Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslag

Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslag Als het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres. In dit artikel worden de kenmerken van het nieuwsverhaal en het verslag belicht. Het verschil tussen een nieuwsbericht en een nieuwsverhaal is dat het nieuwsbericht vaak is ontstaan door passief nieuwsgaren. Er komt een feitelijk berichtje binnen op het ANP dat vaak letterlijk wordt overgenomen (uiteraard met bronvermelding). Aangezien je zelf niet op zoek hoeft naar nieuws, heet dit passief nieuwsgaren.

Nieuwsverhaal

Bij een nieuwsverhaal moet je actief nieuwsgaren, dat betekent dat je zelf op zoek gaat naar meer nieuws over het onderwerp. Het tegenovergestelde is passief nieuwsgaren, dat is bijvoorbeeld nieuws dat aangeleverd wordt door een persbureau als ANP.

Zelf nieuws vinden doe je door research te doen, een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Veel journalisten werken al jaren op dezelfde redactie en bouwen een specialisme en daarmee een netwerk op. Zij kennen persvoorlichters en woordvoerders.

In de journalistiek is hoor en wederhoor erg belangrijk, dat betekent dat als je uit je netwerk iets hoort over een andere partij dat je ook die benadert om de andere kant van het verhaal te horen. Als je informatie krijgt, vraag jezelf dan af wat zijn belang bij het onderwerp is. Een journalist vraagt zich altijd af hoe betrouwbaar de bron is, of de informatie feitelijk of gekleurd is en hoe actueel de informatie is.

Het nieuwsverhaal gaat over een actueel onderwerp, maar tegenwoordige en verleden tijd mogen door elkaar gebruikt worden. Het nieuwsverhaal is een objectief verhaal, dat betekent dat de mening van de journalist er niet in voor mag komen.

Het verslag

Dat geldt niet voor het verslag. Bij sommige verslagen is het juist essentieel dat de auteur zijn of haar mening geeft, bijvoorbeeld in het geval van een recensie.

De kenmerken van een verslag zijn: Er gebeurt iets, de verslaggever is erbij en hij of zij kiest wat hij/zij het belangrijkst vindt om te vermelden.

Vooral op tv zie je veel verslagen, bijvoorbeeld van een voetbalwedstrijd of een uitspraak van een rechtbank. Maar ook in de krant komen verslagen voor, bijvoorbeeld een verslag van de gemeenteraad in de lokale krant.

Vier soorten verslagen

Er zijn verschillende soorten verslagen:
  • Nieuwsverslag: in dit verslag wordt het nieuws feitelijk weergegeven
  • Het sfeerverslag: dit verslag beschrijft de sfeer van een gebeurtenis en bevat een persoonlijke mening
  • Recensie: dit verslag beschrijft een voorstelling, een concert of een expositie en bevat een persoonlijke mening
  • Human interest verslag: dit verslag draait om ‘kleiner’ nieuws, bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De indeling van een goed verslagJe hebt er tijdens je studie veel mee te maken: het maken van een verslag. Maar hoe maak je nu de goede indeling voor je…
Wat is het nut van POP en SLB voor een student?Wat is het nut van POP en SLB voor een student?Sommige studenten staan niet te springen om POP-verslagen te schrijven en gesprekken te houden met hun SLB'er. Zij zien…
Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?Wat hoort in de bijlage van een verslag of rapport?U kent het wel, u bent een verslag aan het schrijven en zonder dat u het door heeft is uw verslag uitgegroeid tot een he…
Een POP maken. (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een POP maken. (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een pop maken. (Persoonlijk Ontwikkelingsplan). Tegenwoordig moet je voor opleidingen ook een POP maken. Vaak heb je het…

Het interview: een gesprek vol vragen en antwoordenHet interview: een gesprek vol vragen en antwoordenAls het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portrett…
Journalistiek: Het nieuwsbericht in de krantJournalistiek: Het nieuwsbericht in de krantOok als het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres zoals het nieuwsbericht. Nieuwsberichten zijn vaak de kleine…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 03-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.