Rollator kiezen en kopen: waar let u op? Tips!

Rollator kiezen en kopen: waar let u op? Tips! Als u een rollator nodig heeft om meer bewegingsvrijheid te hebben, is het goed om op verschillende gebruiksaspecten te letten. U doet er goed aan om er verscheidene zelf te bekijken en te proberen. Zo is het gewicht van belang en het gemak in het gebruik: bijvoorbeeld de opvouwbaarheid. Ook de afmetingen zijn belangrijk, zeker als u uw rollator mee wilt kunnen nemen in de auto. Veiligheid is uiteraard essentieel: let daarom ook op de remmen. Veel gebruikers van een rollator, rusten er ook af en toe op uit. Dus kijk ook naar het zitcomfort. De rollator moet eenvoudig te bedienen zijn. Zeker als iemand dementie heeft. Er zijn diverse accessoires aan te schaffen. Honderd vragen komen op u af als u een rollator nodig hebt. Tot slot is ook de prijs van de rollator van belang. Een verkenning over een populair en veel gebruikt hulpmiddel dat helaas uit het basispakket van de verzekering is. Als u dan toch hulp nodig heeft bij het lopen, verzeker u dan van een goede rollator!

Een rollator kopen: eisen om op te letten

Als u een rollator nodig heeft om beter te kunnen lopen, waar kijkt u dan naar bij de aanschaf van dit loophulpmiddel?

Het hulpmiddel binnenshuis of buitenshuis gebruiken?

Allereerst moet u zich afvragen waar u de rollator wilt gebruiken. Wilt u in huis veiliger lopen en mobieler worden? Dan kiest u voor een rollator met kleine wielen. Wilt u ook, vooral of uitsluitend buiten meer mobiel zijn, dan moet u er een hebben met grote wielen om drempels en stoepen goed aan te kunnen. Kijk dus vooruit: nu alleen binnen en straks ook buiten? Kies er dan een met grotere wielen.

Gewicht van de rollator

Moet u zelf of uw gezelschap de rollator vaak optillen? Bijvoorbeeld de bus in of uit? Kies dan voor een rollator die zo licht mogelijk is. 6,1 kg is superlicht (de modernste versie van Able 2 op www.able2.nl). Een van de zwaarste rollators weegt 16 kilo! Belangrijk als u het mij vraagt, voor de gebruiker, mantelzorger en verpleging.

Gewicht van de rollator-gebruiker

Hoe zwaar mag de gebruiker zijn, wil hij veilig lopen met en zitten op zijn vervoersmiddel? Vooral als iemand al zwaar is en door weinig lopen misschien nog in gewicht toe zal nemen is dat van belang. Voor zwaargewichten moet u op zoek naar een zogenaamde ‘heavy duty’ of ‘heavy user’ rollator’. De Zweedse Carl Oskar is geschikt tot een gewicht van 275 kilogram! U vindt hem bijvoorbeeld bij www.welzorg.nl in de XXL lijn.

Gebruiksgemak van uw loophulpmiddel

Natuurlijk is het van groot belang om te kijken naar de gebruikersvriendelijkheid van uw rollator. U kunt daarbij meerdere eisen hebben.

Gemakkelijk in te klappen

Is hij bijvoorbeeld gemakkelijk op te vouwen? Belangrijk als u hem in het openbaar vervoer gebruikt of vaak in de kofferbak van uw auto moet tillen. Rollators met een zitting van harde kunststof zijn moeilijker in te klappen. Mijn ervaring is dat deze eis of wens in het dagelijkse leven erg waardevol is.

Hoe compact is de rollator als hij is opgevouwen?

Als u klein behuisd bent, in een verpleeghuis of zorgcentrum woont, de kofferbak van uw auto nogal krap is, dan was de kleinste opgevouwen rollator in 2013 de ‘Able 2’(www.able2.nl). Deze kan namelijk twee keer ingeklapt worden. De omvang, al of niet opgevouwen, is van invloed op uw mobiliteit. Niet bij het lopen, maar wel bij het vervoer van de rollator.

Verstelbaarheid

Hoe flexibel moet uw rollator zijn? Wat kan er aan versteld worden? Met name de hoogte van de handgrepen in relatie tot de lengte van de gebruiker is van belang. Als de hangrepen te laag zitten, krijgt de gebruiker last van zijn rug. Dat is dus essentieel! Kan de gebruiker het 'stuur' zelf verstellen? Ook moet u naar de maat van de rollator zelf kijken: net als kleding hebt u ze in small, medium, large en zelfs XXL.

