Jaaroverzicht 2014, wat is er gebeurd

Het is een bewogen jaar geweest. 2014 is bijna ten einde. 2014 zal de geschiedenis in gaan als het jaar van het neergehaalde vliegtuig MH17. Het jaar van het monstertruckongeluk in Haaksbergen. Maar ook het jaar van 24 medailles voor Nederland op de Olympische Spelen en de 3e plek tijdens het WK in Brazilië. Economisch is er een broos herstel geweest in 2014.

Komeetlanding

Voor het eerst in de geschiedenis vindt er in 2014 een komeetlanding plaats. De Europese ruimtesonde Rosetta is onderweg naar de komeet komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De komeet bevind zich op een afstand van 500 miljoen kilometer van de aarde. Tijdens de reis (die bijna 10 jaar heeft geduurd) zijn bijna alle systemen de laatste 3 jaar uitgeschakeld om energie te besparen. Op 19 januari 2014 geeft de sonde weer een teken van leven, welke dan ook met gejuich is ontvangen. Op 11 en 12 november 2014 is de sonde geland op de komeet.

MH370 op 8 maart 2014

Op 8 maart 2014 vliegt vlucht MH370 van Malaysia Airlines van Kuala Lumpur naar Beijing (Peking). Tussen Maleisië en Vietnam raakte het vliegtuig echter van de radar. Sinds die tijd is het toestel met 239 personen zoek.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Op 19 maart 2014 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In een beperkt aantal gemeenten werden deze op 19 november gehouden, vanwege samenvoegingsprocedures. In 2014 werd nog met stembiljetten gewerkt, vanwege het nog lopende onderzoek naar het gebruik van stemmachines.

Partijenprocentueel aantal stemmen
Lokale partijen29,7%
Christen-Democratisch Appèl (CDA)14,3%
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)11,9%
Democraten 66 (D66)11,8%
Partij van de Arbeid (PvdA)10,2%
Socialistische Partij (SP)6,5%
(CU-SGP)7,0%
GroenLinks (GL)5,2%
Partij voor de Vrijheid (PVV)0,2%


Europees parlement verkiezingen

Op 14 mei vonden ook de Europese verkiezingen plaats. D66 kreeg de meeste stemmen. Het CDA kreeg echter een zetel meer in het Europees Parlement. Dit vanwege de verbinding met de lijst van CU/SGP.
Het CDA heeft daarmee vijf zetels in het Europees Parlement. D66 en PVV hebben er vier. Ook de Partij voor de Dieren haalt voor het eerst een zetel.

Vlucht MH17

Op 17 juli stort vlucht MH17 van Amsterdam Schiphol naar Kuala Lumpur. De vlucht van Malaysia airlines stort neer in het oosten van de Oekraïne en is waarschijnlijk neergehaald door separatisten (het onderzoek is op het moment van schrijven van dit bericht nog gaande, december 2014). 298 mensen komen om, waaronder veel Nederlanders. De slachtoffers komen in de loop van juli 2014 aan op vliegveld Eindhoven. Langs de weg van Eindhoven naar Hilversum staan iedere keer duizenden mensen in een haag om de slachtoffers een laatste eer te bewijzen.

Ebola

Sinds de uitbraak van de ziekte Ebola (vernoemd naar de rivier Ebola in Congo) in 1976 is er geen grotere uitbraak dan de epidemie van 2014. Op 12 november werd daarbij de grens van 5000 doden bereikt. Het aantal mensen dat in 2014 aan Ebola is overleden is daarmee 4 keer groter dan alle Ebola-doden tot 2013 bij elkaar.

Ongeluk monstertruck Haaksbergen

Op 28 september 2014 overlijden 3 mensen, doordat een monstertruck inrijdt op het publiek. Na onderzoek blijkt dat er nogal wat veiligheidseisen niet in acht zijn genomen. De bestuurder van de truck is eerst opgepakt, maar later vrijgelaten toen bleek dat het om een ongeluk ging. De man is compleet gebroken na het ongeluk.

Vlucht QZ8501

Op 28 december 2014 verdwijnt andermaal dit vlieg rampjaar een vliegtuig van de radar. Ditmaal een vliegtuig van Air Asia. Het vliegtuig vliegt van Indonesië naar Singapore. Er zaten 162 mensen aan boord inclusief 7 bemanningsleden. Wat er is gebeurd, is nog geheel onduidelijk.

Sport

De Olympische Winterspelen worden in 2014 gehouden in Sochi. Nederland haalt een record aantal medailles binnen met een totaal van 24. Hiervan zijn er 8 gouden medailles, 7 zilveren medailles en 9 bronzen medailles. Het gaat bijna allemaal om schaatsmedailles, het lange baanschaatsen. Alleen Sjinkie Knecht haalt een shorttrack medaille, brons op de 1000 meter.

