De schort als beschermend kledingstuk

Kleding heeft heel vaak de functie van bescherming. Dat kan zijn om de onderkleding niet vuil te laten worden zoals dat bij het dragen van een schort het geval is. Een schort is een kledingstuk dat alleen aan de voorkant van het lichaam de onderkleding bedekt. Het kledingstuk wordt meestal door vrouwen gedragen bij het koken of poetsen, waarbij sprake is van een huishoudschort. Ook worden bij sommige beroepen door vrouwen schorten gedragen zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Maar ook mannen dragen soms een schort zoals timmerlieden, slagers en schoenmakers.

Materialen voor de schort

Schorten kunnen, afhankelijk van de beschermende functie, van verschillende materialen worden gemaakt. Niet alleen van allerlei stofsoorten zoals bij huishoudschorten het geval is maar ook van rubber en plastic en soms wordt lood toegepast. Rubberen schorten zijn bedoeld als bescherming tegen gevaarlijke chemische producten. Plastic schorten zijn zeer waterafstotend en loden schorten beschermen tegen röntgenstralen. Schorten in mannenberoepen hebben vaak een aantal zakken om gereedschappen of hulpmiddelen in op te bergen.

Verschillende soorten schorten

Huishoudschort

Huishoudschorten, ook wel keukenschorten of boezelaars genoemd, worden gemaakt van allerlei stoffen vaak bedrukt met uitbundige patronen of vervaardigd in stoffen van bonte kleuren. Ook zijn er huishoudschorten die van plastic zijn gemaakt.

Evaatje

Dit is een kleine schort waar een portefeuille in kan worden opgeborgen en die gedragen wordt door serveersters.

Werkschort

De werkschort, ook wel voorschoot genoemd, is een grote schort die nagenoeg de hele voorzijde van de kleding bedekt en wordt gedragen door slagers.

Loodschort

Een loodschort is bedoeld ter bescherming in de medische wereld en bestaat uit een lange schort tot op de schoenen die wordt gebruikt om röntgenstraling tegen te houden.

Sloof

Een sloof is een schort van de heupen tot op de voeten die vaak in de horeca wordt gebruikt. Een speciale sloof is die van een schoenmaker en is voorzien van twee zakken.

PVC schort

Schorten van dit materiaal gemaakt worden vaak gebruikt in de vishandel.

De schort komt terug

Lange tijd werd een schort als oubollig gezien en werd vooral in de huishouding steeds minder gedragen. Maar tegenwoordig zijn er veel trendy modellen te koop en komt de schort weer helemaal terug. Ook mannen buiten de beroepen als timmerlieden, slagers en schoenmakers dragen steeds meer een schort bijvoorbeeld bij het barbecueën of bij tuinfeesten. Die schorten zijn soms bedrukt met foto’s of andere afbeeldingen en ook wel met humoristische voorstellingen.

Schort en klederdracht

Naast de functie van bescherming kunnen schorten ook vooral een decoratieve functie hebben zoals dat bij klederdrachten het geval is. Als onderdeel van de klederdracht zijn schorten soms ware sierstukken. Maar die schorten zijn aan het verdwijnen omdat het dragen van klederdrachten in het dagelijkse leven nauwelijks meer voorkomt en afhankelijk is geworden van evenementen.

Allerlei gebruik van de schort in het verleden

In vroeger tijden werd een schort vooral gedragen om een jurk te beschermen omdat onze overgrootmoeders maar over enkele jurken beschikten. Maar ook omdat een schort makkelijker te wassen en te strijken was dan een jurk. Een schort deed menigmaal dienst als pannenlap om bijvoorbeeld pannen van de kachel af te tillen zonder de handen te verbranden. Zelfs werden er dikwijls de tranen van een kind in gedroogd of zweetdruppels mee afgeveegd. Bij het eieren rapen uit het kippenhok was een schort handig als een soort draagtas. Ook voor het vervoeren van hout voor de kachel en diverse groenten uit de tuin was de schort een handig ding. Maar veel van deze functies zijn niet meer van deze tijd.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Dirndl?Wat is een Dirndl?Een Dirndl is een Beierse en Oostenrijkse klederdracht. Eigenlijk is Dirndl het verkleinwoord van Dirn, de Beierse-Ooste…
Klederdracht in Zuid-BevelandKlederdracht is kleding waardoor bepaalde groepen zich van andere kunnen onderscheiden. Elke klederdracht heeft dan ook…
Tips voor veilig kleding kopen op ebayTips voor veilig kleding kopen op ebayEBay is een online handelsplaats. Er wordt van alles gekocht en verkocht. Van make-up tot auto's. Maar niet iedereen die…
Voortbestaan klederdracht afhankelijk van evenementenKlederdrachten zijn meestal alleen te zien bij bepaalde evenementen en festiviteiten. Zij geven daar een folkloristisch…

Binnenkort 18 jaar, en dan?Binnenkort 18 jaar, en dan?Wanneer je 18 jaar wordt gaat er een hoop veranderen. Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, je kunt zo…
Geld verdienen met je vereniging: organiseer een actie!Geld verdienen met je vereniging: organiseer een actie!Geld is overal nodig. Zo ook in de vele vereniging die er bestaan. In de meeste gevallen zijn er de nodige inkomsten van…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schort
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.