Hoe geef je een goede Powerpoint presentatie

Hoe geef je een goede Powerpoint presentatie Zakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op een vrij eenvoudige manier een presentatie op de computer die je in een vergadering of bijeenkomst kunt gebruiken ter ondersteuning van je verhaal.

Powerpoint gebruiken

Om Powerpoint te kunnen gebruiken in een vergadering of een bijeenkomst heb je in ieder geval een laptop en een beamer nodig. Vanaf de laptop projecteer je de powerpoint presentatie via de beamer op het scherm. Zo wordt de presentatie vergroot weergegeven.
Een Powerpoint presentatie gebruik je als ondersteuning voor hetgeen je te vertellen hebt. Met een goede Powerpoint presentatie kun je goed duidelijk maken wat je bedoelt. Dit maakt Powerpoint een uitstekend hulpmiddel bij het presenteren.

Een goede Powerpoint presentatie geven

Zowel het maken van een Powerpoint presentatie als het geven van de presentatie zelf verdienen veel aandacht om een goed resultaat te verkrijgen. Voordat je een Powerpoint presentatie gaat geven is er een aantal zaken waar je op moet letten om je presentatie succesvol te laten zijn.
Onderstaand een aantal tips die je kunnen helpen bij het geven van een goede Powerpoint presentatie.

Apparatuur

Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat de apparatuur die je gebruikt ook werkt. Is er een verlengsnoer beschikbaar, wanneer de stopcontacten te ver van de tafel af zitten? Het beste is om één of twee dagen voordat je de presentatie moet geven de laptop en de beamer aan te sluiten en te kijken of alles werkt. Let op: apparatuur kan altijd uitvallen of op het moment suprême dienst weigeren. Om te voorkomen dat je niet verder kunt met je presentatie, is het altijd goed een stapeltje afdrukken van je presentatie achter de hand te hebben (handouts). Indien nodig kun je de presentatie dan vanaf papier geven.

De inhoud van de presentatie

Bij een Powerpoint presentatie is het belangrijk dat je slechts gebruik maakt van steekwoorden. Gebruik geen lange zinnen of hele lappen tekst in je Powerpoint. De grote hoeveelheden tekst komen uit jouw mond en door de steekwoorden in de Powerpoint onthoudt en begrijpt men beter wat je bedoelt. De tekst in de presentatie is slechts bedoeld als ondersteuning.

Het uiterlijk van de presentatie

  • Maak geen gebruik van drukke, gekleurde achtergronden. Dit geeft een veel te onrustig beeld bij de mensen die ernaar moeten kijken.
  • Let goed op het lettertype: gebruik een duidelijk en leesbaar lettertype en geen lettertype met allerlei tierelantijntjes.
  • Het gebruik van een foto of een plaatje tussendoor is mogelijk, maar niet teveel. Dit maakt een presentatie vaak te groot en kan afleiden van het daadwerkelijke onderwerp.
  • Probeer het gebruik van bewegende beelden te voorkomen. Animaties zijn leuk, maar kunnen in een presentatie vervelend zijn. Een weergave van een powerpointpagina staat minutenlang op het scherm en bewegende animaties kunnen irriteren, wanneer je er te lang naar moet kijken.
  • Geef de steekwoorden in de Powerpoint puntsgewijs weer. Je kunt je verhaal ook illustreren door het gebruik van grafieken

Hoe presenteer je een Powerpoint

  • Een Powerpoint presentatie is het gemakkelijkst te presenteren als je een kleine afstandsbediening hebt om naar de volgende pagina's te gaan. Wanneer je niet over zo'n apparaatje beschikt, dan moet je telkens op een knop op de laptop drukken om naar de volgende pagina te gaan. Dit kan je afleiden van je verhaal. Tegenwoordig zijn er ook electronische schermen, waar je even een tikje met je vinger op geeft om naar de volgende pagina te gaan. Deze zijn erg handig tijdens het presenteren.
  • Let er bij het presenteren vooral op dat je niet zelf steeds naar het scherm staat te kijken. Kijken naar het scherm betekent dat je met je rug naar je toehoorders komt te staan. Dit is niet alleen onbeleefd, maar ook het geluid van je stem zal voor je publiek minder duidelijk zijn. Wil je toch ziet wat er op je scherm staat, werp dan af en toe een blik op de laptop die je dan wel voor je op tafel moet hebben staan.
  • Bij het presenteren volg je de punten die je hebt opgenomen in je Powerpoint, dwaal niet ineens af naar andere onderwerpen, men raakt dan snel de draad kwijt. Ook voor jezelf is het dan lastig om weer op je oorspronkelijke verhaal terug te komen (eh, waar was ik gebleven....).
  • Geef je toehoorders de gelegenheid tot vragen stellen op bepaalde momenten tijdens de presentatie. Bij een korte presentatie kan dit helemaal aan het einde. Vragen tussendoor werken verwarrend en leiden jou af van je verhaal.
  • Vanzelfsprekend zorg je dat je duidelijk spreekt. Zorg voor voldoende volume en een goede articulatie.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…
Powerpoint presentatiePowerpoint presentaties zijn altijd een handig hulpmiddel gebleken. Een degelijke powerpoint kan u helpen bij het onders…

Verbale communicatieDagelijks communiceren we verbaal en non-verbaal, direct en indirect. Wat zijn nu eigenlijk de processen binnen verbale…
De verkooptechnieken van reclamemakers: zo werkt reclame"Even Apeldoorn bellen", "Het beste onder de zon", "Sterk spul, he?", "Wat er ook gebeurt". Slogans die we allemaal herk…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.