Telefoonnummer blokkeren - welke mogelijkheden zijn er?

Telefoonnummer blokkeren - welke mogelijkheden zijn er? Er kunnen meerdere redenen zijn om een telefoonnummer te willen blokkeren. Het kan voorkomen dat u ongewenst veelvuldig wordt gebeld door iemand met een bepaald nummer. Maar het blokkeren van een nummer kan ook heel goed een preventieve actie zijn ter voorkoming van hoge telefoonkosten. In dit artikel is beschreven welke mogelijkheden er zoal zijn om een telefoonnummer te blokkeren

Voorkom ergernis en hoge telefoonkosten door nummers te blokkeren

Vele mensen zijn al slachtoffer geworden van ongewenste SMS diensten. Door een onoplettend moment kunt u zomaar vastzitten aan een SMS abonnement, zonder dat dat echt de bedoeling was. En vervolgens worden er regelmatig SMS-jes ontvangen met de meest onzinnige informatie. U doet er niets mee, totdat de eerstvolgende telefoonrekening binnenkomt. De kosten van de SMS-jes blijken torenhoog te zijn.

Een andere reden om een telefoonnummer of een groep telefoonnummers te blokkeren kan zijn dat u wilt voorkomen dat er hoge belkosten ontstaan. Als u uw mobiele telefoon uitleent of als er regelmatig mensen in uw huis zijn (of kinderen zonder toezicht), dan kan het wenselijk zijn om bijvoorbeeld buitenlandse nummers te blokkeren of om betaalde 0900 nummers te blokkeren.

Of nog een situatie: u wordt gestalkt of anderszins lastig gevallen door een of meerdere personen. Ook dan is het handig om te weten dat deze nummers geblokkeerd kunnen worden.

Hoe kunt u een nummer blokkeren

Er zijn meerdere manieren om telefoonnummers te blokkeren. Deels zijn de mogelijkheden ook afhankelijk van de provider van uw telefoonabonnement. Ook zijn er verschillen tussen een vaste telefoonverbinding en mobiele telefoonnummers.

Mogelijkheden voor het blokkeren van nummers bij een vaste telefoonverbinding

U kunt buitenlandse telefoonnummers en de 0900 nummers laten blokkeren. Na blokkering kunnen deze nummers niet meer met uw vaste telefoon worden gebeld. U kunt de nummers blokkeren door uw aanbieder te laten weten welke nummers geblokkeerd moeten worden. KPN is verplicht om telefoonnummers te blokkeren zodra u hiertoe een verzoek indient. Overige aanbieders zijn overigens niet verplicht om dat te doen. De volgende groepen van telefoonnummers zijn te blokkeren:
  • 00 voor bellen naar het buitenland
  • 0906 voor bellen naar erotische nummers
  • 0900 voor bellen naar telefoonnummers voor betaalde informatie
  • 0909 voor bellen naar telefoonnummers voor zogenaamde belspelletjes

Mogelijkheden voor het blokkeren van nummers bij een mobiele telefoon

Ook bij een mobiel telefoonabonnement zijn er mogelijkheden om nummers te blokkeren.

Door Vodafone worden onder andere de volgende mogelijkheden geboden:
  • Het blokkeren van alle inkomende SMS-jes. Door deze actie uit te voeren kan er geen enkel SMS bericht worden ontvangen. Hierdoor is het risico op dure SMS abonnementen uitgesloten. Deze optie kan ingeschakeld door een zogenaamde blokkeringscode op te vragen bij de klantenservice van Vodafone. Bel vervolgens *35*blokkeringscode*16# en er kunnen geen SMS-jes meer worden ontvangen. Ook is het mogelijk om alleen betaalde SMS-diensten uit te schakelen. Dat kan door uw nummer te registreren op www.smsdienstenfilter.nl
  • Ook kunnen alle binnenkomende gesprekken of alle uitgaande gesprekken worden geblokkeerd. Dat is mogelijk door in te loggen op het eigen 'my Vodafone' acount. Bij de instellingen kunnen diverse blokkades worden ingesteld
  • Bij dezelfde instellingen kunnen ook alleen uitgaande nummers naar het buitenland worden geblokkeerd

Bij KPN mobiel zijn er de volgende mogelijkheden:
  • Ook bij KPN kan het ontvangen van betaalde SMS-berichten worden geblokkeerd via www.smsdienstenfilter. KPN biedt ook de mogelijkheid om (gratis) reclame SMS-berichten van KPN zelf te blokkeren. Voor overige (gratis) reclameberichten is bij KPN geen blokkering mogelijk (zie ook deze link)
  • Blokkeren van nummers die ongewenst veelvuldig bellen. Dat is mogelijk door minimaal 10 momenten te registreren waarop u bent lastig gevallen. Deze gegevens kunnen worden opgestuurd naar KPN, zodat het betreffende nummer geblokkeerd kan worden.

