Sabbatical: vergt lef en een goed plan als uitgangspunt

Sabbatical: vergt lef en een goed plan als uitgangspunt Een werkzaam leven in dienst van éénzelfde baas komt niet zo heel veel meer voor. Het tegenovergestelde van twaalf ambachten en dertien ongelukken ook niet. Maar een aantal werkgevers waar per werkgever zo’n zeven tot tien jaar wordt gewerkt is heel gewoon. Zelfs komt dat voor met per baas een ander beroep waar speciale cursussen voor worden gevolgd dikwijls in de baas zijn tijd. In die gevallen waar de studie meer tijd kost wordt soms gekozen voor een sabbatical. Maar voor een sabbatical zijn ook diverse andere invullingen mogelijk. Een sabbatical regelen is overigens geen kwestie van “over een nacht ijs” gaan.

Sabbatical, carrièreonderbreking of loopbaanonderbreking

Een sabbatical is een periode van minimaal een aantal maanden waarin vrij wordt genomen van een baan om heel andere activiteiten uit te voeren of een tijd van bezinning aan te gaan. Vaak is een doel daarbij om de blik te verruimen of nieuwe inspiratie op te doen. In plaats van sabbatical wordt die periode ook wel carrièreonderbreking of loopbaanonderbreking genoemd.

Zeven en de wetten van Mozes

De naam sabbatical heeft te maken met het woord sabbat dat staat voor de zevende dag van de joodse week waarop geen arbeid mocht worden verricht. Ook mocht volgens de wetten van Mozes het land het zevende jaar niet bebouwd worden: "Zes jaren zult gij uwen akker bezaaien, en zes jaren uwen wijngaard besnijden en de inkomst daarvan inzamelen. Doch in het zevende jaar zal voor het land een sabbat der rust zijn, een sabbat den Heere; uwen akker zult gij niet bezaaien en uwen wijngaard niet besnijden." (Leviticus 25:3-4)

Oorsprong sabbatical Amerikaanse academici

Het idee van een sabbatical nemen is overgewaaid uit Amerika waar academici er gebruik van maakten. Ook in Nederland is het nemen van een sabbatical begonnen onder wetenschappers die dan een periode zonder gestoord te worden aan een bepaald onderzoek konden werken. Van daaruit is het idee overgegaan naar het bedrijfsleven.

Invullingen voor een sabbatical

Een sabbatical aangaan kan heel persoonlijk zijn. Daarom zijn er ook talrijke mogelijkheden om een sabbatical in te vullen. Een aantal kunnen zijn:
 • Berg beklimmen
 • Boek schrijven
 • Buitenland werken
 • Carrièreswitch voorbereiden
 • Fietstocht maken
 • Nieuwe studie volgen
 • Nieuwe kennis opdoen
 • Nieuwe omgeving ervaren
 • Nieuw product ontwikkelen
 • Project opzetten en uitvoeren
 • Reis maken
 • Voettocht maken
 • Vrijwilligerswerk in buitenland
 • Wereldreis maken
 • Werkervaring opdoen in het buitenland

Zeer populaire sabbaticalactiviteiten zijn:

Mogelijkheden voor financiering

Het financieren van een sabbatical is een apart probleem. Gelukkig zijn er in veel gevallen wel oplossingen. Soms vergt het enige creativiteit om de juiste hulp ingeschakeld te krijgen. De mogelijkheden liggen in speciaal verlof zoals vakantieverlof, maar vooral op financieel terrein worden mogelijkheden gezocht om toch brood op de plank te hebben gedurende de tijd van het sabbatical.
 • Vakantieverlof: In het gunstigste geval kan een sabbatical worden aangegaan als er sprake is van voldoende opgespaarde vakantie. Die tijd wordt dan ook doorbetaald maar zal zelden erg lang duren.
 • Spaargeld: Als er voldoende gespaard is kan het financiële probleem snel worden opgelost. Ook een erfenis geeft uiteraard financiële ruimte.
 • Fondsvorming: Soms is het sabbatical bedoeld om goed werk te verrichten in het buitenland. In dat geval is een fonds wellicht de oplossing en kunnen sponsors gevonden worden.
 • Baas betaalt mee: Mocht het zo zijn dat de werkgever na terugkeer baat verwacht dan is hij misschien bereid om vooraf ook een duit in het zakje te doen.
 • Familiehulp: En wie weet is de bereidheid in de familie om financieel te ondersteunen aanwezig.
 • Lening: In het slechtste geval kan een lening worden afgesloten.
 • Alternatief: Een alternatief voor een sabbatical is een periode in deeltijd te werken waardoor veel tijd vrij komt voor vergelijkbare plannen.

Lef nodig om keuze te maken

Een sabbatical kan gezien worden als een zeer nuttige periode voor zelfontwikkeling. Als goed uitgelegd kan worden waarom een sabbatical wordt aangegaan en welke invulling er aan wordt gegeven kan een sabbatical veel voordelen hebben voor het verdere carrièreverloop. Het aangaan en organiseren van een sabbatical is het werk van echte doorzetters. Het is veel makkelijker om gewoon verder te dromen en niets te ondernemen dan om de knoop door te hakken en een sabbatical aan te gaan. Er is lef voor nodig om het besluit te nemen en daarna nieuwe doelen na te streven omdat een carrièreonderbreking niet altijd zonder risico is. Daarom is het goed om ook na te gaan, of in te schatten, welke garanties er zijn bij terugkeer in de maatschappij. De perspectieven op de arbeidsmarkt zijn daarbij uiteraard mede bepalend.

Een goed plan als uitgangspunt

Alvorens aan een sabbatical te beginnen is het belangrijk om een goed plan te hebben. Hoe concreter het plan is hoe makkelijker de benodigde zaken georganiseerd kunnen worden. Zeker als er medewerking nodig is van anderen. Met een duidelijk en uitgebreid plan zullen anderen makkelijker overtuigd kunnen worden van de belangrijkheid. Toezeggingen zijn dan beter los te peuteren. Ook als het nodig is om fondsen te werven zal een duidelijk plan meer overtuigen. Als het plan uiteindelijk ook voordeel voor het bedrijf zal opleveren is dat ook gunstig om de nodige toezeggingen te verkrijgen.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sabbatical - een periode bewust niet werkenSabbatical - een periode bewust niet werkenBent u de sleur van het werken zat? Dan is een sabbatical wellicht iets voor u. Een sabbatical houdt in dat u met lang v…
De doorstart van een bedrijf bij faillissementDe doorstart van een bedrijf bij faillissementOok wanneer een faillissement is aangevraagd en uitgesproken, zijn er soms nog voldoende gezonde onderdelen binnen een b…
Het schrijven van een strategisch businessplanHet schrijven van een strategisch businessplanHeb je een fantastisch idee voor een nieuwe onderneming? Of wil je je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen? Ben…

Pesten op het werk… wat kun je doen?Pesten op het werk… wat kun je doen?Heb je het vaak dat je met tegenzin naar je werk gaat, of zie je er tegenop om met bepaalde collega's te werken? Twijfel…
Steeds meer zzp'ers: zelfvertrouwen en doorzetten vereistSteeds meer zzp'ers: zelfvertrouwen en doorzetten vereistWerken voor een baas is een situatie die velen al jaren kennen of gekend hebben. Maar daarnaast zijn er ook altijd zelfs…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabbatical
 • http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/sabbatical
 • https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/rijp-voor-een-sabbatical
 • http://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/verlof/7-tips-voor-het-aanvragen-van-een-sabbatical?utm_referrer=https%3A%2F%2Fnl.search.yahoo.com%2F
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.