Vraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprek

Vraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprek Een functioneringsgesprek is vaak een spannende aangelegenheid, want heeft de leiding van de afdeling aanmerkingen op je functioneren, of zijn het hoofdzakelijk complimenten die je in ontvangst gaat nemen. En hoe zal de periodieke salarisverhoging voor je uitpakken. Bereid je goed voor op het jaargesprek met je chef. En een verzoek om loonsverhoging kun je tactisch gezien vaak beter een paar weken eerder doen, dan pas tijdens het jaargesprek.

Functioneringsgesprek

In vrijwel iedere grotere organisatie vinden er periodiek functioneringsgesprekken plaats tussen werknemer en leidinggevende. Meestal eens per jaar, maar soms vaker. Over het algemeen aan het eind van het kalenderjaar, omdat dan tevens het salaris per januari van het volgend jaar wordt besproken en de eventuele winstuitkering. Maar als je vindt dat er tussentijds reden is voor een gesprek met je meerdere moet je dat natuurlijk zeker aanvragen, want andersom zal je leidinggevende dat ook doen indien hij/zij daartoe aanleiding ziet.

Open sfeer noodzakelijk

Het is natuurlijk de bedoeling van het jaargesprek dat het geen eenrichtingsverkeer is, maar dat er van gedachten wordt gewisseld hoe bepaalde dingen verbeterd kunnen worden, zowel aan jouw kant als aan de kant van het bedrijf. Het gesprek gaat natuurlijk voornamelijk over het afgelopen jaar, maar is in principe altijd toekomstgericht.

Welke onderwerpen komen vaak aan de orde

  • de manier hoe jij je taken hebt uitgevoerd het afgelopen jaar en het resultaat daarvan
  • samenwerking tussen jou en je leidinggevende
  • samenwerking tussen jou en andere collega’s binnen het team of met andere medewerkers
  • arbeidsomstandigheden, zoals fysieke belasting en psychische werkdruk
  • gezondheid en je ziekteverzuim
  • je opleiding, ambities en je toekomst binnen het bedrijf
  • eventueel je nieuwe salaris
  • eventuele andere punten

Timing

Als je iets belangrijks met je leidinggevende wil bespreken, kun je dat natuurlijk plompverloren ter sprake brengen tijdens het jaargesprek, maar je kunt haar/hem wellicht ook van te voren op de hoogte stellen dat je een bepaald punt extra ter sprake wilt brengen. Op die manier kan je leidinggevende zich voorbereiden en kun je wellicht al tijdens het gesprek een tevredenstellend antwoord krijgen.

Salarisverhoging op tijd aankaarten

Dikwijls is het onderwerp salaris een gevoelig punt. Je chef probeert, al dan niet in opdracht van zijn meerdere, de salariskosten van zijn afdeling binnen een bepaald budget te houden. En dat budget geeft misschien geen ruimte om de opslag aan jou te verstrekken waar je zo vurig op hoopt en waar je meent recht op te hebben. Als je werkelijk vindt recht te hebben op een meer dan gemiddelde salarisverhoging, is het wellicht niet zo gek je chef daarvan op de hoogte brengen zo’n twee maanden voordat het eigenlijke jaargesprek plaats vindt. Vergeet namelijk niet dat jouw chef heel vaak alle nieuwe salarissen van zijn afdeling vooraf met personeelszaken of met zijn meerdere moet afstemmen, en dan pas met zijn medewerkers de gesprekken aangaat. Als hij dan weet dat jij extra verhoging wenst, en hij is het daarmee min of meer eens, zal hij dat ook in vroeg stadium met personeelszaken kunnen bespreken. Daarentegen is het voor hem veel lastiger om achteraf, nadat het jaargesprek met jou heeft plaats gevonden, opnieuw bij personeelszaken aan te kloppen om alsnog jouw salaris aan te passen. Dat zal dan veel meer moeite kosten en wellicht wordt het antwoord aan jou dan ook: "Dit jaar lukt het helaas niet meer, maar volgend jaar zal ik er aan denken".

Verslag/ondertekening

Heel vaak zal een verslag van het gesprek, waarin mede de eventueel besproken actiepunten zijn vastgelegd, aan je worden uitgereikt ter ondertekening dat je ermee akkoord gaat. Teken nooit iets waar je het niet mee eens bent. Je kunt dan het verslag tekenen voor gezien, met vermelding van de punten waar je het niet mee eens bent. Teken dus niet je doodvonnis. En ook kun je zeggen (voorstellen) dat je er even over moet nadenken. Vraag het (een kopie) mee naar huis, dan overdenk je het thuis en slaap er eerst een nachtje over.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Functioneringsgesprek & voorbereiden functioneringsgesprekIn dit artikel wordt besproken wat een functioneringsgesprek inhoudt en welke vragen je kunt verwachten. Hoe kun je je h…
Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek? Wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek? Welke o…
Verschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekVerschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekAfhankelijk van de organisatie waar je werkt houd en/of krijg je elk jaar een functioneringsgesprek of een beoordelingsg…
Wat is een functioneringsgesprek?Minimaal één keer per jaar zouden werknemers een functioneringsgesprek met hun leidinggevende moeten hebben. In dit gesp…
Solliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening meeSolliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening meeJe zit zonder werk of bent toe aan een nieuwe uitdaging. In dat geval ga je op zoek naar een leuke vacture om op te soll…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-09-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.