Joost mag het weten

Joost mag het weten Iemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Ook zo benieuwd wie die Joost nou eigenlijk is? Maak kennis met Joost.

Persoonsnaam

We kennen Joost voornamelijk als persoonsnaam. Joost is een typisch Nederlands naam, en betekent "rechtvaardig". Bij de Romeinen werd Joost als Justus aangeduid. Gemiddeld worden er ieder jaar tussen de 100 en 150 jongetjes geboren die de naam Joost krijgen. Als meisjesnaam komt Joost voor van het afgeleide Justa of Justina. Rond het jaar 1400 word de eerste Joost vastgelegd. De naam komt voornamelijk voor in Limburg.

De duivel

De benaming Joost uit "Joost mag het weten", is een afleiding van het Javaanse Joos. De naam Joos werd gebruikt voor een Chinese godheid. Joos is weer een verkorting van Dejos, dat in het Portugees God betekent. De duivel heeft veel bijnamen, zoals Lucifer, Droes, Beëlzebub, en zo ook Joos. De duivel was een van de machtigste aartsengelen van God maar keerde zich uit afgunst tegen God. En werd daarmee de tegenhanger van God. Omdat er niet over de duivel gepraat mocht worden, verzonnen mensen bijnamen voor de duivel. Zo ook de benaming Joos. Later gingen de mensen de naam Joos verbinden met de al bestaande voornaam Joost.

Boedha

Een andere verklaring voor de benaming Joost, komt vanuit de boeddha. De Chinezen bezaten een houten kistje waarin een boedha werd bewaart. Dit kistje heette een tsjoe-tszé en werd vertaald naar het Nederlands Joost. De boeddha werd in verband gebracht met de duivel. Want de God van een andere religie dan de eigen, word vaak als duivel aangeduid. Hoe het ook precies in elkaar steekt, feit is dat Joost wel een verbastering van de duivel is.

Joost mag het weten

Wanneer iemand dus zegt: "Joost mag het weten", zegt hij letterlijk: "de duivel mag het weten". Deze uitspraak word gezegd wanneer men ernstig in verlegenheid word gebracht door een vraag waarop men het antwoord niet weet. Het is dan makkelijker om zich te verschuilen achter de duivel en te doen alsof het antwoord op de vraag een mysterie is. Iedere Joost die geboren word, krijgt indirect de bijnaam van de duivel op zich. En of de bewuste Joost daar nou zo blij mee is? Joost mag het weten...
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreekwoorden over appels in de Nederlandse taalSpreekwoorden over appels in de Nederlandse taalAppels, we vinden deze vruchten zo gewoon. Dit fruit maakt al eeuwen deel uit van onze Nederlandse (eet)cultuur. We vind…
Nederlandse GezegdenEen gezegde is een vaste uitdrukking met een figuurlijke betekenis die in een lopende zin in combinatie met iets of iema…
Dokter Faust van Waardenburg en Faustus te LeeuwardenDokter Faust van Waardenburg en Faustus te LeeuwardenHet personage Dokter Faust(us) is wereldwijd in de loop der eeuwen een inspiratiebron geweest voor talloze verhalen, van…
Is een spreekwoord een citaat?Puzzelaars maken geen problemen, voor hen is spreekwoord, spreuk, zegswijze, uitdrukking, gezegde, citaat, parafrase, af…

Observeren met het stappenplanJe observatie kan door verschillende dingen negatief beinvloed worden. Zie: artikel observe-ren. Dit moet je goed onthou…
Voorkomen misleiding tijdens telefonische verkoopgesprekkenVoorkomen misleiding tijdens telefonische verkoopgesprekkenIedereen is er wel eens mee geconfronteerd, ongevraagde of ongewenste telefoongesprekken van telemarketeers die je iets…
Bronnen en referenties
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.