Met een vast contract ontslagen worden
Er zijn steeds minder werknemers met een vast contract. Een vast contract biedt een zekere veiligheid, maar het betekent niet dat iemand helemaal niet ontslagen kan worden. Er kunnen verschillende redenen zijn om iemand met een vast contract toch te ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege disfunctioneren. De Nederlandse regering is ook bezig met nieuwe wetgeving waardoor het in toekomst makkelijker kan worden om iemand met een vast contract te ontslaan. Lees er alles over in dit artikel.
Er zijn steeds minder mensen met een vast contract. Bedrijven zijn er steeds voorzichtiger mee geworden om mensen voor een langere periode aan zich te binden. In 2002 had maar liefst 75 procent van de beroepsbevolking een vast contract. Tien jaar later was dat aantal gedaald tot 69 procent. In totaal hadden in 2002 4.4 miljoen mensen een flexibel contract. Dat aantal was tien jaar later met maar liefst tien procent gestegen. Bedrijven zijn vooral door de economische crisis er steeds voorzichtiger mee geworden om werknemers een vast contract aan te bieden. Zij willen namelijk flexibel zijn zodat zij zich snel kunnen aanpassen en de kosten terug brengen wanneer het economisch minder gaat. Vooral jongeren onder de 35 zijn de dupe van deze maatregel. Zij stromen nieuw in om de arbeidsmarkt en krijgen niet zo snel een nieuw contract. Slechts 40 procent van hen heeft een vast contract.
Ontslagen worden met een vast contract omdat iemand niet functioneert
Wanneer iemand een vast contract heeft betekent het niet automatisch dat die persoon niet ontslagen kan worden. Wanneer iemand niet blijkt te functioneren, dan kan een werkgever besluiten om iemand toch te ontslaan. Dat kan niet van de een op de andere dag. Een werkgever moet dan eerst een dossier opbouwen waaruit blijkt dat iemand gedurende langere tijd niet goed functioneert. Dan kan bijvoorbeeld door dat gebrek aan functioneren te bespreken in de periodieke functioneringsgesprekken. Een andere methode is door een waarschuwingsbrief te sturen waarin staat waarom iemand niet functioneert. Een werkgever doet er goed aan om altijd bezwaar te maken tegen zo'n brief wanneer hij het niet eens is met de beschuldiging. Op die manier zal de werkgever beter zijn best moeten doen om aan te tonen dat iemand niet functioneert.
Wanneer kan iemand met een vast contract ontslagen worden?
Er kunnen ook andere gronden voor ontslag zijn. Zo kan een bedrijf besluiten te reorganiseren om te bezuinigen. Wanneer het bedrijf kan aantonen dat iemand niet per se meer nodig is, dan kan de werknemer toch ontslagen worden. Ook als een bedrijf gaat verhuizen en een werknemer niet mee wil verhuizen kan het een reden zijn voor ontslag. In dat geval heeft de werknemer wel recht op een ontslagvergoeding. Die wordt gebaseerd op het aantal dienstjaren. Verder kan een reden voor ontslag zijn wanneer iemand langdurig arbeidsongeschikt is en de werkgever geen passend werk kan aanbieden. Verder kunnen een werknemer en werkgever gezamenlijk besluiten om een contract te ontbinden. Een laatste reden voor ontslag kan zijn wanneer iemand bijvoorbeeld steelt of dronken op het werk rondloopt. In dat geval moet iemand wel op staande voet worden ontslagen.
Nieuwe ontslagplannen
In de toekomst wil de regering het makkelijker maken voor werkgevers om werknemers te ontslaan. Dat moet nu nog eerst getoetst worden door de rechter. In de toekomst zou de werkgever zomaar kunnen ontslaan, maar hij draait dan wel op voor de betaling in de eerste periode van de werkloosheid. Werknemers krijgen bij ontslag bijvoorbeeld een financiële vergoeding mee die ingezet kan worden voor scholing of voor het vinden van een ban. Er is ook veel kritiek op deze plannen, onder andere van de vakbond. Zij vinden dat de werkgevers zo wel erg veel macht krijgen.