Help, ik trek het niet meer

Help, ik trek het niet meer Misschien zit er wel even zoveel tegen op het moment dat je het allemaal niet meer trekt. Je voelt je volledig overvraagd en ziet niet meer in hoe je al die lasten op je schouders moet dragen. Wat moet je doen als je het allemaal niet meer weet? Als je het gevoel hebt dat je de dingen die in je leven spelen niet meer trekt?

Oorzaken

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je het allemaal even niet meer trekt. Misschien ben je een dierbaren verloren, misschien heb je grote financiële problemen, heb je geen vrienden of is een van je dierbaren (chronisch) ziek. Maar misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Het niet meer weten is in ieder geval heel vervelend en werkt vaak verlammend.

Accepteer je gevoelens

Als je het allemaal niet meer trekt, is het meestal zaak niet te ver vooruit te kijken. Denk in kleine stapjes. Denk niet over dingen die je in een maand wilt bereiken, maar dingen die je in een dag zou willen bereiken. Denk van uur tot uur, denk klein. Dit maakt het leven al een stuk meer hapbaar. Ook zorgt dit ervoor dat je niet verlamt van de hulpeloze gevoelens. Je hoeft niet meteen te weten wat je wilt of hoe je bepaalde situaties oplost. Sommige situaties zijn te complex en laten zich niet snel oplossen. Het is dan ook logisch dat je het niet meer weet. Accepteer dat je het op dit moment allemaal even niet meer weet en niet meer ziet zitten. Zulke gevoelens mag je hebben en erin berusten dat je deze gevoelens hebt, geeft vaak al een stukje rust.

Het komt wel weer goed

Het is een vreselijk cliché, maar zelfs voor de meest grote problemen geldt dat het uiteindelijk meestal wel weer goed komt. Misschien niet vandaag of morgen, maar er is altijd hoop voor de toekomst.

Neem geen grote beslissingen

Op het moment dat je voelt dat alles teveel is geworden en je het niet meer trekt, ben je waarschijnlijk overbelast en kun je niet goed meer nadenken. Sommige mensen zijn geneigd om op zo een moment impulsieve beslissingen te nemen over grote zaken als woning, relaties of werk. Probeer dit te voorkomen, door beslissingen uit te stellen tot een moment dat je je weer wat rustiger voelt. Schakel bij het nemen van beslissingen eventueel hulp in van een objectief ander persoon die de zaken nog helder overziet.

Deel je zorgen

Misschien heb je het gevoel dat je er alleen voor staat met al je zorgen. Probeer je gevoelens van hulpeloosheid eens te delen met andere mensen. Je hoeft daarbij niet te verwachten dat een ander onmiddellijk klaar staat met oplossingen, maar toch geldt vaak: gedeelde smart, is halve smart. Je kan je zorgen delen en daarmee worden ze vaak vanzelf iets kleiner. Puur om het feit dat je er niet meer alleen mee rond loopt. Als je niemand in de buurt hebt, kun je ook via internet bepaalde hulp instanties vinden die je kunt bellen om je ei kwijt te kunnen. Vaak is dit gratis.

Velen zijn je voorgegaan

Misschien kun je hoop putten uit het feit dat er waarschijnlijk duizenden mensen met dezelfde problemen en dezelfde hulpeloze gevoelens je voor zijn gegaan. En de meeste mensen lukt het om die problemen uiteindelijk weer op te lossen. Om zich weer minder hulpeloos te voelen. Sommige mensen schrijven ook boeken over de dingen die ze hebben meegemaakt en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Kijk eens in de bibliotheek naar waargebeurde verhalen, misschien kun je er meer tips uit halen over hoe om te gaan met hulpeloze gevoelens.
© 2014 - 2020 Lola90, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHet lijkt in eerste instantie misschien een simpele vraag om te beantwoorden: heb ik echt honger of gewoon een beetje tr…
Afvallen, Eten en HongerAfvallen en eten zijn uiteraard zeer nauw met elkaar verbonden. Dat afvallen niet altijd meevalt blijkt wel uit de aanda…
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Red bull schikking: gratis geld of gratis publiciteit?nieuws uitgelichtRed bull schikking: gratis geld of gratis publiciteit?Red Bull, de bekendste leverancier van energiedrankjes, is aangeklaagd door een man uit New York. Volgens hem heeft Red…
Binnenkort 18 jaar, en dan?Binnenkort 18 jaar, en dan?Wanneer je 18 jaar wordt gaat er een hoop veranderen. Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, je kunt zo…

Reageer op het artikel "Help, ik trek het niet meer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lola90
Gepubliceerd: 17-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!