Sollicitatietips
Bent u ook op zoek naar een nieuwe of andere baan? Wellicht helpen deze tips u wat op de goede weg of geeft het u handvatten voor een grotere kans op een eventuele succesvolle sollicitatie
Stap1 De start: Zoeken naar een geschikte vacature
Hier begint het allemaal mee. Het is verstandig als u bereid bent hiervoor wat tijd vrij te maken want het zoeken naar geschikte vacatures kost wel wat tijd. Bekende bronnen zijn natuurlijk de vacature sites en de alom vertrouwde krant. Vacatures zijn er op sommige sites in overvloed maar daaruit een geschikte vacature vinden kost wel wat aandacht. Hiervoor zijn gebruik van de velen filters een must. Eerst filtert u de vacatures zo dat er alleen vacatures staan die aansluiten met uw opleidingsniveau, u mag hierbij best een beetje gedurfd te werk gaan door ook vacatures met een iets hogere opleiding mee te filteren. Soms geeft de ervaring op een bepaalde functie namelijk bij sommige bedrijven meer de doorslag dan een opleidingsniveau. Ook is er een verschil in de bewoording bij een vacature. Een voorbeeld hiervan is dat er bijvoorbeeld staat werk en denk niveau. Dit betekent dat men op zoek is naar mensen die niet per definitie over een diploma op dat opleidingsniveau beschikken maar wel dat niveau beheersen, natuurlijk filtert u die vacatures ook mee. Vervolgens filtert u de vacatures op uw voorkeur afstand, fulltime/parttime enzovoort, wees hierbij niet te strikt want wellicht voldoet uw ideale vacature niet geheel naar uw wens maar als u te strikt filtert loopt u hem wellicht wel mis in de zoekresultaten. Sla alle geschikte vacatures op in uw favorieten box op de website of in uw favorieten van uw internet browser, hiermee vindt u die vacatures en bijvoorbeeld contactgegevens weer snel terug mocht dat nodig zijn.
Stap 2. De Sollicitatiebrief en het CV
Een sollicitatiebrief ook wel soms een motivatiebrief genoemd is een grote factor in de slagingskans van uw sollicitatie. Natuurlijk is het essentieel dat in uw brief geen enkele spelling of taal fout te vinden is. De spellingscontrole van uw tekstprogramma kan een uitkomst bieden maar het kan ook een idee zijn om uw brief aan iemand anders te laten lezen. Overtuig uzelf dat uw brief spelling en taal foutloos is voordat u hem verstuurt. De opmaak van een sollicitatiebrief is hetzelfde als een zakelijke brief. Er zijn veel voorbeeld brieven te downloaden maar gebruik deze alleen voor de opmaak en niet voor de inhoud. Veel bedrijven hebben het namelijk snel door als u een standaard brief stuurt omdat deze qua inhoud sterk lijkt op dat van vele andere ingezonden brieven en dat werkt niet in uw voordeel. Heeft u na het versturen van uw brief na bijvoorbeeld een week geen bevestiging van of reactie op uw brief ontvangen? Bel dan altijd het bedrijf op en informeer naar de status van uw sollicitatie. Dit werkt altijd in uw voordeel omdat u hiermee aangeeft dat u gemotiveerd bent.
Hier zijn nog wat enkele korte tips voor uw brief
- Gebruikt zo weinig mogelijk het woordje “ik” en begin alinea’s hier nooit mee, probeer altijd een alternatief te vinden, zoals:
- Ik stuur u graag een sollicitatie – Door middel van deze brief stuur ik uw organisatie graag een sollicitatie
- Ik ben een vrolijk en spontaan persoon – De persoonlijkheden die mij het beste omschrijven zijn
- Ik werk graag in – Als motivatie
- Ik heb veel ervaring als – Het werken als … is mij zeer vertrouwd vanwege mijn … (jaren) ervaring
- Kies altijd een neutraal net ogende lettertype maar geen times new roman, denk liever aan bijvoorbeeld Calibri
- Ga nooit groter dan 12 punten, voor het lettertype Arial en Calibri is zelfs 10 of 11 aan te raden
Het belangrijkste waar uw brief over moet gaan is uw motivatie want opleidingen en ervaringen staan immers al in uw CV. Bedrijven zijn altijd geïnteresseerd in waarom u nou juist bij hun wilt werken. Hiervoor is geen standaard te verzinnen en zal u zelf creatief moeten zijn om dit te verwoorden. Als u motivatie een bedrijf aanspreekt zal u kans op een uitnodigingen voor een gesprek aanzienlijk groter zijn.
Een CV (afkorting van Curriculum Vitae) is een persoonlijk document waarop kort staat wie u bent en over welke opleidingen en werkervaringen u beschikt. Voor de opmaak van een CV zijn ook weer velen en goede voorbeelden te downloaden. Belangrijk is dat het volledig up to date is en zo kort en duidelijk mogelijk. Doet u vrijwilligerswerk of bent bijvoorbeeld voorzitter van een organisatie of stichting? Dan kunt u hiervoor kiezen dit ook in uw CV te vermelden tenzij u zelf inschat dat dit de kans op het slagen van uw sollicitatie verkleint. Hou er wel rekening mee dat bij een eventueel gesprek uw CV in velen gevallen helemaal wordt doorgenomen.
