nieuws uitgelicht

Reuver: schietincident en gijzeling, 7 november 2013

In Reuver, Limburg, heeft zich op 7 november 2013 een drama voltooid. Een man uit Roermond bezocht zijn ex uit Reuver, schoot haar in het been en dreigde een buurman te doden. Vervolgens gijzelde hij zijn driejarig dochtertje. Politie en hulpdiensten rukten uit en gingen in onderhandeling met de man. Deze beloofde zichzelf over te geven. Na een tijdje niks meer van de man vernomen te hebben, drong een arrestatieteam de woning binnen. Ze troffen de dader en het dochtertje levenloos aan.

Reuver

Reuver is een dorp in Limburg, gelegen tussen Venlo en Roermond. Het valt onder de gemeente Beesel en leeft vooral door de grote stroom toeristen. Het is een hechte gemeenschap waar soms wat gebeurt. Eerder kwam Reuver in opspraak door een moord in 1995 in Offenbeek (onderdeel van Reuver) en een moord in Reuver door de bende van Venlo. Op 7 november 2013 vond er weer een drama plaats, dit keer in Offenbeek, in de wijk Offenbeker Bemden.

Het incident

Even voor 9 uur in de ochtend hoorde een buurtbewoner op de Zonnedauw 5 in Reuver gegil op straat. Hij zag hoe een man en een vrouw ruzie stonden te maken en aan een drie-jarig meisje trokken. De mannelijke dader droeg een kogelvrij vest en was in het bezit van een uzi. De dader schreeuwde naar de vrouw haar dood te maken. Daarop schoot hij de vrouw in haar been. De buurman op nummer 5 rende naar buiten en schoot te hulp. De dader dreigde de buurman te doden en richtte zijn uzi. Het wapen weigerde, waarop de buurman zich naar binnen wist te redden en de vrouw daarbij meenam. Toen hij zag dat de dader verdween, verleende hij eerst hulp en werd de vrouw per ambulance afgevoerd.

De dader nam zijn dochtertje mee en verschanste zich in de woning van de ouders van de vrouw, op Zonnedauw nummer 11. De vrouw woonde daar bij haar ouders in nadat de relatie tussen man en vrouw verbroken was. De schoonouders waren niet in de woning aanwezig. De dader nam zelf contact op met de meldkamer te Venlo. Hij verklaarde een uzi en een handgranaat bij zich te hebben. Later had de politie goed contact met de dader. De dader verklaarde zich over te willen geven. Hij vroeg een half uur de tijd om met zijn dochtertje te knuffelen. Daarna zou hij naar buiten komen. Dit was om twaalf uur in de middag. Om half een had de politie geen contact meer met de man. De politie besloot nog niet direct in te grijpen om het leven van het driejarig meisje niet te riskeren. Om half twee werd de politie afgelost door de mobiele eenheid. Een arrestatieteam werd klaargemaakt. Eerder waren er twee doffe klappen te horen maar deze werden niet in verband gebracht met schoten. Om kwart voor drie verdwenen ze met kettingzaag, stormram, breekijzers en ander zwaar materieel naar de woning. Ze drongen de woning binnen. Hierbij werden rookbommen gebruikt en de deur ingeramd. De trap bleek gebarricadeerd te zijn middels meubels. Die werden naar buiten gegooid. Op de bovenverdieping troffen ze de ontzielde lichamen van de dader en het driejarig meisje aan. Ze zijn middels kogels om het leven gekomen.

De achtergrond

De dader was gefrustreerd over de omgangsregeling die hij opgelegd kreeg. Hij was geboren in 1969 in Curaçao en woonde in Roermond, op de Plutolaan. Hij had twee zoons uit een eerdere relatie en het omgebrachte dochtertje uit een pas verbroken relatie. Het was een bekende van de politie. In 2005 werd hij veroordeeld voor drugs- en vermogensdelicten. Na de relatiebreuk kon de 44-jarige Ziejed Ajubi niet omgaan met het niet voldoende kunnen zien van zijn dochtertje Chaniqua. De ex-vriendin Jessica heeft tegenover de politie verklaard dat de man zichzelf en hun dochtertje zeer waarschijnlijk zou doden. Dit verklaarde ze na het eerste schietincident. De vrouw was van Egyptische afkomst en geboren in 1987. Ze verhuisde na de relatiebreuk met haar dochtertje naar haar ouders. Daar woonde ze nog maar net in toen haar ex haar opzocht. Huiselijk geweld was de reden van de relatiebreuk.