Conclusie

Soms kan het erg wenselijk zijn om een telefoonnummer te blokkeren. In dit artikel is beschreven welke mogelijkheden er zijn voor vaste telefoonverbindingen en voor mobiele telefoons. De mogelijkheden verschillen per provider. Wilt u zeker weten wat alle mogelijkheden zijn bij uw provider, neem dan contact op met de klantenservice.
© 2011 - 2020 Henkl, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Websites blokkeren in Internet ExplorerWebsites blokkeren in Internet ExplorerTijdens het surfen op internet kun je websites tegenkomen die je niet wilt bezoeken, je kunt deze websites in een aantal…
Stop ongewenste telefoontjesStop ongewenste telefoontjesIedereen kent het wel, je zit lekker te eten en je wordt gebeld door een medewerker van een kansspel. Je hebt een prijs…
Anoniem bellen, hoe doet u dat?Anoniem bellen, hoe doet u dat?Anoniem bellen is telefoneren zonder dat de persoon naar wie u belt kan zien door welk telefoonnummer het telefoontje ge…

Wie heeft mij gebeld?Wie heeft mij gebeld?Wie heeft mij gebeld: zien wie gebeld heeft. Het is mogelijk om zowel anoniem als met nummerweergave te bellen. Wanneer…
Deelnemen aan een vergaderingDeelnemen aan een vergaderingWerkbesprekingen die je met een groep voert, noemen we een groepsbespreking of een vergadering. Bijvoorbeeld een afdelin…

Reageer op het artikel "Telefoonnummer blokkeren - welke mogelijkheden zijn er?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rosalia Florus, 30-06-2017 12:06 #22
Hoe kan ik callcentrums uit NL blokeren?

Niek, 05-04-2017 21:51 #21
Ik krijg ongewenste telefoon uit Engeland op mijn vaste nummer. Het is mij niet duidelijk geworden hoe ik die kan blokkeren. Graag advies
Bij voorbaat dank
Niek

Karin, 19-06-2016 16:03 #20
Ik krijg sinds ik een nieuwe provider heb lastig gevallen met anonieme SMS diensten en daarna anonieme servicenummers. Tele2 kan niets voor mij doen zeggen ze. Hoe los ik dit op. Ik heb me nergens op geabonneerd.

Bertus Spijkerman, 31-08-2014 14:11 #19
We zijn een paar keer gebeld op de mobile telefoon door een slecht verstaande Engels sprekende man, gesprek gelijk weer
afgebroken. Maar er is wel 15 euro van het bel tegoed verdwenen. Vraag kun je het hele buitenland uitschakelen.

Bram, 20-08-2014 13:14 #18
Dat blokkeren kan maar is wel dweilen met de kraan open. Er komen steeds weer andere nummers bij en dat blokkeren gaat alleen op een mobiele telefoon.
Het zijn gewoon lui die je iets willen aansmeren of gegevens van je willen om je op een later tijdstip te flessen.
De enige remedie is of niet opnemen als je zo`n nummer in ziet of gelijk wegdrukken. Het blijf irritant maar veel meer is er niet aan te doen.

Urely, 28-07-2014 14:03 #17
Goedendag. wordt herhaaldelijk gebeld op mijn vaste telefoonnr vanuit het buitenland. zou deze graag laten blokkeren via tele2.hoe doe ik dat?

Borgmans Marjolein, 12-06-2014 08:26 #16
Hallo,

Ik zou graag een 014 nummer blokkeren hoe kan ik dit best doen?

Met vriendelijke groeten

Alfred Berendsen, 18-01-2014 17:08 #15
Hallo,

Ik heb juist in de sms berichten map bij het willen verzenden aangegeven een bericht met dit nummer 'nooit te willen verzenden'. Nu kan ik een sms naar dit nummer niet meer verzenden. Weet iemand hoe ik dit kan terug draaien?
Graag een reactie.
Ps.ik heb een Samsung S3

Groeten, Alfred

Henry, 27-11-2013 11:35 #14
VOOR EEN IEDER DIE DIT LEEST.
Voor dat je gebeld wordt of door ontvangst van een sms / mobiel bericht.
+447535776020 of +447903055358, reageer hier dan niet op.
Het zijn nummers uit een call center, en maken je geld afhandig er wordt dan als je reageert gehackt op jou tel. nummer.
De tegenpartij gaat jouw nummer dan gebruiken om:
1/ te bellen op jouw kosten.
2/ jouw nummer gebruiken voor het versturen van ongewenste berichten / sms / of andere mobiele ongein.
Uiteindelijk ben jij dan de aangewezen persoon tel. nummer die fout bezig is terwijl jij niets doet.