Ervaringstip
Uit ervaring ben ik te weten gekomen dat in het geval een sollicitatie via e-mail wordt verzocht het verstandiger is om een korte e-mail te schrijven en uw sollicitatiebrief en cv beide als apart document (bij voorkeur tekstdocument en geen pdf) bij te voegen in de bijlage in uw e-mail. Brieven die volledig in het e-mail bericht zijn getypt worden vaker afgewezen.
Stap 3: Het gesprek
Is het na alle moeite u gelukt om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te ontvangen? Gefeliciteerd! U weet hiermee wel dat uw brief en cv voor dat bedrijf voldoende was.
Maar het aller belangrijkste komt er nu aan
Het is nu aan u om dezelfde indruk die het bedrijf van uw heeft naar aanleiding van uw brief en motivatie persoonlijk nog eens te benadrukken. Onthoud wel dat de persoon van het bedrijf waar u het gesprek mee heeft soms getraind kan zijn of veel ervaring heeft met sollicitatie gesprekken, doe u daarom nooit anders voor dan u bent.
Een goede voorbereiding op een gesprek is essentieel
Deze begint al de aanloopperiode naar uw gesprek, zorg ervoor dat u alvast zo veel mogelijk voorbereiding doet en dat u de dag van het gesprek zelf rustig en ontspannen kunt doorkomen. Bezoek bijvoorbeeld eens een keer de site van het bedrijf waar u gaat solliciteren en probeer zoveel mogelijk informatie over het bedrijf te onthouden, bijvoorbeeld: wanneer is het opgericht, wat zijn de doelstellingen van het bedrijf, is het bedrijf recentelijk nog positief in de media geweest? Het is natuurlijk vreemd als u een mooie motivatie heeft geschreven in uw brief en u tijdens het gesprek op de vraag die zeker gaat komen “Wat weet u van ons bedrijf of bent u bekend met ons bedrijf?” geen of een stotterend antwoord kan geven. Denk alvast ook aan uw antwoord op de vraag die altijd wordt gesteld “Waarom moeten wij u aannemen?”
Kijk alvast op internet hoe u het snelst bij het bedrijf komt en pas uw planning hier op aan, mocht u een keuze hebben tussen auto en openbaar vervoer kijk dan wat de verstandigste manier is om naar het bedrijf te reizen. Een groot kantoor midden in een grote stad is wellicht makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer en het scheelt u de tijd en stress van het zoeken naar en de kosten van een parkeerplaats terwijl een bedrijf buiten de stad wellicht geen ideale ov verbinding heeft en u daar makkelijker per auto komt.
Strijk kleding die gestreken moet worden alvast de dag of avond van te voren. Ga op tijd slapen, een uitgeslapen ontspannen indruk werkt duidelijk in uw voordeel.
Hier zijn nog enkele tips
- Kom altijd op tijd! Liever 30 minuten te vroeg en even in de auto wachten dan 1 minuut te laat.
- Zoek altijd geschikte kleding uit passend voor de functie waarvoor u het gesprek heeft en zorg dat eventuele tatoeages en piercings bedekt zijn.
- Besteed ruim voldoende aandacht aan uw persoonlijke hygiëne en poets uw tanden nog voordat u uw sollicitatiekleding aantrekt.
- Probeer zuinig om te gaan met make-up en luchtjes, u gaat immers op een sollicitatiegesprek en geen avond uit.
- Kleed uzelf pas op het juiste moment thuis aan of om, uw wilt natuurlijk niet dat u per ongeluk een vlek (koffie, tandpasta e.d.) op uw kleding maakt waardoor u wellicht een probleem heeft.
- Draagt u een bril?, maak deze dan altijd eventjes schoon en vetvlek vrij.
- Draagt u een gehoor apparaat? Overtuig uzelf dat u voldoende batterij capaciteit heeft zodat uw niet tijdens het gesprek voor een verassing komt te staan.
- Zet uw mobiele telefoon al uit voordat u van huis gaat (zet u telefoon niet op stil of trillen maar bij voorkeur echt uit).
- Sleutels (behalve auto) en dergelijke bij voorkeur in uw jaszak of uit het zicht bewaren en niet in uw broekzak.
- Praat rustig en duidelijk en denk om uw volume.
- Zeg altijd U, tenzij de andere persoon u aangeeft dat dit niet hoeft.
- Laat de andere persoon altijd uitpraten en luister goed wat hij of zij vertelt of vraagt.
- Probeer zo min mogelijk te transpireren.
- Wens na afloop van het gesprek de andere persoon altijd een goede dag / weekend als u weer weg gaat.
Alvast heel veel succes met uw sollicitaties en hopelijk geven deze tips u wat handvatten waardoor uw kansen op een baan worden vergroot.