De opleiding tot uitzendmedewerker
Lees hier alles over de opleiding tot uitzendmedewerker die vanaf 1 januari 2010 verplicht wordt. Deze eis gaat in nadat de CAO voor vaste medewerkers bij een uitzendbureau algemeen verbindend is verklaard.
De opleiding tot uitzendmedewerker
Vanaf 1 januari 2010 worden nieuwe medewerkers bij een uitzendbureau verplicht om binnen een jaar de branche opleiding uitzendmedewerker af te ronden. Dit is geregeld in de nieuwe CAO die in de lente van 2010 algemeen verbindend verklaard gaat worden. Dit zal er voor zorgen dat dit diploma steeds bekender gaat worden.
De opleidingsinstantie
De SEU is de instantie die dit examen gaat afnemen. SEU staat voor de Stichting Examens Uitzendbranche. Zij nemen het examen uitzendmedewerker schriftelijk af. Zij doen dit op locaties van de open universiteit. Dus in de meeste grote steden is wel een examenlocatie te vinden. De kosten voor het examen uitzendmedewerker bedragen in 2010 ongeveer 160 euro. Na het maken van het examen ontvang je na ongeveer drie weken het diploma uitzendmedewerker. Dit diploma biedt straks mogelijkheden om aan de slag te gaan bij diverse uitzendondernemingen. Het slagingspercentage voor deze opleiding ligt rond de zestig procent. Dit is vrij laag als je bedenkt dat de meeste uitzendondernemingen een afgeronde HBO opleiding als vooropleiding verlangen. Het SEU heeft ook een eigen examencommissie en alle examens worden door minimaal twee correctors nagekeken.
Inhoud van de branche opleiding uitzendmedewerker
Om deze opleiding te kunnen halen, moet je een gedegen kennis hebben van de ABU CAO en eventueel de NBBU CAO. Dit houdt in dat je de regels zo goed kent, dat je in staat bent om uitzendkrachten te informeren over deze regels. Dus bijvoorbeeld de regels met betrekking tot het fasensysteem en de inlenersbeloning. Ook moet je bekend zijn met de sociale zekerheidswetgeving en de rol van uitzendbureaus. Ook moet je weten hoe de wet op privacy werkt, dus wie er informatie over uitzendkrachten mogen vragen. Ook moet je in staat zijn om een intake op een correcte wijze uit te voeren en de referenties op een juiste wijze na te gaan. Verder is het belangrijk dat je uitzendkrachten kunt selecteren en beoordelen aan de hand van de hiervoor gebruikelijke modellen. Je moet functies en kandidaten kunnen inschalen. Je moet bekend zijn met de wettelijke eisen die komen kijken bij de verloning en ziekmeldingen bij bijvoorbeeld het UWV. Ook is het belangrijk dat je de term goed werkgeverschap tot uiting brengt. Je bent als intercedent immers werkgever van tientallen mensen. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Zodoende is het erg belangrijk dat je goed weet waar je over praat. En je mensen de juiste adviezen kunt geven over uitzendwerk.
Reden van invoering van de opleiding tot intercedent
Als intercedent ben je werkgever van veel mensen. Je moet deze mensen kunnen informeren over diverse arbeid gerelateerde zaken. Nu wil de uitzendbranche graag een professioneel imago houden en door de wildgroei van nieuwe uitzendbureaus is het extra belangrijk om jezelf te onderscheiden in kwaliteit. Er zijn immers veel nieuwe bureaus die niet dezelfde kwaliteit kunnen waarborgen. Op deze manier blijft het niveau binnen de branche hoog en het imago van een uitzendbureau goed. Het diploma biedt dus een kwaliteitsgarantie. Wie het diploma haalt heeft immers een gedegen kennis met betrekking tot uitzenden.