Geld geven, hoe kies je een goed doel?

Geld geven, hoe kies je een goed doel? Hoe kies je een goed doel dat echt bij je past? Uit welke organisaties moet je kiezen als je graag geld wil geven aan een goed doel? Je zou aan ieder goed doel wel geld willen geven, maar de meeste mensen kunnen zich dat helaas niet permitteren. En hoe weet je nu zeker dat je gift inderdaad op de juiste bestemming terecht komt? En hoe zit het met de belastingdienst en een gift geven voor een goed doel? Een overzicht:

Kies een goed doel met je hart

Hoe moet je een goed doel kiezen? Er zijn zoveel verschillende goede doelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het liefst zou je aan alle goede doelen een gift willen geven. Tijdens het kiezen van een goed doel is het raadzaam om te kijken waar je persoonlijke betrokkenheid bij ligt. Kiezen doe je met je hart, als je veel om dieren geeft zou je voor een organisatie kunnen kiezen die dierenleed tegen gaat, of als je veel te maken hebt met kanker in je directe omgeving, zou je er ook voor kunnen kiezen om voor een organisatie te kiezen dat kanker helpt te genezen. Het is een persoonlijke keuze.

Informatie zoeken en vinden over goede doelen en hun organisatie

Een goed doel kiezen is zo gemakkelijk nog niet. Zelfs niet als je het onderwerp van een goed doel weet. Kies je er bijvoorbeeld voor om kinderrechten te willen gaan steunen, dan moet je vervolgens nog gaan besluiten met welke organisatie je in zee wil. Kortom, je wil meer weten over de verschillende organisaties, om je keus uiteindelijk aan de hand van de omschrijving van de organisatie te kunnen maken. Hier twee links met beschrijvingen van een kleine 2000 goede doelen en hun organisaties. Ze bevatten een persoonlijke vragenlijst dat als kieswijzer kan dienen, een handig hulpmiddel om uit te zoeken welk doel bij jou past:
  1. http://goededoelenwijzer.indicia.nl/
  2. http://www.onlinedoneren.nl/

Komt jou gift terecht op de juiste bestemming?

Iedereen wil graag de zekerheid hebben dat zijn/haar geld en gift inderdaad op de juiste wijze wordt gebruikt. Hoe kan je er nu zeker van zijn dat je gift goed wordt besteed? Goede doelen die erkent zijn door het Centraal Bureau Fondsenwerving hebben een keurmerk, het CBF-keurmerk. Dit keurmerk onder goede doelen geeft onder meer de garantie dat de organisatie van het goede doel je gift voor ten minste 75% besteed aan het daadwerkelijke goede doel. De overige 25% zal besteed worden aan fondsenwerving, personeelskosten en kantoorruimte.

Keurmerk van goede doelen

Wil je meer weten over dit keurmerk van de organisaties achter de goede doelen? Wil je meer weten waarom nooit de volle 100% van je gift ten goede van het uiteindelijke doel zelf terecht kan komen? Via de website van het CBF-keurmerk van goede doelen vind je alle antwoorden op al je vragen: http://www.cbf.nl/

Klachten over goede doelen

Het kan – helaas – voorkomen dat er klachten ontstaan over de organisatie van een goed doel. Als de organisatie het CBF-keurmerk kent, kan je via de site van het CBF-keurmerk je klacht indienen: http://www.cbf.nl/

Wil je meer weten over een goed doel en zijn organisatie?

Een betrouwbare organisatie van een goed doel zal maar al te graag bereid zijn om jouw kritische vragen te beantwoorden en extra informatie te geven. Als een gulle gever heb je bijvoorbeeld ook alle recht om het jaarverslag van de organisatie van het goede doel op te vragen.

Belastingdienst: zijn giften aan goede doelen aftrekbaar?

De belasting dienst ziet giften als twee soorten verschillende soorten giften:
  1. Gewone giften
  2. Periodieke giften
Als iemand een gift doet kan dat misschien worden afgetrokken, afhankelijk of het een gewone of een periodieke gift is. Voorwaarde is wel dat de gift schriftelijk aantoonbaar is, bewaar je bankafschriften dus goed! Als je zeker wil weten of jou gift of giften aftrekbaar zijn, informeer bij de belastingdienst of kijk op de site van de belastingdienst over giften: http://www.belastingdienst.nl/particulier/giften/giften.html#P0_0
© 2009 - 2025 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gift aan een goed doel met ANBI-status in 2020 en 2021Gift aan een goed doel met ANBI-status in 2020 en 2021U wilt in 2020 of 2021 een gift doen. U denk eraan om geld te schenken aan een goed doel, jaarlijks een bedrag of een be…
Belastingtelefoon: meest gestelde vragenBelastingtelefoon: meest gestelde vragenDe belastingtelefoon krijgt jaarlijks veertien miljoen telefoontjes te verwerken. De meest gestelde vragen vindt u in di…
Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Giften doen betekent ook altijd een mooie fiscale aftrekpost. Als u in 2020, 2021 of 2022 een gift (geld of in natura) d…

De dubieuze wereld van de hennepteeltBlowen mag in Nederland, maar het grootschalig verbouwen van wiet of hennep niet. Hoewel ieder weldenkend mens zich afvr…
Huwelijkscadeau: Wat en hoeveel geef je als ze gaan trouwen?Huwelijkscadeau: Wat en hoeveel geef je als ze gaan trouwen?Een uitnodiging voor een bruiloft is altijd leuk. Maar het betekent ook dat er een huwelijkscadeau moet komen voor het k…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.