Help, ik trek het niet meer
Misschien zit er wel even zoveel tegen op het moment dat je het allemaal niet meer trekt. Je voelt je volledig overvraagd en ziet niet meer in hoe je al die lasten op je schouders moet dragen. Wat moet je doen als je het allemaal niet meer weet? Als je het gevoel hebt dat je de dingen die in je leven spelen niet meer trekt?
Oorzaken
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je het allemaal even niet meer trekt. Misschien ben je een dierbaren verloren, misschien heb je grote financiële problemen, heb je geen vrienden of is een van je dierbaren (chronisch) ziek. Maar misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Het niet meer weten is in ieder geval heel vervelend en werkt vaak verlammend.
Accepteer je gevoelens
Als je het allemaal niet meer trekt, is het meestal zaak niet te ver vooruit te kijken. Denk in kleine stapjes. Denk niet over dingen die je in een maand wilt bereiken, maar dingen die je in een dag zou willen bereiken. Denk van uur tot uur, denk klein. Dit maakt het leven al een stuk meer hapbaar. Ook zorgt dit ervoor dat je niet verlamt van de hulpeloze gevoelens. Je hoeft niet meteen te weten wat je wilt of hoe je bepaalde situaties oplost. Sommige situaties zijn te complex en laten zich niet snel oplossen. Het is dan ook logisch dat je het niet meer weet. Accepteer dat je het op dit moment allemaal even niet meer weet en niet meer ziet zitten. Zulke gevoelens mag je hebben en erin berusten dat je deze gevoelens hebt, geeft vaak al een stukje rust.
Het komt wel weer goed
Het is een vreselijk cliché, maar zelfs voor de meest grote problemen geldt dat het uiteindelijk meestal wel weer goed komt. Misschien niet vandaag of morgen, maar er is altijd hoop voor de toekomst.
Neem geen grote beslissingen
Op het moment dat je voelt dat alles teveel is geworden en je het niet meer trekt, ben je waarschijnlijk overbelast en kun je niet goed meer nadenken. Sommige mensen zijn geneigd om op zo een moment impulsieve beslissingen te nemen over grote zaken als woning, relaties of werk. Probeer dit te voorkomen, door beslissingen uit te stellen tot een moment dat je je weer wat rustiger voelt. Schakel bij het nemen van beslissingen eventueel hulp in van een objectief ander persoon die de zaken nog helder overziet.
Deel je zorgen
Misschien heb je het gevoel dat je er alleen voor staat met al je zorgen. Probeer je gevoelens van hulpeloosheid eens te delen met andere mensen. Je hoeft daarbij niet te verwachten dat een ander onmiddellijk klaar staat met oplossingen, maar toch geldt vaak: gedeelde smart, is halve smart. Je kan je zorgen delen en daarmee worden ze vaak vanzelf iets kleiner. Puur om het feit dat je er niet meer alleen mee rond loopt. Als je niemand in de buurt hebt, kun je ook via internet bepaalde hulp instanties vinden die je kunt bellen om je ei kwijt te kunnen. Vaak is dit gratis.
Velen zijn je voorgegaan
Misschien kun je hoop putten uit het feit dat er waarschijnlijk duizenden mensen met dezelfde problemen en dezelfde hulpeloze gevoelens je voor zijn gegaan. En de meeste mensen lukt het om die problemen uiteindelijk weer op te lossen. Om zich weer minder hulpeloos te voelen. Sommige mensen schrijven ook boeken over de dingen die ze hebben meegemaakt en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Kijk eens in de bibliotheek naar waargebeurde verhalen, misschien kun je er meer tips uit halen over hoe om te gaan met hulpeloze gevoelens.