Tijdens het WK van 2014 in Brazilië verrast het Nederlands Elftal door in tegenstelling tot alle verwachtingen de 3e plaats te halen.
In poule D werd eerst oud-wereldkampioen Spanje verslagen met 5-1. Het mooiste doelpunt van het WK werd in deze wedstrijd gemaakt door Robin van Persie.
Nadat Nederland ook Australië verslaat met 3-2 en Chili met 2-0, mag het elftal in de knockoutfase aantreden tegen Mexico. Deze wedstrijd wordt met 2-1 gewonnen. De wedstrijd in de kwartfinale wordt gelijkgespeeld tegen Costa Rica om vervolgens de strafschoppenserie te winnen door een sterk optreden van Tim Krul. De halve finale speelt Nederland tegen Argentinië. Weer wordt er in de reguliere speeltijd niet gespeeld. Ditmaal verliest Nederland de strafschoppenserie en gaat Argentinië naar de finale waarin het verliest van Duitsland. Nederland herpakt zich in de wedstrijd tegen Brazilië (3-0) en wordt hierdoor derde.

Na vele jaren van droogte is er in 2014 eindelijk weer Nederlands succes in de Tour de France. Lars Boom wint de 5e etappe, de kasseienrit tussen Parijs en Roubaix. In deze rit soleert Lars Boom solo naar de etappe zege. Vincenzo Nibali wint in deze etappe kostbare tijd om een fundering te leggen voor zijn winst in het eindklassement. Het eindklassement waarin Nederlander Bauke Mollema knap 6e wordt.

In juni 2014 vinden de WK hockey plaats in Den Haag. Nederland schittert door als thuisland beslag te leggen op zilver bij de heren en goud bij de dames. De dames mogen zich dus andermaal laten kronen tot wereldkampioen.

Overleden in 2014

 • Herman Pieter de Boer (85), Nederlands schrijver
 • Juanita Moore (99), Amerikaans actrice
 • Phil Everly (74), Amerikaans zanger
 • Jo Smeets (90), Nederlands oud Burgemeester onder andere Kerkrade
 • Allard van der Scheer (85), Nederlands acteur
 • Henk van de Heuvel (70), Nederlands gitarist en liedjesschrijver
 • Kees IJmkers (89), Nederlands politicus
 • Nico Vijsma (76), Nederlands vastgoedfraudeur
 • Ariel Sharon (85), Israëlisch oud-premier van Israël
 • Hans Veerman (80), Nederlands acteur
 • Philip Seymour Hoffman (46), Amerikaans acteur
 • Ernst Bakker (67), Nederlands politicus
 • Els Borst (81), Nederlands minister
 • Hugo Brandt Corstius (78), Nederlands schrijver
 • Cees Veerman (70), Nederlands muzikant
 • Peaches Geldof (25), Brits model
 • Frankie Knuckles (59), Amerikaans DJ
 • Tito Vilanova (45), oud Barcelona-coach
 • Frans van der Lugt (75), Nederlands pater
 • Wil Albeda (88), Nederlands oud-minister
 • Jean-Luc Dehaene (73), Belgisch premier van België
 • Wubbo Ockels (68), Nederlands astronaut
 • Bobby Womack (70), Amerikaans zanger
 • Menno Buch (62), Nederlands programmamaker
 • Tommy Ramone (62), Amerikaans muzikant
 • Robin Williams (63), Amerikaans acteur
 • Joan Rivers (81), Amerikaans actrice
 • Seth Gaaikema (75), Nederlands cabaretier
 • Jimmy Ruffin (78), Amerikaans Motownzanger
 • Joe Cocker (70), Brits zanger
 • Fabiola (86), Belgisch oud-koningin van België

Woorden van 2014

Jaarlijks wordt het woord van het jaar gekozen. Dit gebeurd publiekelijk via de website van Van Dale.
Dit is het van Dale woord van het jaar 2014:

 1. Dagobertducktaks; belasting geheven over het vermogen van de superrijken
 2. Moestuinsocialisme; spotnaam voor socialisten die propageren dat minima en AOW'ers een moestuin moeten nemen voor zelfredzaamheid
 3. Stemfie; selfie gemaakt in een stemhokje, waarna verspreid via social media om te laten zien dat men gestemd heeft
© 2014 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
Jaaroverzicht downloaden van ING en daarna openen in ExcelJaaroverzicht downloaden van ING en daarna openen in ExcelAlle ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel) moeten een jaaroverzicht voorleggen aan de Belastingdienst. Bij de ING kun…
Vergoedingenstaat: wat is het en welke informatie bevat het?Vergoedingenstaat: wat is het en welke informatie bevat het?Heb je een betaalrekening dan ontvang je van je bank jaarlijks een vergoedingenstaat. Dit is een overzicht met alle kost…

Jaar van de Bodem International Year of SoilsJaar van de Bodem International Year of SoilsHet jaar 2015 is door de Wereldvoedsel Organisatie FAO, de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties, ui…
30 day challenge: verander je levensstijl in 30 dagen30 day challenge: verander je levensstijl in 30 dagenWist je dat je in slechts 30 dagen al één en ander kan veranderen in je levensstijl? 30 day challenges zijn niet voor ni…
Bronnen en referenties
 • http://www.nu.nl/jaaroverzicht2014/3951972/bekende-mensen-overleden-in-2014.html
 • http://nos.nl/op3/artikel/2010404-jaaroverzicht-zo-zag-2014-er-uit.html
 • http://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/
Evertse (47 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.