Weggewerkte remkabels

U denkt er misschien niet direct aan, maar mij lijkt het van groot belang: geïntegreerde, weggewerkte remkabels zijn erg praktisch. Met niet geïntegreerde remkabels blijft u snel ergens aan haken! Dat maakt de kans op vallen, beschadigingen etc. groter. Een voorbeeld van zo’n exemplaar is de ‘Dolomite Jazz’: u vindt hem op www.invacare.nl.

Accessoires bij een rollator

Bij intensief en langdurig gebruik kan het handig zijn enkele accessoires aan te schaffen bij uw rollator. Een kampioen wat dat betreft zijn rollators van Preston Ability. Een tas die aan te haken valt, lijkt mij nuttig, een asbak voor hen die echt niet kunnen stoppen met roken misschien, een houder voor uw wandelstok vind ik wel handig, een bel niet zo dringend. Een valalarm kan volgens mij in bepaalde situaties gewenst zijn. Te koop is het allemaal.

Mensen met dementie en hun rollator

Is het hulpmiddel bedoeld voor iemand die aan het dementeren is en nooit eerder liep met een rollator, dan moet u denk ik, beseffen dat de persoon met dementie t.g.v. bijvoorbeeld Alzheimer gebaat is bij een eenvoudige rollator met zo min mogelijk 'toeters en bellen', met andere woorden: geen andere accessoires dan misschien een houder voor een wandelstok. Gebruikersgemak (gemakkelijk te bedienen remmen) en herkenbaarheid (een aparte kleur) kunnen ook van belang zijn.

Het ontwerp oftewel het design

U kunt het onzin vinden, mij zou het wel iets kunnen schelen: gebruikers van een rollator hechten soms ook aan een mooi ontwerp, een leuke kleur (die de herkenbaarheid kan vergroten)… Ook aan de ontwerpen van deze hulpmiddelen wordt aandacht besteed en worden zelfs prijzen toegekend. Maar wat mooi is, dat moet u zelf beslissen.

De rolstoel-rollator of de rollator-rolstoel: de Rollz Motion

Het is de moeite waard even stil te staan bij een heel speciale rollator: de zogenaamde Rollz. Dit is een rollator die geleverd kan worden met een 'rolstoelpakket'. Met behulp van dit rolstoelpakket kunt u deze moderne rollator, die maar 6,1 kg weegt, eenvoudig ombouwen tot rolstoel. Niet een rolstoel die u zelf kunt rijden, maar een duwrolstoel. Voor wie vooruit durft te kijken en vermoedt dat hij op den duur behalve een rollator ook een rolstoel nodig zal hebben voor de langere afstanden.

De aanschaf van de rollator: prijs, mobiliteit en veiligheid

Ga kijken in een thuiszorgwinkel, kijk op websites, vraag om folders, vraag naar gebruikerservaringen, test hem zo goed mogelijk uit en… -naast de combinatie van eisen en wensen die u heeft voor dit populaire loophulpmiddel- kijkt u uiteraard ook naar de prijs. Er zijn regelmatig aanbiedingen. Maar laat de prijs niet uw belangrijkste afweging zijn. Uw mobiliteit en uw veiligheid zouden volgens mij altijd voorop moeten staan!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rollator kopen of huren, voor- en nadelenRollator kopen of huren, voor- en nadelenOuder worden komt met gebreken, en vroeg of laat heeft menigeen een rollator nodig. Niet alleen ouderen maken gebruik va…
Rollators en veiligheidRollators en veiligheidEen rollator is een looprek op wieltjes dat wordt gebruikt ter ondersteuning bij het lopen meestal door ouderen en mense…
Een rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtEen rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtIedereen wil graag mobiel zijn en blijven, soms zijn hier hulpmiddelen bij nodig zoals een rollator. Wat is een rollator…

Kaneel: een herfstsmaak?Regenlaarzen, wind, vallende bladeren, kleurrijke bossen, bessen plukken, hout verzamelen voor de open haard, allen make…
Bronnen en referenties
  • www.welzorgwinkel.nl
  • www.invacare.nl
  • www.prestonability.nl
  • www.handicare.com
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 12-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.