Reuver in rep en roer

Het hele incident kreeg code GRIP 3, de op één na hoogste waarschuwingsindicatie. Er is dan sprake van een nauwe samenwerking. Burgemeester Dassen uit Reuver liet eerder weten dat uit veiligheid de omwoners geëvacueerd worden. Deze werden ondergebracht in zalencentrum de Schakel. Ook de nabijgelegen basisschool "de Triolier" werd ontruimd. De kinderen werden tevens naar de Schakel gebracht. Om kwart over 12 konden de ouders van deze leerlingen hun kind ophalen. De meeste kinderen waren op de hoogte van het incident. Sommige kinderen huilden of waren bang. De hele wijk Offenbeker Bemden was afgezet. Ook in Reuver zelf werden diverse wegen afgesloten of bewaakt. Een traumahelikopter en politiehelikopter waren aanwezig. Om 15 uur kwam het bericht naar buiten dat de inval ten einde was. Om 16 uur werd bekend dat dader en slachtoffertje dood waren. Om 17.30 uur kwam de moeder van het meisje terug uit de operatiekamer. Ze wist op dat moment nog van niks.

Reuver is een zeer hechte gemeenschap. Dit soort incidenten heeft een grote impact op de inwoners. Vanwege de kleine gemeenschap is er besloten het groots aan te pakken. Mensen met vragen kunnen terecht bij een speciaal opengesteld telefoonnummer of bij de Schakel. Voor de directe omwonenden werd er op de avond van 7 november een bijeenkomst gehouden. De meeste mensen konden terug naar hun woning, anderen moesten wat langer wachten.

De volgende ochtend stonden verschillende cameraploegen bij basisschool de Triolier in Reuver de ouders en kinderen op te wachten voor een kort interview. Op de school is er over het incident gepraat en kon er toch aan de kleine pauze gepraat worden met slachtofferhulp. Ook bureau jeugdzorg en gezinscoaches waren aanwezig. Er zal een stille tocht volgen. Dit vond plaats op dinsdag 12 november op 18.00 uur vanuit de schakel. De tocht leidde naar de Zonnedauw en weer terug naar de schakel. Door de nabestaanden werd gevraagd om de lampionnetjes mee te nemen die de kinderen voor St.Maarten hebben gemaakt, en zoveel mogelijk roze te dragen. Het inluiden van het carnavalsseizoen op 11 november was komen te vervallen uit respect voor de nabestaanden, net als de viering van St.Maarten.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuver: een toeristisch dorpReuver: een toeristisch dorpReuver, gemeente Beesel, is een Limburgs dorp en ligt tussen Roermond en Venlo in. Het ligt langs de maas en wordt omgev…
Actief dagje uit in LimburgActief dagje uit in LimburgZin om er eens een dagje tussenuit te gaan en iets actiefs te ondernemen. Limburg met zijn diversiteit aan landschappen,…
Ontstaan van vreemde achternamenOntstaan van vreemde achternamenHet is heel normaal dat je een voornaam en een achternaam hebt. Je bent ermee geboren en je gaat ermee dood. Maar wist j…
Ragtime, dixieland, jazz en rock, gratis legaal downloadenRagtime, dixieland, jazz en rock, gratis legaal downloadenMuziek die meer dan 50 jaar geleden is opgenomen is nu vrij van auteursrechten en daarom legaal te downloaden. Die opnam…

Inschrijven voor deelname aan marktonderzoekInschrijven voor deelname aan marktonderzoekAls deelnemer aan marktonderzoek op locatie of via internet kun je veel geld verdienen. 100 euro plus reiskosten voor…
Bronnen en referenties
  • L1nieuws
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 11-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.