Uitzendbureau: werken als intercedent
Het beroep van intercedent is zeer toegankelijk omdat er doorgaans geen aparte opleiding vereist is. Een intercedent werkt meestal bij een uitzendbureau. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor wie intercedent wil worden. Tegelijkertijd is het loon niet heel aantrekkelijk, zeker niet in het begin. Ook moet een intercedent niet stressgevoelig zijn en beschikken over een groot organisatietalent. De intercedent heeft veel contact met flexkrachten en bedrijven.
Het beroep van intercedent is erg toegankelijk voor mensen die een hbo-opleiding hebben afgerond. Een intercedent werkt doorgaans bij een uitzendbureau en bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die mensen zoeken voor hun vacatures. Een ander woord voor intercedent is ook wel arbeidsbemiddelaar of consulent. Allereerst voor een intercedent een intakegesprek met mensen die zich melden bij een uitzendbureau. Voorheen liepen veel mensen bij een uitzendbureau binnen, tegenwoordig gebeurt er steeds meer via het internet. Bij het intakegesprek maakt de intercedent de persoonlijke inschatting of een een persoon en zijn werkervaring aansluiten bij bepaalde functies. Wanneer dat zo is gaat een kandidaat doorgaans op gesprek bij het betreffende bedrijf. Meestal gaan er twee of drie kandidaten op gesprek bij een bedrijf.
Werken als intercedent
Tegelijkertijd gaat een intercedent ook op zoek naar nieuwe vacatures. Bedrijven melden zich meestal niet spontaan aan bij een uitzendbureau. En wanneer ze dat wel doen is de concurrentie nog steeds groot, want er zijn zeer veel uitzendbureaus. De acquisitie wordt doorgaans verricht door middel van telefonische enquêtes en mailings. Ook is het belangrijk contact te onderhouden met bestaande klanten. Dit kan bijvoorbeeld door na te bellen of het bedrijf tevreden is over de huidige flexkrachten en of er nog meer mensen nodig zijn in de toekomst. Andere werkzaamheden die behoren tot het beroep van intercedent zijn het bijhouden van de loonadministratie en uitbetaling van flexkrachten.
Vaardigheden waar een intercedent over moet beschikken
Een intercedent moet doorgaans over een heel aantal vaardigheden beschikken. Zo moet hij commercieel vaardig zijn, zodat hij snel nieuwe kansen ziet. Daarbij wordt ook verlangt dat hij veel initiatief neemt en klantgericht is. In het contact met de klant en de flexkracht moet hij ook tact en inlevingsvermogen hebben, zodat hij aanvoelt wanneer hij iets wel of niet kan zeggen. Verder moet een intercedent absoluut een goed organisatievermogen hebben. Hij heeft een veelheid van taken en moet daar makkelijk kunnen bepalen wat prioriteit heeft. Het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat hij of zij stressbestendig is. Een flexkracht zal namelijk best regelmatig met spoedaanvragen te maken krijgen, bijvoorbeeld dat een inlener op korte termijn een aantal mensen nodig heeft, terwijl die niet direct voorhanden zijn. Ook moet hij of zij omgaan met lastige flexkrachten die bijvoorbeeld op het laatste moment afzeggen.
Hoe word ik intercedent?
Het beroep van intercedent is doorgaans zeer toegankelijk, omdat er geen speciale opleiding vereist is. Vaak vraagt een uitzendbureau wel minimaal een hbo-achtergrond. Ook moet de kandidaat meestal assessment doen. Een andere vereiste is doorgaans het hebben van Rijbewijs B. Opleidingen die doorgaans wel goed aansluiten bij het beroep van incercedent zijn Management, Economie & Recht, Bedrijfskunde, Commerciële, Economie of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Het salaris van een intercedent ligt in het begin wel vrij laag, meestal op ongeveer vijftienhonderd euro bruto. Na verloop van tijd kan dat doorgroeien naar 2300 euro. Bij grotere uitzendbedrijven, zoals Randstad, Adecco, Tempo Team, Start, Creyls, Timing, Accord, Unique en Olympia, zijn er doorgaans wel meer doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld als vestigingsmanager of op een gespecialiseerde afdeling.