mijn kijk op

10 dingen die we niet vergeten uit 2013

10 dingen die we niet vergeten uit 2013 2013 was een mooi jaar, met mooie gebeurtenissen. Mooie, droevige, leuke en bijzondere gebeurtenissen. Een jaar dat we niet zomaar moeten vergeten. Hier een overzicht met 10 dingen die we niet mogen vergeten.

10. Aftreden paus Benedictus XVI, 28 Februari

Paus Benedictus XVI was de 265ste paus van de Katholieke Kerk. In 2005 werd hij gekozen tijdens het conclaaf van april 2005. Als een van de weinigen, trad hij zelfstandig af in 2013 en werkte hij niet tot zijn dood. Op 28 februari trad hij af.

9. Officiële dood Friso, 12 Augustus

Ondanks dat al lange tijd bekend was dat Friso zeer waarschijnlijk zou overlijden, kwam het nieuws toch onverwachts. Friso raakte in coma na een skiongeluk op 12 Februari 2011, twee jaar eerder. Hij werd in een besloten kring begraven.

8. Dood broertjes Ruben en Julian, 6 Mei

Vanaf 6 Mei 2013 waren de broertjes Ruben en Julian vermist. De jongens waren ontvoerd door hun vader die later zelfmoord pleegde. Wanneer ze dood waren is niet precies bekend (zover ik weet).
De dood van de broertjes schokte heel Nederland. Overal zette de mensen kaarsjes voor hun raam als teken van rouw. Ruben was 9 en Julian was 7 toen ze stierven.

7. Winst Champions League Bayern München, 25 Mei

De Champions League finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund staat het aan het einde van de wedstrijd 1-1. Velen fans vrezen voor de verlenging, en eventueel daarna penalty's. Maar dan, Nederlander Arjen Robben in de 89ste minuut, die de bal voor Bayern binnen schiet. Dan klinkt het eindsignaal. Bayern München wint de Champions League! Een ongelofelijk spannende finale zorgt voor plek 7 in de top 10.

6. Tyfoon Filipijnen, 8 November

Op 8 November 2013, trekt er een ontzettend krachtige tyfoon over de Filipijnen. 11 Miljoen mensen worden getroffen er er vallen zeker 6000 doden. De tyfoon haalt overal ter wereld het nieuws en vele landen zamelen geld in om de slachtoffers te steunen. De tyfoon trok nog door naar Vietnam en China, maar veroorzaakte minder schade.

5. Bomaanslag marathon Boston, 15 April

Tijdens de Marathon die ieder jaar gehouden wordt in Boston, Amerika, gebeurt er iets verschrikkelijks. Op 15 april ontploffen twee bommen kort na elkaar. Ze maken 3 doden. De verdachten van de aanslag zijn de twee gebroeders Tsarnajev, waarvan een inmiddels is overleden.

4. Overlijden Nelson Mandela, 5 December

Een held voor velen, Nelson Mandela, overlijdt op 95-jarige leeftijd in Johannesburg. Mandela vocht tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Na een celstraf van bijna 28 jaar werd hij vrijgelaten, en enkele jaren later werd hij aangesteld als president van Zuid-Afrika.
De hele wereld toonde respect en de komende dagen werd in Zuid-Afrika een periode van rouw ingesteld.

3. Aantreden Paus Franciscus, 19 Maart

De tweede gebeurtenis over de paus. Ditmaal over het aanstellen van kardinaal Jorge Mario Bergoglio, beter bekend als paus Franciscus. Paus Franciscus komt uit Argentinië. Omdat het christendom het grootste geloof ter wereld is, is het aantreden van een nieuwe paus altijd ontzettend belangrijk nieuws. Daarom een 3de plek voor paus Franciscus.

2. Aftreden Koningin Beatrix, 30 April

Op 28 januari, liet Koningin Beatrix de wereld weten dat 30 April 2013 haar laatste dag als Koningin zou zijn. Ze liet het koningschap over aan de troonopvolger en haar zoon, Prins Willem-Alexander. Beatrix had waarschijnlijk niet de gemakkelijkste jaren aan het eind van haar periode als Koningin. Het overlijden van o.a. haar man Claus en haar zoon Friso hebben hier een rol in gespeeld. Beatrix was een geliefde Koningin en een voorbeeld voor volk en vaderland.

1. Troonswisseling en aantreden Koning Willem-Alexander, 30 April

Het aftreden van Koningin Beatrix was bijzonder, maar het aantreden van Koning Willem-Alexander was fantastisch. Dansen, zingen en vrolijk doen. Alles was oranje. Of je het nu op tv zag, of er bij was, je had er naar gekeken. Een vrolijke Koning en een nieuwe Koningin. En natuurlijk zwaaien. Heel veel zwaaien. Echt fantastisch en goed georganiseerd. En daarom, krijgt de troonswisseling een plek op nummer 1 in deze top 10.

Er zijn nog veel meer gebeurtenissen uit 2013 die vast in deze top 10 hadden gekund. Maar omdat deze top 10 voor iedereen anders is heb ik er eentje gemaakt, die waarschijnlijk met die van velen redelijk overeenkomt.
Heb jij nog eentje of meer suggesties die echt wel in deze lijst moesten, laat het dan even weten, dan wens ik jullie een gelukkig nieuwjaar en veel geluk in 2014.
© 2013 - 2024 Thomase, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Het voorjaar wilde in 2013 maar niet komen. Niet alleen in maart, maar zelfs in april was het koud. Erg koud. Zo koud da…
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…
De postzegels van 2013: het eerste halve jaarDe postzegels van 2013: het eerste halve jaarPostNL zorgt ervoor dat onze poststukken netjes op de plaats van bestemming terecht komen. We plakken op onze poststukke…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…

Raggedy Ann poppenRaggedy Ann poppenKennen jullie de Raggedy Ann poppen? De stoffen poppen met het rode haar, die vooral bij kleine meisjes erg populair zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lasanta.com.ec, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wikipedia.nl
  • AD.nl
  • http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=5019:wat-is-er-werkelijk-gebeurd-met-ruben-en-julian-update-23-05-2013&catid=9:binnenland&Itemid=22
Thomase (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.