Werken als archeoloog

Werken als archeoloog Werken als archeoloog levert een goed salaris op. Er zijn verschillende opleidingen die gevolgd kunnen worden om archeoloog te worden, onder andere in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Tegelijkertijd heeft de vraag naar archeologen ook een klap opgelopen als gevolg van de Kredietcrisis. Doordat er minder gebouwd werd vonden er ook minder opgravingen plaats. Als archeoloog dien je over verschillende vaardigheden te beschikken, zoals doorzettingsvermogen en accuratesse. De werkgelegenheid in de archeologie had buitengewoon hard te lijden onder de gevolgen van de Kredietcrisis. Een belangrijke reden was de ineenstorting van de huizenmarkt. Daardoor werd er veel minder gebouwd. Voordat er wordt begonnen met de bouw van een huis of bijvoorbeeld een weg vindt er eerst proefonderzoek plaats op de bouwlocatie. Er wordt dan gekeken of er geen kostbare archeologische vondsten in de bodem zitten die bij de bouw verloren zouden kunnen gaan. Verder vonden er massale bezuinigingen plaats bij de verschillende culturele instellingen en bij de onderwijsinstituten.

Opleiding tot archeoloog

Het is mogelijk aan verschillende universiteiten in Nederland een opleiding tot archeoloog te volgen. Zo biedt de Universiteit van Amsterdam de opleiding Archeologie en prehistorie aan. De UvA heeft zelfs een eigen oudheidkundig museum, namelijk het Allard Pierson Museum. Daar werkt de opleiding nauw mee samen. Verder zijn er opleidingen tot archeoloog aan de Universiteit van Leiden en de Vrije Universiteit. Een deel van deze opleiding bestaat uit het doen van veldwerk, zowel in Nederland als in het buitenland. Verder is er veel aandacht voor ruimtelijke ordening, voorlichting, monumentenbeleid en voorlichting. Iemand die archeologie wil gaan studeren moet vooral veel belangstelling hebben voor geschiedenis en aardrijkskunde. Sinds een aantal jaren wordt er ook een opleiding Archeologie op hbo-niveau aangeboden aan de Saxion Hogeschool. Deze opleiding is vooral praktijkgericht. De kans op een baan is voor een hbo-archeoloog gering. Archeologen die op universitair niveau afstuderen hebben vaak al moeite met het vinden van een baan. Instellingen zullen dus doorgaans kiezen voor een universitair opgeleid iemand aangezien ze genoeg keuze hebben in een krappe markt.

Salaris en doorgroeimogelijkheden

Het gemiddelde startsalaris van een archeoloog in loondienst begint bij ongeveer 2300 euro in de maand. Dit kan oplopen tot ongeveer 3200 euro na een jaar of tien in dienst. Veel archeologen werken in (semi-)overheidsdienst. Dit betekent dat de aanvullende arbeidsvoorwaarden, zoals vrije dagen en de pensioenregeling, vaak goed zijn. Wie wil doorgroeien moet denken aan een leidinggevende plek. In dat geval ben je meer beleidsmatig bezig en bepaal je bijvoorbeeld waar er opgravingen plaats vinden en wat prioriteit heeft. Een andere mogelijkheid is om aan de slag te gaan als curator in een museum. Het is ook mogelijk om als freelancer aan de slag te gaan. Veel archeologen maken die keuze omdat ze geen vaste baan kunnen vinden. Dit betekent vaak wel dat er maar gedurende een bepaalde tijd van het jaar werk is. Ook leidt het tot veel onzekerheid en het voortdurend moeten zoeken naar nieuwe opdrachten. Vaak is het alleen goed te komen combineren met een goede andere baan ernaast.

Vaardigheden

Als archeoloog dien je over verschillende vaardigheden te beschikken. Zo is het belangrijk dat je sterk analytisch en snel kan denken. In het werk werk van archeoloog wordt vaak snel een oordeel verlangd. Op basis van beperkte brokjes informatie die je met elkaar verbindt dien je te beoordelen of het de moeite waard is om op een bepaalde plek wel of niet verder te graven. Verder dien je secuur te werk te gaan. De voorwerpen waarmee je werkt zijn broos en zijn makkelijk te beschadigen. Daarnaast is het handig als je over specifieke historische kennis of geologische kennis beschikt. Dat is de ultieme mogelijkheid om je te onderscheiden van andere archeologen. Ook dien je over doorzettingsvermogen te beschikken. Vaak liggen waardevolle spullen niet direct onder het oppervlakte, maar kan het de moeite waard zijn om verder te graven. Wanneer je een aantal keren druk bezig bent geweest zonder echt resultaat houdt juist dat doorzettingsvermogen je overeind. Als laatste dien je ook goed te kunnen samenwerken. Archeologen werken zelden alleen. Bovendien vervullen zij een spilfunctie tussen verschillende (overheid)instanties, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die allemaal hun eigen belangen hebben. Daar werk en overleg je vaak mee.

Commerciële archeologie

Er zijn de afgelopen jaren ook steeds meer commerciële bedrijven die zich op de markt voor archeologen hebben gestort. Inmiddels werkt meer dan de helft van de archeologen in dienst van een commercieel bedrijf. De concurrentie van de commerciële bedrijven heeft ook geleid tot lagere prijzen. Daar profiteren vooral weer overheden en bedrijven van. Het grootste commerciële bureau in Nederland is RAAP. Daar werken meer dan honderd mensen en zij doet per jaar meer dan duizend projecten. De afgelopen jaren was er ook meer aandacht voor maritieme archeologie. In dat geval gaat het om het doen van archeologisch onderzoek op de zeebodem. Daar ligt nog een hele onontdekte schat van interessante voorwerpen en vergane schepen.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…

Empty labour: zich drukken in werk ondanks alle werkdrukEmpty labour: zich drukken in werk ondanks alle werkdrukEr wordt onder arbeidsdeskundigen veel gesproken over toegenomen werkdruk, stress en burn-out. Socioloog Paulsen daarent…
Burn-out: oorzaken, symptomen en gevolgenBurn-out: oorzaken, symptomen en gevolgenEen burnout is een steeds meer voorkomend verschijnsel, waarbij werknemers een dusdanig langdurig onnatuurlijk gedrag ve…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.