mijn kijk op

Het positieve effect van een quote / citaat

Het positieve effect van een quote / citaat Een citaat of quote is een sterke one liner. De één kan je enorm raken, terwijl een ander je niet eens opvalt. Sommigen zijn grappig, andere inspirerend of juist ontroerend. Ze zijn te vinden op tegeltjes, anderen draag je mee als levensmotto. Quotes kunnen je een gevoel van zelfvertrouwen, kracht of dankbaarheid geven. Het wat en waarom van een quote / citaat.

Wat is een quote?

Een quote wordt ook wel een citaat genoemd. Het is een bekende uitspraak, maar kan ook een inspirerende of ontroerende uitspraak zijn. Soms maakt de quote je aan het lachen, maar het kan je ook aan het denken zetten. Over hoe jij in het leven staat bijvoorbeeld. Daardoor kunnen sommige quotes je kracht geven of zorgen voor een gevoel van dankbaarheid. Deze positieve emoties zorgen op hun beurt weer dat je het leven 'aankan'.

Om je een idee te geven van een aantal quotes en gedachten die daarachter schuil (kunnen) gaan, volgen hieronder een aantal voorbeelden:

Isocates: “Een verzameling mooie uitspraken is meer waard dan een hoop schatten.”
Ik vergelijk deze uitspraak met het hebben van goud (of geld in deze tijd). Uiteindelijk denk ik dat je van mooie uitspraken, of ze nou ontroerend, grappig of inspirerend zijn, meer leert dan van (toegeworpen/gevonden) goud/rijkdom. Bovendien zitten in veel citaten een kern van waarheid, waardoor je het leven om je heen beter leert begrijpen.

Eleanor Roosevelt: “Niemand kan je minderwaardig doen voelen zonder je toestemming.”
Iedereen heeft te maken met anderen. Die 'anderen' zijn niet altijd even aardig tegen je, of dat nou bedoeld of onbedoeld onaardig is. Deze quote herinnert je eraan dat iemand anders kan (en mag) bepalen wat hij doet of zegt, maar dat jij altijd de laatste bent die bepaald wat je met die informatie doet. Laat je je sturen door het gedrag van de ander of besluit jij zelf wat je doet en voelt (en hoe lang je daarbij stil staat)?

Otto Weis: “Wanneer mensen menen niet gadegeslagen te worden, nemen ze een vreemde gedaante aan: hun eigen.”
Mensen zijn sociale dieren. We willen graag goed voor de dag komen. Vroeger was dit van levensbelang: als we 'raar' deden, werd je de groep uitgezet en dit kwam je overlevingskansen niet ten goede. Dus doen we 'normaal'. Maar als mensen (denken) alleen (te) zijn, dan gebeurt er iets geks: er hoeft geen schijn meer opgehouden te worden en ze worden hun echte zelf.

Alain: “Een mens is pas gelukkig wanneer hij het geluk zelf wil en uitdenkt.”
Er zijn grofweg twee soorten mensen: mensen die denken dat geluk maakbaar is en mensen die denken dat geluk bij toeval langs komt. Helaas hebben de mensen die denken dat geluk bij toeval langskomt, een nadeel: het geluk wordt vaak niet herkend, ondanks dat het onder hun neus staat - kansen worden minder snel gegrepen. Deze uitspraak herinnert me dat je geluk zelf moet creëren en moet durven toestaan deze te voelen.

Benjamin Disraeli: “Het beste wat je voor iemand kan doen, is niet je rijkdom delen, maar hem laten zien wat zijn rijkdom is.”
Wanneer je je geld deelt met een ander, kan die ander daar spullen mee kopen. Maar wat als je diegene laat zien wat zijn eigen waarde is op deze wereld? Dat vind ik prijsloos. Door anderen hun eigen waarde te laten inzien, geef je ze de kracht om op zichzelf te vertrouwen. Hierdoor kunnen anderen succes in hun leven bereiken. Geloof in de ander is daarom essentieel en ligt hier aan de basis.

Mahatma Ghandi: “Je kan geen hand schudden met een gebalde vuist.”
Helaas is oorlog geen verleden tijd. Nog altijd is er strijd om macht, land en religie. We schelden (of erger, moorden) elkaar uit, omdat wij gelijk hebben (volgens onszelf) en die ander niet. En dus vechten we. Voor ons gelijk, voor onze overtuiging, voor ons gedachtegoed. Met woorden of met daden. Maar hierdoor komen we niet nader tot elkaar. We leren niets van elkaar, we kunnen ons alsnog niet inleven in andermans standpunt en komen meer tegenover elkaar te staan in plaats van naast elkaar. Handen schudden doe je als je vrienden bent (of op z'n minst respecteert) en een gebalde vuist kan een andere hand niet omsluiten (en is er geen sprake van respect en tolerantie voor elkaar).

