InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Carriere > Ben je je werk beu?

Ben je je werk beu?

Ben je je werk beu? Steeds meer mensen voelen zich niet goed in hun job. Het voelt aan alsof ze hun tijd aan het verdoen zijn. Het leven gaat voorbij en hetgeen ze zich voorgesteld hadden wordt niet gerealiseerd. Zullen ze op die manier verder doen of slaan ze een andere weg in? Elkeen moet dat voor zichzelf uitmaken, maar er zijn mogelijkheden voor wie van aanpakken weet en zijn leven een andere, betere richting wil uitsturen.

Waarom is men zijn werk beu?

Er zijn verschillende redenen mogelijk:

  • de job past niet echt bij jou. Waarom mensen een bepaald werk kiezen, hangt van zovele factoren af (je had dringend een inkomen nodig, het werk was in jouw streek, de voorwaarden waren aantrekkelijk, je beste vriend werkte er ook en vond het een superjob, som maar op), maar het is enkel na een tijdje dat je je ervan bewust wordt of je job je werkelijk bevalt;
  • na jaren hetzelfde werk ben je erop uitgekeken. Het is sleur geworden en als de zin weg is, begint men zijn werk te haten;
  • er wordt (te) veel van jou verwacht, je wordt van alle kanten gesolliciteerd, het werkritme is te hoog, je krijgt stress;
  • je wordt weinig of niet gewaardeerd voor wat je doet;
  • er bekruipt je een gevoel van: is dat nu het leven? Je zit in een vast stramien en je voelt je er niet zo gelukkig bij.

De makkelijkste oplossing

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk van job veranderen. Maar is dat dan zo makkelijk? Er stellen zich meteen enkele fundamentele vragen. Zoals bijvoorbeeld: neem je meteen ontslag of ga je op zoek naar wat anders in afwachting van? Kun je je dan wel voldoende vrijmaken om elders te gaan solliciteren zonder dat het je baas achterdochtig maakt?

Stel dat je op staande voet ontslag neemt, loop je dan niet het risico niet direct een passender werk te vinden? En wat met de leeftijd: hoe ouder hoe moeilijker!

Of: de bestaande situatie temperen

Je kunt natuurlijk proberen de voorwaarden te scheppen om ‘s morgens wél met frisse moed je taak aan te vatten. Iedereen weet dat sporten een mens energie geeft. Je verbruikt veel energie maar je krijgt er een flinke dosis levensenergie voor in de plaats omdat je je beter in je vel zit. Een buitensport graag, dat zet de longen wijd open (mountainbiken, joggen, surfen…).

Wie het sporten niet echt ziet zitten (nochtans: het doet wonderen), kan proberen meer tijd vrij te maken voor een hobby die hem ontspant en een goed gevoel geeft. Alles wat je een goed gevoel geeft, draagt bij tot een positievere inzet op andere vlakken.

Een tussenoplossing

Heb je nood aan meer vrije tijd om je weer op te laden dan ga je gewoon halftijds werken. Men zal opwerpen: dan verdien je toch een stuk minder. Houd steeds voor ogen dat de psychische gezondheid en het fysieke welgevoelen op termijn belangrijker zijn dan het materiële.

Is dat een te grote stap of zie jij het anders, kun je het proberen met negen maanden werken en drie maanden vakantie waarvoor je gericht spaart. Voor de echte doorzetters: een half jaar werken voor een half jaar vrij. Het is een kwestie van planning en berekeningen maken en bovenal een grote motivatie!

Drastisch

Heb je een droom die je je hele leven al wou realiseren, maar waar je nooit bent aan toegekomen? Misschien is het ogenblik gekomen om die beslissing te nemen. De wereld is aan de durvers. Uiteraard zal je weinig medestanders hebben en zullen de meeste van je familieleden, vrienden en kennissen het je afraden omdat je alle zekerheden overboord gooit. Durvers, mensen die risico’s nemen, hun grenzen verleggen, komen hier vaak gelouterd en sterker uit.

