Nieuwe trend, iedereen gaat koken of bakken

Nieuwe trend, iedereen gaat koken of bakken Ons eten niet rauw verorberen doen we al eeuwen, koken is van alle tijden en ons vlees boven een vuur bakken doen we ook al heel lang. Lang is koken en bakken als gewone maaltijdbereiding gezien en werden de culinaire hoogstandjes alleen door de mensen die voor de notabelen het eten klaarmaakten of in het restaurant (of wat daar vroeger voor door moest gaan) gerealiseerd. Inmiddels is dat anders, menig amateurkok is beter dan of kan zich minimaal meten met de professional in het restaurant. Kortom, koken en bakken is hot!

Definitie van koken en bakken

“Koken is het bereiden van voedsel middels verhitting. Bakken is het in de pan laten garen (en bruin worden) van voeding. Bakken is ook het in de oven bereiden van bepaalde soorten voeding.” Zoals de taart of het brood.

Onderdeel van het leven

Het eten bereiden is iets wat we al heel lang doen. Koken verandert de structuur en zorgt er voor dat bacteriën, die ons ziek kunnen maken, gedood worden. Daarnaast heeft het altijd min of meer een sociale status gehad. Gezamenlijk om de hete pot na hard werk, is van alle tijd. Samen de dag doornemen, plannen maken etc.

Keuken als middelpunt

De keuken is dan ook lange tijd het centrum van het leven geweest. Alles was rond de keuken geconcentreerd. Later vervaagde dat, want als je geld hebt laat je iemand voor je koken en leef je zelf niet echt in de keuken. Dat is dan ook lange tijd het geval geweest en zie je bijvoorbeeld aan de huizen uit de gouden eeuw.

Eind 20ste eeuw en begin 21ste eeuw is er echter een kentering gekomen en is de keuken weer meer centraal komen te staan. In de vrije opdrachten nemen architecten de keuken vrijwel altijd mee als centraal punt. Grote leefkeukens waar plek is voor meerdere zaken van klein tot groot. Ook de gestandaardiseerde huizen krijgen qua keuken een grote plek. Ook al is het soms woekeren met ruimte.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Koken en bakken als ontspanning

Als de keuken een meer centraal punt krijgt, is het evident dat koken en bakken ook nadrukkelijker in het leven van de mens hoort. Voor veel mensen is koken en bakken een stuk ontspanning in een druk leven. Even niet meer denken aan de drukke dingen van de dag, maar de gedachten gericht op het bereiden van eten en daarna met gezelschap nuttigen van de maaltijd.

Koken en bakken wordt soms zelfs therapeutisch ingezet, waarbij je onder begeleiding en in een groep aan de slag gaat of je gaat een soort kookworkshop volgen. Dit schieten ook als paddenstoelen uit de grond, dus past prima in het plaatje.

Zien koken doet koken

De televisie loopt over van de kook- en bakprogramma’s en we vinden het allemaal leuk om te kijken naar hoe mensen eten bereiden en het, al dan niet voorzien van het nodige commentaar, nuttigen. We kunnen de chef van de week worden, of van een gebied, maar ook de beste bakker van het jaar. Soms mogen alleen amateurs mee doen en soms alleen professionals, maar overal kan je de beste in worden en wordt er grootschalig meegedaan.

Gezondheid

Dan komt er ook nog om de hoek dat we erg met onze gezondheid bezig zijn en steeds natuurlijker willen eten. Geprepareerde producten bevatten vaak allerlei E-nummers, van smaakmakers tot geurversterkers. Van verse producten weet je ook niet alles (bestrijdingsmiddelen of toegediende hormonen), maar wel veel en bij de te bereiden maaltijd weet je in ieder geval wat je toevoegt.

Bovendien zijn we steeds vaker bezig met de combinatie van producten en willen we bijvoorbeeld alleen nog maar betere vetten of nauwelijks tot geen (losse) koolhydraten bij de maaltijd, want die krijgen we vaak op andere manieren al binnen. Denk aan het eten van een banaan.

Tot slot

Koken en bakken is mode, het is een trend. Met als uitgangspunt ontspanning of gezondheid, is het alleen maar toe te juichen. De keuken als centraal punt in het huis, waar alles om het kookgebeuren heen draait. Zou het zo blijven of is het echt een trend?
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker eten is een genotLekker eten is een genotHet eten bereiden wordt door velen gezien als een vervelende taak, die we het liefst zo snel mogelijk afmaken. Neem nu e…
Wat geeft een gezin uit aan voeding?Wat geeft een gezin uit aan voeding?De uitgaven van een gezin aan voeding is sterk afhankelijk van de financiële positie van het gezin. Ieder gezin moet ove…
Big Green Egg: barbecue en buitenkeuken voor koken en rokenBig Green Egg is een nieuwe hit in Nederland. Het is een geavanceerde barbecue, afkomstig uit de USA, waar je niet allee…
Koken in de magnetronKoken in de magnetronKoken in de magnetron betekent koken zonder water. Hierdoor blijven de vitamines in het voedsel en gooi je ze niet weg m…

Peter van Pels, vriend van Anne FrankPeter van Pels, vriend van Anne FrankPeter van Pels zat samen met Anne Frank ondergedoken in het achterhuis te Amsterdam. Hij werd op 8 november 1926 geboren…
Tot zover – Nederlands Uitvaart MuseumTot zover – Nederlands Uitvaart MuseumIn Amsterdam staat het Nederlands uitvaart Museum Tot Zover. Het museum organiseert regelmatig wisseltentoonstellingen o…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.