Waarom stotteren mensen?

Een heleboel mensen hebben ervaring met het stotteren. Als je zelf niet stottert dan ken je misschien wel iemand die ook stottert en weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan. Om van het stotteren af te komen kan logopedie wel eens helpen. Een logopedist doet samen met de stotteraar oefeningen.

Wat is stotteren?

Stotteren word gezien als een spraakstoornis. Dit heeft te maken met timing. Dit houdt in dat een bepaalde spier de goede bewegingen met de juiste kracht op precies het goede moment maakt. Mensen die stotteren kunnen op een of andere manier niet goed deze bewegingen op elkaar afstemmen.

Mensen die stotteren hebben hier moeite mee:

 • Degene aankijken waarmee ze praten. Dit doen ze waarschijnlijk omdat ze de reactie van degene waarmee ze praten niet willen kunnen zien in de ogen van de ander.
 • Ze hebben vaak een onregelmatig ademhalingspatroon en proberen te praten met te weinig lucht in hun longen of ze proberen te praten terwijl ze ademhalen.
 • Ze proberen het stotteren te verminderen door andere woorden te kiezen (die op hetzelfde neerkomen) als ze er niet uitkomen. Ze zien het aankomen als ze een woord uit gaan spreken. Ze weten dan vaak van te voren al dat ze het woord stotterend uit gaan spreken. Soms kan iemand zo goed zijn in deze techniek dat mensen het helemaal niet merken dat diegene stottert.
 • Ze stotteren vaak meer dan normaal als ze gestrest zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat ze de spieren van hun stembanden dan onbewust gaan spannen.
 • Sommige stotteraars praten gewoon helemaal niet. Dit is de kortste weg op niet te hoeven stotteren.

Ze schamen zich ervoor

Ze hebben vaak negatieve gevoelens over zichzelf en over hun stotteren. Ze schamen zich ervoor waardoor ze er vervolgens alles aan gaan proberen te doen om het te verbergen.

Schuldgevoelens

Ze hebben vaak ook schuldgevoelens omdat ze niet goed uit hun woorden kunnen komen. Hierdoor kunnen ze vaak niet precies vertellen wat ze in gedachte hadden en hoe ze dit graag wilden hebben.

Frustratie`s en het gevoel minder te zijn dan een ander te zijn

Ze zijn vaak gefrustreerd doordat ze niet goed kunnen praten met andere mensen. Ze denken ook dat ze minder waard zijn iemand anders (alleen maar omdat ze stotteren). Door al deze dingen bij elkaar kan het stotteren alleen maar erger worden.

De oorzaak

Er is geen duidelijke oorzaak voor stotteren. Wel is het zo dat als een van je ouders of een familielid van je stottert dat je dan meer kans hebt om ook te gaan stotteren.

Verborgen stotteraars

Ze proberen vaak de woorden te vervangen als ze een woord willen zeggen waarvan ze van te voren al weten dat ze hierbij gaan stotteren. Ze proberen het stotteren dus te voorkomen. Sommige stotteraars zijn hier zo goed in dat ze dit weten te verbergen. Deze groep stotteraars worden verborgen stotteraars genoemd.

Als stotteraars stress hebben reageren ze iets anders op stress. Ze spannen de spieren van hun stembanden als ze stress hebben. Hierdoor gaan ze weer meer stotteren. Mensen die stotteren hebben er geen last van als ze zingen, fluisteren of voorlezen.

Tips voor mensen die niet weten hoe ze met stotteraars om moeten gaan

 • Degene die stottert rustig uit laten praten en laten zien dat je luistert.
 • Oogcontact houden
 • Lach hem niet uit;
 • Geef geen commentaar of tips op hoe hij moet proberen te praten
 • Laat de stotteraar in zijn waarde en ga hem niet pesten of treiteren omdat hij stottert.

Weetjes

 • Stotterende mensen stotteren niet als ze zingen.
 • 1 op 3 mensen lukt het om eraf te komen.
 • Als je rustig praat, heb je minder kans om te stotteren
 • Een stotteraar kan naar logopedie gaan en oefeningen doen samen met een logopedist om het praten te oefenen.
© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stotteren, symptomen en behandelingStotteren, symptomen en behandelingStotteren valt onder de spraakstoornissen. Een spraakstoornis is soms aangeboren maar kan ook ontstaan door een trauma o…
Help, ik stotterWat een nachtmerrie, in een hele korte tijd ben je van een normaal pratend persoon verandert in een het stotterend en ha…
Behandelingen van stotterenStotteren kan heel erg vervelend zijn en de communicatie belemmeren. Er bestaan echter behandelingen om van stotteren af…
Stotteren, probleem of populairStotteraars worden of wellicht werden niet altijd voor vol aangezien. Mensen aan willen vullen, denken dat hun hersenen…

Plat AmsterdamsPlat AmsterdamsHet Amsterdams als volkstaal wordt al decennia lang door verspreiding van bewoners ook buiten de stadsgrenzen van Amster…
Concerning Uniqueness Claims for Photographic representationConcerning Uniqueness Claims for Photographic representationMet het artikel 'Concerning Uniqueness Claims for Photographic and Cinematographic Representation' wil Noel Carroll de t…
Bronnen en referenties
 • http://www.stotteren.net/
 • http://home.tiscali.nl/knmg0234/stotteren.htm
Donkertje (44 artikelen)
Laatste update: 23-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.