Sterven: de persoon van de stervensbegeleider

Sterven: de persoon van de stervensbegeleider Een stervensbegeleidster heeft tijdens een nascholingscursus voor verpleegkundigen iets opmerkelijks ontdekt: een enorm verschil tussen een ideaalbeeld en een gewenst beeld van de persoon van de stervensbegeleider. Anders gezegd: een stervensbegeleider is niet zoals u denkt, maar eerder zoals u dat graag zou willen...

Ideaalbeeld

Dat ideaalbeeld geldt niet alleen voor de stervensbegeleider, maar ook voor familieleden (mantelzorgers) die een stervende verzorgen. Het ideaalbeeld ziet er als volgt uit:
  • altijd een goed humeur
  • eigen wensen zijn onbelangrijk
  • proberen alle wensen van de zieke te vervullen
  • altijd bereikbaar en beschikbaar
Herkent u uw eigen ideeën over stervensbegeleiders hierin?

Het bleek dat dit van stervensbegeleiders en mantelzorgers verwacht wordt. Maar dat niet alleen, stervensbegeleiders en mantelzorgers verwachten dit ook van zichzelf. Dat is niet verstandig, want een erg hoog gesteld ideaalbeeld is een recept voor burnout.

Vraag

Een dergelijk hoog gesteld ideaalbeeld blijkt ook helemaal niet nodig te zijn, want er kwam iets opmerkelijks aan het licht. Er werd gevraagd wat voor persoon de deelnemers zelf aan hun bed zouden willen hebben als ze een stervensbegeleider nodig zouden hebben. En die vraag veranderde alles.

Gewenste eigenschappen

Er ontstond een lijst met gewenste eigenschappen die er heel anders uitzag dan het ideaalbeeld:
  • iemand die kleurrijk is (van gedachten) en zich niet te somber kleedt
  • iemand die authentiek is en niet probeert krampachtig zonder emoties te zijn
  • iemand die eigen gevoelens tijdens het proces durft te laten zien, met alle ups en downs
  • iemand die zelfbewust is, met een eigen identiteit
  • iemand die eerlijk is, zodat duidelijk is dat die persoon aan een pauze toe is
  • iemand met humor, die alles ook van de lichte kant kan bekijken en die om zichzelf kan lachen
  • iemand die er verzorgd uitziet
  • iemand die een zinvol privé-leven heeft en voor wie het leven uit meer bestaat dan alleen stervensbegeleiding
  • iemand die uit een vrolijke omgeving komt zodat die persoon daar allerlei leuks over kan vertellen
  • iemand die meevoelend is, zonder mee te lijden

Anders

Kortom, het beeld dat men van een stervensbegeleider heeft is een heel ander beeld dan het beeld van de stervensbegeleider die we willen. Daar blijkt maar weer eens uit dat het niet nodig is te proberen aan ideaalbeelden te voldoen, het is voldoende te zijn wie we zijn.

Als er in jouw omgeving iemand is die gaat sterven, dan kunt u dus gewoon met die persoon omgaan zoals u dat altijd gedaan hebt. U hoeft niet te doen alsof u er niets bij voelt, maar u hoeft ook de leuke voorvallen uit uw leven niet achter te houden.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziektherapie en stervensbegeleidingMuziektherapie en stervensbegeleidingWanneer mensen te maken krijgen met een dierbare die stervende is kan dit een gevoel van onmacht met zich meebrengen. Je…
Sterven: ontkenningSterven: ontkenningIemand die te horen heeft gekregen te gaan sterven, gaat psychisch door vijf fasen. Die fasen zijn: ontkenning, woede, m…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 32De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 32Men behoorde dan vrolijk en blijde te zijn; want deze uw broeder was dood, en is weder levend geworden; en hij was verlo…

Sterven: depressieSterven: depressieIemand die weet spoedig te gaan sterven, gaat psychisch door vijf fasen: ontkenning, woede, marchanderen, depressie en a…
Sterven: woede en agressieSterven: woede en agressieIemand die weet dat hij of zij spoedig gaat sterven, gaat door vijf fasen. Die fasen zijn: ontkenning, woede, marchander…
Bronnen en referenties
  • Meelopen naar het einde, L. Elftraud von Kalckreuth
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.