Nochtans doe je dit niet halsoverkop: je bereidt die stap minitieus voor. Stel je doel(en) duidelijk, denk na hoe je ze precies wil realiseren, ga te rade bij anderen die de stap al eerder gezet hebben, leer uit de ervaringen van anderen. Misschien heb je wel meer in jou dan je voor mogelijk houdt.

Ben je geen doorzetter, niet flexibel, schrikt het onbekende je af, wil je je hele leven in je veilige cocon blijven zitten, ook al brengt dat veel frustraties met zich mee, doe het dan niet. Wie niet overtuigd is van zijn gelijk, heeft onvoldoende doorzettingsvermogen om nieuwe wegen te bewandelen en in zijn opzet te slagen.

Bepaal zelf hoe je leven verloopt

We maken de hele tijd keuzes. Elke beslissing, hoe klein ook, heeft een invloed op ons leven en bepaalt hoe het verder verlopen zal.

Ingrijpende beslissingen nemen we niet alle dagen. Daarover moet flink en diep nagedacht worden. Ben je niet tevreden met je werk, dan schort er iets fundamenteels. Drie vierde van je dag breng je door op je werkplaats. Als daar een haard van onvrede flakkert, doe je daar best wat aan om een burnout of een depressie te voorkomen.

Drastische veranderingen nemen weinigen, maar voor een tussenoplossing opteren die het leven aangenamer maakt is geen onmogelijke opgave. En is het niet wat we allen wensen: een aangenaam en kwalitatief bevredigend leven?
© 2009 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutBeschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutHoe kunnen we burnout voorkomen nu we de burnout risicofactoren op het werk kennen? Welke factoren op het werk bescherme…
Een burnout, wat is het?Iedereen maakt het wel eens mee, te veel werk op je nemen, te veel stress om je heen en niet lekker in je vel zitten. Wa…
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Voorspelling burnout: risicofactorenVoorspelling burnout: risicofactorenVeeleisende aspecten op het werk leiden tot een constante overbelasting en op lange termijn tot overspannenheid, chronis…

Reageer op het artikel "Ben je je werk beu?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Rudy, 28-05-2019 15:38 #1
"Ben je geen doorzetter, niet flexibel, schrikt het onbekende je af, wil je je hele leven in je veilige cocon blijven zitten, ook al brengt dat veel frustraties met zich mee, doe het dan niet."

Met andere woorden, iemand als ik is dan per definitie gedoemd om te falen en de rest van z'n leven ellendig werk te verrichten waar ik totaal niet gelukkig van word.

Ik heb in de afgelopen 5 jaar al acht keer van baan gewisseld omdat men mij blijft vertellen dat ik dan maar nieuwe dingen moet proberen om iets te vinden wat mij wel ligt. Mijn opleiding (Engelse Taal en Cultuur) heb ik echt niks mee. Ik heb nul interesse in lesgeven, tekstschrijven, vertalen en dergelijke. Ik weet ook eigenlijk niet eens waarom ik dit ben gaan studeren. Dat is een vraag voor mijn 18-jarige zelf, maar inmiddels ben ik 43 en ik weet al niet eens meer hoe mijn brein destijds werkte.

Ik heb ondanks mijn masteropleiding en €30.000 euro studieschuld nog nooit een baan gehad die meer dan 1.800 bruto per maand heeft betaald. Met afstand de best betaalde baan in die tijd was magazijnwerk. Niet moeilijk, maar met name nachtdiensten en uiterst geestdodend. Maar ja, ik wil niet van een uitkering leven en de huur en studieschuld moeten worden betaald. Dus echt een keus heb ik niet.

Passies en hobby's heb ik niet echt. Ja, een beetje sporten, met vrienden hangen en wat pingelen op m'n gitaar. Daar verdien je je brood niet mee. Over m'n vrije tijd bloggen is ook niet bepaald mijn ding. Dat heb ik aan m'n psychologen en psychiaters door de jaren heen ook al twintig keer uit mogen leggen.

Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 06-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Reacties: 1
Schrijf mee!