Het bekendste spookhuis van Nederland

Het stond in Sas van Gent aan de Poeldijk 43, het beroemdste spookhuis van Nederland. Helaas werd dit huis in 2011 gesloopt op verzoek van de omwonenden. Jammer, want dit spookhuis is jaren lang het bekendste spookhuis van Nederland geweest. Het huis werd gebouwd in 1905 en gesloopt in 2011. Het is nog geen 25 jaar bewoond geweest.

Bouw spookhuis

Het spookhuis werd gebouwd in 1905 in opdracht van de directeur van de glasfabriek. Directeur Saint Gobain wilde een groot herenhuis laten bouwen door architect Jozef August Jacobs. Hij trok in 1905 in het herenhuis, samen met zijn moeder, zijn vrouw en hun vijf kinderen. Het huis is omringt door een schitterende tuin, compleet met vijver en bruggetje. De tuin was geïnspireerd op de tuin van de Franse schilder Claude Monet in het Franse Giverny. De schilder was een goede vriend van de familie en verbleef zomers vaak in het huis aan de Poeldijk in Sas van Gent. In 1927 vertrekt het gezin weer en verhuizen ze naar Gent. Hierna wordt de woning nog kortstondig bewoond door Ir. Adriaan Hendrik Lambertus de Bel. Deze ingenieur was vrijgezel en vond het huis veel te groot, vandaar dat hij al weer snel verhuisde naar een kleiner pand. Dit is de laatste bewoner van het pand geweest. De laatste eigenaar van het pand was Luc Christiaen van IPCA Autobekledingen uit Assenede.

De spoken van Sas van Gent

Tijdens de eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. De grens tussen Nederland en België werd afgebakend met een hoog hek en prikkeldraad. Deze grens liep ook vlak langs het herenhuis. Een Duitser die wilde deserteren probeerde ongezien de grens over te komen. Hij werd net buiten het herenhuis dood aan het prikkeldraad gevonden. Volgens verhalen zou hij één van de spoken van het spookhuis van Sas van Gent zijn geweest. In 1944 ontplofte op de weg vlak voor het spookhuis een tank met hierin vier Canadese militairen. Ze zijn hierbij alle vier om het leven gekomen. Ook hun zielen zouden nog steeds ronddolen.

De eerste spookverhalen

Kort nadat Dhr. De Bel de woning verliet werd er al gesproken over vreemde verschijnselen rondom het spookhuis, maar pas vanaf 1996 kwamen de spookverhalen echt op gang. Mensen spraken over gezichten voor de ramen of schaduwen van mensen op de muren. Men hoorde er voetstappen en het dichtslaan van niet aanwezige deuren. Telefoons zouden er geen bereik hebben of plotseling beginnen te rinkelen, de tijd staat er stil want horloges stoppen met lopen zodra men het spookhuis binnen gaat.

De sloop

Op vrijdag 18 maart 2011 ging het pand uiteindelijk tegen de vlakte. De achter-achterkleindochter van Jozef August Jacobs heeft nog geprobeerd de sloop tegen te gaan. Deze dame was de kleindochter van Gabrielle Jacobs, die op haar beurt weer de kleindochter was van Jozef August Jacobs. Maar zij stond niet alleen, ook ondernemer en entertainer Johan Vlemmix heeft geprobeerd om het pand te kopen. Helaas kon hij niet snel genoeg, voldoende geld vrijmaken om tot koop over te gaan.

Redenen van de sloop

De omwonenden waren het zat. Het pand werd vrijwel iedere nacht bezocht door mensen van allerlei pluimage, variërende van spokenjagers en zwarte heksen die er seances hielden, tot opgeschoten jongeren die er dronken rondliepen, muziek draaiden en er vuurwerk afstaken. Via een rechtszaak werd de eigenaar gedwongen om de overlast te stoppen. Dhr. Christiaen heeft geprobeerd met prikkeldraad en hekwerken bezoekers tegen te houden, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk zagen ze sloop als enige oplossing.

Voor degene die nog niet genoeg hebben van de spoken van Sas van Gent, in de oude glasfabriek aan de Westkade 20 spookt het volgens de spokenjagers ook en in het televisieprogramma 'Mission Unfindable' zagen we Katja Schuurman schrikken van een identiteit in de spookmolen van Sas van Gent.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Films over geestenGeesten zijn al sinds de oudheid vaak het onderwerp van verhalen en mythen. Met de komst van de film is dit niet verande…
Halloween spelletjesWat zijn jouw plannen voor Halloween? Welke spelletjes zal je dit jaar met je kinderen spelen? Wij gingen op zoek naar d…
Kermis Düsseldorf, de grootste kermis van EuropaKermis Düsseldorf, de grootste kermis van EuropaDe kermis in Düsseldorf staat bekend als een van de grootste kermissen van Europa. Er staan zo'n 450 attractie, waarvan…
Verjaardagstraktaties voor kinderenTegenwoordig komen ouders, vooral in de onderbouw van de basisschool, met de meest mooie traktaties voor hun kinderen op…

Wilt u vrede? Bereid u dan voor op oorlogSi vis Pacem, para Bellum zo luidde een oud Romeins gezegde: Als u vrede wilt, bereid u dan voor op oorlog. Vrij vertaal…
Verplicht zonnepanelen bij nieuwbouwVerplicht zonnepanelen bij nieuwbouwConform Europese afspraken moet ieder Europees land in 2020 reeds 14% van alle energie halen uit duurzame energie. Lande…
Bronnen en referenties
  • http://www.hullabaloo.be/spookhuis-sas-van-gent
  • http://www.redhetspookhuis.nl/geschiedenis
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.