Verstarde bedrijfsculturen, op naar het nieuwe werken

Verstarde bedrijfsculturen, op naar het nieuwe werken Veel bedrijven functioneren zoals ze al eeuwen hebben gedaan. Computers hebben het werk vereenvoudigd en ervoor gezorgd dat het personeelsbestand is gereduceerd, maar er wordt nog steeds te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die dit kan bieden. Mogelijkheden die werken voor de werknemer leuker en flexibeler maakt, zonder dat dit het bedrijf geld kost. Dit wordt HNW (Het Nieuwe Werken) genoemd.

Het Nieuwe Werken

Werktijden worden bij Het Nieuwe Werken losgelaten. Natuurlijk zijn er momenten dat alle werknemers aanwezig moeten zijn. Vergaderingen en werkoverleg worden ingepland en de bedoeling is dat de betrokkenen er dan ook zijn, maar keurig van negen tot vijf werken is niet meer van deze tijd. Met zijn allen in de file staan, zowel op de heen als op de terugweg, waarom is dat nodig? Onze jongere, goed opgeleide werknemers willen meer vrijheid en zelfstandigheid. Ook waar het hun werktijden betreft. En daar is op zich niets mis mee, wanneer het werk maar gedaan wordt.

De generatie jongeren die nu de arbeidsmarkt betreedt, kijkt anders tegen patenten aan dan de oudere generatie. Zij voelen zich veel meer verbonden met de open source mentaliteit. We maken met zijn allen een product, iedereen kan iets toevoegen en verbeteren. Zo creëren we samen het allerbeste product. Macht en afschermen van kennis wordt niet zo belangrijk gevonden. Wat wel belangrijk wordt gevonden is de samenwerking en het uiteindelijke resultaat.

De jongere werknemers zijn opgegroeid met de computer, internet en goed thuis in sociale media. Ze willen dit ook inzetten in hun werk en daarvoor gebruiken. Door gebruik te maken van sociale media houden ze contact met hun collega's, zodat ze samen kunnen werken en even iets kunnen navragen wanneer er sprake is van twijfels of onduidelijkheid. Sociale media zorgt er ook voor dat werkgevers niet hun grip op de werknemers verliezen. Lees voor meer informatie hierover het artikel: Thuiswerken en sociale media.

Werken in de Cloud

Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloudtools. Hiermee kan je als bedrijf een online personeelssysteem opzetten. Je kan online personeelsadministratie, planning en urenregistratie regelen. Ook kunnen collega's met behulp van bijvoorbeeld Google drive samenwerken aan documenten en presentaties. Verder bestaan er cloudtools voor agendabeheer, to do lijsten, het bijhouden van de gewerkte uren, online seminars enz.

Nadelen van het nieuwe werken

  • De scheidingslijn tussen werk en privé wordt steeds dunner.
  • De kans is aanwezig dat je steeds meer uren gaat werken, doordat je 's avonds thuis nog even wat afmaakt en wat nakijkt.
  • Je moet thuis ook een ruimte hebben waar je rustig kunt zitten werken.
  • De werknemer heeft wel zelfdiscipline nodig. Je moet jezelf wel aan het werk kunnen zetten. Wanneer je dit niet kan is Het Nieuwe Werken niets voor jou. Om vrijheid te kunnen hanteren, is verantwoordelijkheid een vereiste.

Voordelen van het nieuwe werken

  • Flexibeler waardoor thuissituatie en werken makkelijker te combineren valt.
  • Minder papier en minder kantoorruimte nodig.
  • Minder ziekteverzuim. Personeel met een flinke verkoudheid meldt zich nu niet ziek, maar gaat een dagje thuiswerken.
  • Werknemers hebben vaak meer plezier in hun werk.
  • Voor de werkgever is het kostenverlagend. Je hebt minder grote kantoorpanden nodig. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van computerapparatuur (Bring your own device). Er wordt minder gereisd, dus bespaart op reiskosten en je hebt minder managers nodig.

Toekomst

Wat de toekomst brengt weet niemand, maar Het Nieuwe Werken kan ook hier uitkomst bieden. Bij te weinig leraren op de universiteit zou gebruik gemaakt kunnen worden van online colleges. Deze leraar kan dan spreken voor meer leerlingen en doordat de leerlingen vragen kunnen stellen blijft de leskwaliteit gewaarborgd. Zieke mensen zouden via de telefoon of computer (videochat) contact kun onderhouden met hun huisarts zodat deze niet overal langs hoeft te gaan om de gezondheidstoestanden van de patiënten in de gaten te houden. Ook zou je zo voor een klein ongemak even een gesprek met een huisarts kunnen aanvragen, zodat je jezelf een lange wachttijd in de wachtkamer bespaard. Er zijn vast nog veel meer andere mogelijkheden te bedenken.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken loont en beloontThuiswerken loont en beloontVooroordelen en angst voor het organisatorische gedeelte lijkt vaak de doorslag te zijn om thuiswerken niet te stimulere…
Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Het nieuwe werken is enorm populair onder zowel werkgevers als werknemers. Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk p…
De voor- en nadelen van thuiswerkenTelewerken, ook wel thuiswerken genoemd, betekent eigenlijk het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Dit klin…
Cloud computing, wat is het precies?Cloud computing, wat is het precies?Steeds vaker horen we de term Cloud computing voorbij komen. Een mooi voorbeeld van ‘het nieuwe werken’. Maar wat houdt…

Moderne vrouwen, drukke vrouwenZe doen niets dan multitasken en mindmappen. Een dag is een uitdaging met honderden taken. Alsof niets te veel is combin…
Werkloos thuis: ga online schrijven voor je toekomstWerkloos thuis: ga online schrijven voor je toekomstJe bent wegens bedrijfseconomische omstandigheden ontslagen en zit nu werkloos thuis. De arbeidsmarkt is slecht en dus z…
Bronnen en referenties
  • “Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y” van Tamar dan der Riet
  • www. hetnieuwewerkenblog.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 07-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.