Ik ben veilig na een ramp of noodsituatie

Ik ben veilig na een ramp of noodsituatie Je moet er niet aan denken, maar stel: jij krijgt te maken met een ramp, een natuurramp of met een noodsituatie. Of een geliefde zit midden in een rampgebied. Hoe laat je aan je familie en vrienden in een klap weten dat jij in orde bent? Dat je nog leeft? Hoe kan je jouw geliefde in een rampgebied opsporen? Dat je te maken krijgt met een ramp is klein, maar de gevolgen zijn desastreus. Niet alleen voor jou, maar ook voor de onwetende achterblijvers zoals familie en vrienden. Hoe laat je ze weten dat jij veilig bent na een ramp? Het Rode Kruis heeft een website opgezet om de communicatie tijdens een ramp te verbeteren. Hiermee kan je in een klap iedereen laten weten dat je veilig bent.

Ramp

Er zijn zoveel rampen te bedenken waar je mee te maken kan krijgen. De meeste rampen gaan aan ons voorbij, maar stel dat er ooit een ramp gebeurt waar jij bij betrokken bent. Niet alle rampen gebeuren in het buitenland, ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met rampen. Denk maar aan:
 • Een tunnelbrand,
 • Ontploffing van een vuurwerk opslagplaats,
 • Ongeluk op het spoor,
 • Neergestort vliegtuig,
 • Terreuraanslag,
 • Enorme ketting botsing op de weg door mist,
 • Een kerncentrale ontploft,
 • Ongeluk met giftige stoffen,
 • Gebouw stort in,
 • Noodweer,
 • Dijken breken door,
 • Rivieren stromen over,
 • Bosbrand of bijvoorbeeld een
 • Hittegolf (In Nederland 1000 doden door een hittegolf in 2007.)
Als je getroffen wordt door een ramp, hoe laat je iedereen in een klap weten dat je veilig bent?

Preventie

Een ramp voorkomen doen we zo veel mogelijk door het uitvoeren van preventie. Vele organisaties doen er alles aan om een ramp te voorkomen, zoals Care Nederland. Om overstromingen te voorkomen, moeten er hoge dijken aangelegd worden. Een waarschuwingssysteem voor natuurrampen in gebieden met verhoogd risico op een ramp. Care Nederland probeert zoveel mogelijk een natuurramp te voorkomen door het uitvoeren van preventie. Plaatselijke bevolking moeten op de hoogte zijn van het dreigende gevaar en ze moeten leren hoe ze moeten handelen tijdens een ramp. Maar stel dat jij in het buitenland zit en ondanks alle preventie jij te maken krijgt met een ramp of noodsituatie, hoe laat jij iedereen weten dat je veilig bent?

Natuurgeweld

Een ramp voorkomen als het gaat om natuurgeweld, ligt wat moeilijker. Maar als we aan de voet wonen van een vulkaan, weten we dat we te maken kunnen krijgen met een mogelijke vulkaanuitbarsting. Als we op vakantie gaan naar de Cariben tijdens het tornado seizoen weten we dat we een groot risico lopen om een ramp mee te maken. We zoeken het gevaar immers op. Ook in Nederland dat nog steeds grotendeels onder de zeespiegel ligt lopen we een vergroot risico op natuurgeweld zoals overstromingen, dijkdoorbraken en enz. Stel als Nederland te maken krijgt met een superstorm, zijn we dan voldoende voorbereid op een natuurramp?

Noodsituatie

Hoe stel je in een keer iedereen gerust als jij een ramp hebt meegemaakt? Hoe laat je familie en vrienden weten dat je een noodsituatie hebt overleefd? Dat kan via de website die het Rode Kruis heeft opgezet: ikbenveilig. Op deze site kan jij een bericht achterlaten, die alleen jouw familie en vrienden kunnen lezen.

Communicatie

Het Rode Kruis heeft de website: ikbenveilig.nl opgezet met als doel: de communicatie gemakkelijker te maken. Via het gebruik van de site heb je niet te maken met overbelaste telefoonlijnen. De site is beschikbaar in het Nederlands als in het Engels. Je kan aangeven dat je veilig bent na een ramp of noodsituatie, maar je kan ook inloggen om iemand te zoeken.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bent u voorbereid op een ramp?Bent u voorbereid op een ramp?Nederland is een relatief veilig land. Rampen, crises en oorlogen gebeuren nauwelijks. Toch kan het gebeuren dat de stro…
Hulporganisatie Cordaid Mensen in NoodHulporganisatie Cordaid Mensen in NoodWat is de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood? Wat doen zij? Hoe helpen zij slachtoffers van rampen? Helpen zij bij d…
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
Bronnen en referenties
 • http://www.hoeveiligbenjij.nl/module/page/p=rampen-verkeersramp
 • http://www.carenederland.org/ramppreventie?gclid=CPjfu__8krgCFVMQtAoddU8ABA
 • http://petities.nl/petitie/ik-voel-me-niet-meer-veilig-weg-met-alle-kerncentrales
 • http://www.tudelft.nl/actueel/dossiers/archief/dossier-deskundigen-waterproef/deskundigen-waterproef/
 • http://www.z24.nl/ondernemen/hier-ben-je-het-veiligst-voor-natuurrampen
 • http://ikbenveilig.rodekruis.nl/
 • http://ikbenveilig.rodekruis.nl/rampen
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/stel-iedereen-%C3%A9%C3%A9n-keer-gerust-bij-een-ramp
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.