Grafbedekkingen

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Eén van de dingen waarover een beslissing genomen moet worden is de grafbedekking. Tegenwoordig is het aanbod van materialen, kleuren en modellen dermate groot dat het niet eenvoudig is overzicht te krijgen op de vele mogelijkheden.

Eisen per begraafplaats

Elke begraafplaats stelt zijn eigen eisen aan de grafbedekking. U kunt hierbij denken aan een vastgestelde buitenmaat voor de grafstenen, een minimale en/of maximale dikte van het gebruikte materiaal, eisen aan het materiaal zelf en de kleur daarvan (vooral op oudere begraafplaatsen waar men het 'oude karakter' in stand wil houden) en het al dan niet toestaan van beplanting, boomschors of grindbedekking. Bij gemeentelijke begraafplaatsen zijn de eisen en bepalingen meestal vastgelegd in een verordening, welke u indien gewenst kunt opvragen bij de gemeente en welke bij de steenhouwers in de omgeving bekend is.
Bij veel begraafplaatsen moet een vergunning worden verleend voordat het monument geplaatst mag worden. Veelal zal de steenhouwer deze vergunning namens u aanvragen.

De grafbedekking

Binnen de door de begraafplaats gestelde eisen is de keuze voor een grafmonument geheel vrij. U kunt bijvoorbeeld denken aan (een combinatie van) onderstaande materialen:
  • Natuursteen (graniet, hardsteen, marmer, kwartsiet, etc.)
  • Metaal (RVS, Cortenstaal, etc.)
  • Glas
  • Hout (al dan niet versteend)

Indien u niet voor een geheel dichte grafbedekking kiest, kan de resterende ruimte opgevuld worden met onder andere:
  • Tuinaarde (voor beplanting)
  • Marmerslag
  • Granietsplit
  • Boomschors

Modellen

Grafbedekkingen als grafstenen zijn er in vele modellen. U kunt een indruk van de mogelijkheden krijgen door u te oriënteren op internet of door een bezoek te brengen aan een leverancier van grafmonumenten (bijvoorbeeld een steenhouwer), maar ook door rond te kijken op de begraafplaats zelf. Het is overigens ook mogelijk om op basis van uw ideeën een geheel eigen monument te (laten) ontwerpen.

De tekst op de gedenksteen

Naast de keuze voor de kleur, het model en het materiaal van de grafbedekking zult u ook een beslissing moeten nemen over de tekst die op de gedenksteen geplaatst zal worden. Ideeën voor de tekst kunt u bijvoorbeeld opdoen aan de hand van voorbeeldteksten op internet of bij de steenhouwer, of door een bezoek aan de begraafplaats zelf. Wat precies mogelijk is hangt af van onder andere het materiaal van de grafbedekking en de gewenste hoeveelheid tekst. In de meeste gevallen zal de steenhouwer u voorzien van een lay-out op schaal, zodat u zich een indruk kunt vormen van hoe het monument eruit komt te zien en u indien gewenst nog voor een ander lettertype of een andere tekst kunt kiezen.

Uw keuze

Voor een groot deel is uw keuze voor een grafmonument natuurlijk gebaseerd op wat u mooi en passend vindt. Het is echter raadzaam ook rekening te houden met de meer praktische eigenschappen van de verschillende materialen en modellen. Zo is een gepolijste granieten steen een zeer onderhoudsvriendelijk monument en vragen bijvoorbeeld een ruwe steen en beplanting meer onderhoud. Zeker wanneer de nabestaanden niet in de buurt van het graf wonen en/of niet in staat of bereid zijn het graf regelmatig te bezoeken en te onderhouden is het verstandig om bij de keuze voor de grafbedekking rekening te houden met de onderhoudsvriendelijkheid van de grafbedekking.

Voor sommige mensen speelt ook de levertijd van het materiaal een grote rol bij hun beslissing. De levertijd van grafbedekkingen kan variëren van enkele dagen (als al het materiaal op voorraad is en er geen plaatsingsvergunning voor het monument hoeft te worden aangevraagd) tot enkele maanden (wanneer het materiaal niet bij de leverancier of importeur aanwezig is). In uitzonderlijke gevallen kan de levertijd zelfs oplopen tot meer dan een half jaar (bijvoorbeeld bij een tijdelijk gesloten natuursteengroeve of indien het materiaal tijdens het transport beschadigd is geraakt en het monument opnieuw geleverd moet worden). Hoewel het begrijpelijk is dat men, als men er eenmaal aan toe is om een grafbedekking uit te zoeken, graag op korte termijn een grafbedekking op het graf wil hebben staan, raad ik aan de keuze niet door de levertijd te laten beïnvloeden. Indien men toch graag snel een bedekking op het graf wil hebben staan, kan de periode tot aan de levering van het grafmonument eventueel overbrugd worden met een tijdelijke grafbedekking. Veel steenhouwers zullen bereid zijn een tijdelijk grafmonument te plaatsen in afwachting van het definitieve monument, en ook in tijdelijke grafbedekking gespecialiseerde firma's kunnen u hierbij van dienst zijn.
© 2013 - 2024 Laura-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Het MausoleumDe zeven klassieke wereldwonderen: Het MausoleumIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Geschiedenis: Grafmonument Willem van OranjeGeschiedenis: Grafmonument Willem van OranjeDoor een speling van het lot kon de in 1584 vermoorde Willem van Oranje niet bijgezet worden in de grafkelder van zijn v…
Het ruimen van graven mag niet zomaarHet ruimen van een graf mag niet zomaar gebeuren. Gemeenten kunnen besluiten om graven te ruimen als ze te weinig plaats…
Een droom van een paleis: Palais Idéal in HauterivesEen droom van een paleis: Palais Idéal in HauterivesPostbode Joseph-Ferdinand Cheval, geboren in 1836, heeft bewezen dat kunst niet alleen een kwestie is van cultuur, maar…

Alarmnummer 112 Europees geregeld: snelle hulp voor iedereenAlarmnummer 112 Europees geregeld: snelle hulp voor iedereenZie je een gevaarlijke potentieel levensbedreigende situatie of ben je getuige van crimineel gedrag, dan kun je 112 bell…
Democratie en collectivisatie in Duitsland na WOIIDemocratie en collectivisatie in Duitsland na WOIINa de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland voor enkele decennia gescheiden in een Westerse en een Communistische invloedss…
Laura-w (7 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.