Marcus Aurelius: “De aanleiding van woede is vaak veel minder erg dan haar gevolgen.”
Verdriet, gekrenkte trots, woede, wraak... De mens zit vol emoties die ons gedrag en beslisvermogen niet altijd ten goede komen. "Iemand terugpakken" komt vaak genoeg voor. Maar beoordelen of dit 'terugpakken' in verhouding tot wat ons is aangedaan, is vaak moeilijk. Bovendien kun je je afvragen of de emotie die zorgde voor het 'terugpakken' wel verdwijnt met die acties.

Plato: “Het begin is het belangrijkste deel van het werk.”
Sommigen kunnen tot in de eeuwigheid plannen, plannen, plannen. Met een plan maken is niets mis, waarschijnlijk zelfs verstandig. Maar als je eeuwig blijft plannen dan start het project nooit. Neem genoegen met 70% tevredenheid en ga aan de slag. Zeker zaken die belangrijk zijn, maar niet direct actie vereisen (zoals gezond eten, bewegen, et cetera), vallen makkelijk onder deze categorie. "Morgen, morgen ga ik aan de slag" - nee, nú ga je aan de slag. Stop met uitstellen!

Waarom zou je quotes / citaten gebruiken in je dagelijks leven?

Ondanks dat er weinig psychologisch onderzoek bestaat naar de effecten van quotes, zijn er toch een aantal resultaten. De belangrijkste praktische toepassing van quotes is de inspiratie die we eruit halen. En dat is weer goed voor onze geestelijke gezondheid, omdat we meer aandacht hebben voor schoonheid, creativiteit en optimisme.

Bovendien kan een quote je aan het denken zetten of je aanzetten om nieuwe doelen na te streven. Hierdoor kun je je eigen grenzen verleggen. Ook kan er met het lezen van zo’n quote een gevoel van dankbaarheid door je heen stromen. Deze positieve emoties zorgen ervoor dat je welbevinden (of geluksgevoel) groeit.

Hoe houd je deze positieve gevoelens vast?

Sommige quotes raken je, anderen niet. Degenen die jou raken zijn belangrijk voor jou – voor hoe jij in het leven staat. Helaas werkt ons geheugen niet zo goed: we onthouden mooie quotes niet zo lang als we denken. Daarom is de eerste tip:
Schrijf de quotes die je raken op. Verzamel ze en lees ze op rustige momenten nog eens door.

Ook kun je zelf creatief worden met je meest inspirerende quotes. Vroeger waren ze aan het borduren, maar een lijstje en uitgeknipte letters (en misschien een plaatje) is natuurlijk ook prima! Of maak er een bureaublad of screensaver van! Tip twee is dan ook:
Hang je meest inspirerende quote in het zicht; zo word je herinnerd aan jouw lijfspreuk.

Denk eens na over wat een quote precies voor jou betekent. Hoe vat jij de quote op? Hoe geef jij er invulling aan? Is het tegenovergestelde waar? Tip drie:
Reflecteer op je inspirerende quote, denk erover na. Wat geeft het betekenis voor jou?

Tot slot zijn we sociale dieren. Daardoor kun jij anderen ook inspireren. Dat kan natuurlijk op Facebook, maar je kunt ook andere creatieve manieren bedenken. Stop bijvoorbeeld een kaartje in een boek van de bibliotheek. Schrijf het op een ansichtkaart. Zet het als handtekening onder aan de mail. Dus de laatste tip:
Deel je inspirerende quote – bijvoorbeeld hieronder als reactie!
© 2014 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quotes ofwel citaten: wat zijn dat?Quotes en citaten worden vaak gebruikt. Grappige quotes kom je regelmatig tegen bijvoorbeeld op feestjes. Daarbij gaat h…
Quote Finder de online plagiaat checkerAltijd is het nodig een plagiaat checker. Al is het voor school, artikelen of gewoon voor een originele brief. In dit ar…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
CSS - groeperen, class en idCSS - groeperen, class en idCSS (Cascading Style Sheets) is een taal waarmee je een internetpagina mooi kan vormgeven. Je kunt aan alle tags in HTML…

Richtlijnen telefonische hulpverleningRichtlijnen telefonische hulpverleningTelefonische hulpverlening speelt in op een behoefte. Voor een goed gesprek is vertrouwen van groot belang. Goed luister…
Kleding die u slanker laat lijkenKleding die u slanker laat lijkenKleding kan veel doen voor uw figuur en daarmee ook voor uw zelfbeeld. Door uzelf op de juiste manier te kleden kunt uw…
Bronnen en referenties
  • Psychologie magazine
  • www.citaten.nl
  • www.quotes.nl
Marilyn (105 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.