst in Leiden gaan wonen omdat daar meer meisjes te versieren zouden zijn. Na het behalen van slechte cijfers was hij al echter enkele weken niet op zijn studie verschenen. Hij lijkt niets te maken te hebben met een hackerscollectief zoals hij beweerde, en ook geen connecties te hebben met inlichtingendiensten. De kans is groot dat hij verward was of 'gewoon' behoefte had om even wereldnieuws te zijn. Tarik is volgens sommigen een complotdenker. Hij was een grote fan van Michal Jackson en in optredens op school had hij wel eens laten zien hoe goed hij de danspasjes van Jackson na kon doen. Toen de wereldster overleed was Tarik echter van mening dat Michael Jackson niet dood was maar dat er een complot achter zijn geënsceneerde dood zat.
Veiligheid tv studio's
Wat zegt het NOS incident over de veiligheid van televisiestudio's? De veiligheidsmaatregelen zijn al geruime tijd aangescherpt maar tegen een persoon met een pistool kan je ter plekke niet heel veel doen. De portier heeft goed gehandeld en is rustig gebleven en heeft de verdachte de gelegenheid gegeven zijn verhaal te doen. De politie heeft de verdachte kunnen inrekenen zonder dat er slachtoffers gevallen zijn. Zelfs de verdachte heeft goed gehandeld door zich direct over te geven want verzet had hem waarschijnlijk zijn leven kunnen kosten. We moeten echter steeds opnieuw constateren dat zelfs goed beveiligde gebouwen slechts beperkt veilig zijn.