De rol van social media

De rol van social media Dat de technologische ontwikkelingen ook consequenties heeft op andere gebieden is evident. Iedere vooruitgang gaat met horten en stoten. Daarnaast moesten mensen wennen, willen mensen niet mee in een ontwikkeling (om wat voor reden dan ook) of vindt men het een inbreuk op de privacy. Dus kan het zomaar consequenties hebben voor onze directe omgeving. Social media is een hot item op deze lijst en voor de een een superuitvinding en de ander een vehikel wat de sociale contacten in de weg staat. Welke sociale contacten is dan de volgende vraag, want is social media niet ook sociaal? De een zegt van wel en verrijkt en dus zegt de ander van niet en het verarmd het sociale leven. Daarmee het meer “traditionele sociale leven” bedoelend, variërend van de kroeg tot de tennisvereniging, de bridgeclub of het vrijwilligerswerk ergens in de omgeving. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Wat is social media?

Wikipedia zegt er dit over: “ Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Tevens is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling.

Voorbeelden

Enkele zeer bekende voorbeelden zijn:
  • Hyves, Facebook (voorbeeld social network)
  • Twitter (voorbeeld microblogs)
  • Blog.nl of Web-log.nl) (voorbeeld blogsites)
  • Mobypicture (voorbeeld fotosite)
  • Zie (voorbeeld videosite)
  • NuJIJ (voorbeeld social netnewes)

Wat is de rol van social media?

Dat we steeds meer achter onze computer kruipen is een bekend verschijnsel. Mogelijk is dit een van de redenen dat kinderen uitdijen, want spelen op de computer is voor velen veel leuker dan een voetbalpot buiten. Hoe dan ook, de computer is niet meer weg te denken uit het leven van de man en vrouw van deze generatie. En als je goed met de computer omgaat, is er ook niets mis mee. Ook hier geldt de balans, de balans in toepassing, het gebruik en de al of niet aanwezige beïnvloeding van de directe omgeving.

Verslavend

Als je de computer voor informatie of zakelijk gebruik toepast is er niets aan de hand. Erg efficiënt en erg effectief, maar als je de sociale media ontdekt hebt en het spreekt je aan, dan kan het verslavend zijn. En waar “te” voor staat is immers niet goed.

Er zijn mensen die hebben niets met de computer of het geschreven woord en aan hen gaat de sociale media hype, want zo kunnen we het wel noemen, volledig voorbij. Maar er is een grote groep die communicatie via dit type kanalen wel leuk vindt. Je kunt je mening eenvoudig ventileren en discussies aangaan, bekendheid geven aan iets wat je belangrijk vinden (zakelijk kan je het op bepaalde vlakken dus ook prima inzetten) en je kunt bewust provoceren. Als het binnen het totaalplaatje van je functioneren een onderdeel is, is daar niets mis mee.

Maar daar gaat het vaak fout, want als je even niet lekker in je vel zit, je hebt ruzie met je partner of je zit ergens mee, kan je privé zomaar op straat liggen als de sociale media je uitlaatklep is. Want van je af schrijven is toch een perfecte tool om het kwijt te raken. Maar dan is het schrift thuis of het word document op je computer toch even iets anders, dan wanneer je het opschrijft in de vorm van een blog of twitterbericht (wat door iedereen te lezen is). Zo mogelijk met alle gevolgen van dien voor je relatie of andere directe omgeving.

Braakmiddel

Voor sommige mensen begint een medium als twitter dan ook meer op een braakmiddel te lijken, dan informatief of amusant. Mensen dumpen datgene wat ze in gedachten hebben op het net, soms zelfs in erg grof taalgebruik en zoek het vervolgens maar uit. In no time gaan deze berichten de wereld over (schrijf je in het Nederlands dan wordt het iets lastiger, maar breng je je berichten in het Engels, dan wordt het al weer een andere zaak). Maar ook braakmiddelberichten kent een doelgroep en dus ventileren we regelmatig braakmiddelberichten.

Verantwoord gebruik

We hebben het als mensen zelf gecreëerd en moeten dus ook maar op de blaren zitten, zo werkt het nu eenmaal.
Dan klinkt verantwoord gebruik vervolgens erg formeel en opvoedend, maar heeft meer de insteek om het – als je social media interessant vindt – toe te passen in je levenspatroon en onderdeel te laten zijn. Maar het je niet je leven laten beheersen en continu de social media opzoeken voor je eigen uitlaatklep of de nieuwsgierigheid als het om de ander gaat.

Daarnaast is even tot tien tellen als je in een emotionele bui zit altijd wel goed en voorkomt mogelijk dat je in een impulsieve bui iets wereldkundig maakt, wat achteraf niet zo handig blijkt. Verantwoord gebruik dus … en dan kan social media een prima middel zijn voor wat amusant gebabbel, gewoon amusant, een stukje bevrediging van je nieuwsgierige aard of informatief. Niets mis mee.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…
Probleempje: de kracht van Marktplaats of Social MediaProbleempje: de kracht van Marktplaats of Social MediaSocial Media als Twitter of Facebook worden vooral gebruikt om iemand iets te laten weten. Op Marktplaats worden vooral…

Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Zo leer je assertief te zijn!Zo leer je assertief te zijn!Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Assertief zijn zit…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.