Is hier een oplossing voor? Laat het dan weten, ik ben er even helemaal klaar mee.

Frank, 21-10-2013 13:33 #13
Dit artikel is niet erg helder. Het is niet erg gestructureerd. U zou duidelijk moeten maken wat u achtereenvolgens behandelt:

- Ongewenste telefoontjes SMSjes NAAR uw mobiel, anoniem of van bekend nummer
- Ongeoorloofd gebruik VAN uw mobiel
- Ongewenste telefoontjes NAAR uw vaste telefoon, anoniem of van bekend nummer
- Ongeoorloofd gebruik VAN uw vaste telefoon.

H. Verest, 29-05-2013 15:31 #12
Wij worden al sinds eind vorig jaar gebeld op onze vaste thuistelefoon door een ons onbekend nummer: 0365369454. Een paar maal per dag worden we 3x achter elkaar door dit nummer gebeld. Als we opnemen horen we helemaal niets! Meestal worden we 's morgens al heel vroeg, in de middag en in de avond gebeld. Telkens 3x achtereen. Als we dit nummer zelf bellen gaat hij wel over maar krijgen niemand aan de lijn. Onze provider "Ons Brabant Net" kan niets voor ons doen. Aangifte bij de politie heeft ook geen zin. Mijn partner heeft de telefoonlijn er maar uitgetrokken. Maar als we die er nu weer na een tijdje indoen worden we weer gebeld. Hoe kom je hier nu vanaf? Is dit een wekdienst? Met onze vaste telefoon kunnen wij het nummer niet blokkeren.

Eelke Kloosterman, 24-05-2013 16:01 #11
Ik wordt nu al 2 dagen continu gebeld door nummer 0074956385099.
Dit blijkt een incasso bureau te zijn uit Moscou.
Op mijn mobile nummer heb ik dat nummer geblokkeerd, maar men belt nu met een privénummer (afgeschermd dus) Vodafone heeft de zaak echter in behandeling genomen en gaat maatregelen treffen.
Diverse telefoontjes naar KPN leverden slechts ergernis op, want men zegt daar niets aan te kunnen doen. Ik zit als kleine zelfstandige met de handen in het haar, want ik ben amper nog te bereiken, want het gebeurt waarschijnlijk met een computer. Ik lees echter in bovenstaand artiekel dat KPN wel degelijk iets kan doen en dit zelfs verplicht is! Wie kan mij verder helpen?

C. Donners, 13-03-2013 19:55 #10
Is het mogelijk om een nummer te blokkeren, zodat je zelf dat nummer niet meer kunt bellen?

Ankje, 17-10-2012 13:47 #9
Ze hebben tegenwoordig ook een app (call-blocker) waar je nummers mee kan blokkeren! Helaas geen privé nummers.

Kitty, 15-10-2012 15:26 #8
@Anje Dit is nu mogelijk met een Call-Blocker. Dit is een kastje die je tussen je aansluiting en telefoon zet en waarmee je met 1 druk op de knop individuele nummers kunt blokkeren.

Sofie, 03-10-2012 22:45 #7
Nummers in whatsapp kun je blokkeren door naar de instellingen te gaan in whatsapp messenger. Vervolgens kies je 'chatinstelligen' en 'geblokkeerd' en daar kun je de personen toevoegen die je wil blokkeren. Ze zullen nog wel in je lijst staan, maar zij kunnen jou geen berichten meer sturen en ze zien ook niet wanneer je voor het laatst online was.

Aslan, 21-08-2012 03:13 #6
Ik word lastig gevallen via whatsapp. Hoe kan je dat blokkeren?

Carin, 22-07-2012 08:03 #5
Hoe kan ik een persoonlijk 06 nummer van mijn iPhone blokeren van iemand die me elke dag me lastigvalt?

Anje, 25-06-2012 09:59 #4
Hoe blokkeer ik een mobiel nummer en onbekende nummers die bellen naar mijn vaste telefoonverbinding?

Maurice, 01-06-2012 01:37 #3
Hoe blokkeer ik een vast nummer die belt naar mijn mobiel?

Davif, 25-04-2012 13:56 #2
Ik word lastig gevallen via whatsapp. Hoe kan je dat blokkeren?

Greet, 14-12-2011 19:30 #1
Graag wil ik een mobiel nr van een klant van mij blokkeren in mijn telefoon hoe doe ik dat

Infoteur: Henkl
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Reacties: 22
Schrijf mee!