De Sheltersuit van Bas Timmer: winterjas en slaapzak ineen

De Sheltersuit van Bas Timmer: winterjas en slaapzak ineen Bas Timmer is de ontwerper van de Sheltersuit, een winterjas en slaapzak ineen. De Sheltersuit wordt gemaakt in Enschede en is bedoeld voor daklozen die op straat moeten slapen. Het pak is waterafstotend, brandwerend en laat geen wind door. Aanleiding voor het maken van het pak was de dood van een kennis van Timmer die op straat voor de deur van de nachtopvang overleed. Bas Timmer besloot er wat aan te doen en bedacht de Sheltersuit voor mensen die noodgedwongen op straat moeten leven. Het team in Enschede dat het pak maakt bestaat uit vrijwilligers, ex-daklozen en ex-vluchtelingen. Behalve in Nederland is Timmer ook actief op Lesbos, Samos, Sarajevo, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Voor de Amerikaanse markt ontwikkelde hij naast de bestaande Sheltersuit de Shelterbag, een soort van slaapzaktent. Het is de droom van Timmer om een complete lijn outdoorkleding op de markt te brengen en de winst van de kleding ten goede te laten komen aan Stichting Sheltersuit.

Winterjas en slaapzak

Bas Timmer is modeontwerper, hij studeerde Fashion Design en Fine Arts in Arnhem en startte een bedrijf met zijn eigen kledinglijn. De truien die door hem zijn ontworpen worden door een aantal winkels in Nederland verkocht.

De Sheltersuit wordt gemaakt in het atelier van Timmer in Enschede en is bedoeld voor daklozen die de nacht op straat moeten doorbrengen. Het pak is een waterafstotende, windwerende en brandwerende jas waaraan een slaapzak kan worden vastgeritst. De Sheltersuit heeft eveneens een opening aan de onderkant, handig als de gebruiker er snel vandoor moet.

Aanleiding Sheltersuit

De aanleiding voor het maken van de Sheltersuit was de dood van een bekende van Bas Timmer. De man overleed aan de gevolgen van onderkoeling, pal vóór de deur van de nachtopvang in Enschede. Deze gebeurtenis raakte Bas, hij nam het initiatief om hier wat aan te doen en bedacht een totaalproduct voor mensen die onvrijwillig op straat moeten leven. Daarnaast wilde hij dat het product gratis verkrijgbaar zou worden.

De eerste opzet van een warme trui met sjaal resulteerde in een jas-slaapzak-opbergtas ineen. Bas zocht materialen die hij voor zijn Sheltersuit zou kunnen gebruiken, een fabrikant leverde slaapzakken en een bedrijf gaf hem waterafstotende stof waarvan hij zijn eerste Sheltersuit maakte. Dit prototype werd door een dakloze succesvol uitgeprobeerd. Timmer ging vervolgens aan de slag en verzamelde geld en materialen om meer pakken te kunnen produceren. Het initiatief van Bas Timmer groeide uit tot een groot project waar hij anno 2019 dag en nacht mee bezig is. Timmer ziet het als zijn missie over de hele wereld warmte te brengen en mensen te inspireren anderen te helpen.

Kleermakers uit Syrië

Sinds de eerste Sheltersuit in 2014 is er veel gebeurd. Het team dat zich bezighoudt met de productie bestaat anno 2019 uit 73 medewerkers. Dit kunnen vrijwilligers zijn, maar ook ex-daklozen en ex-vluchtelingen. Stichting Sheltersuit biedt een baan inclusief opleiding en begeleiding aan deze mensen, die ieder voor zich een steentje bijdragen aan een betere maatschappij.

De voormalige vluchtelingen in het team komen uit Syrië, mannen uit een asielzoekerscentrum die in Syrië in een naaiatelier hadden gewerkt. Voor hen is de Sheltersuit een prima invulling van hun leven in Nederland.

Vluchtelingen op Lesbos / Bron: SheltersuitVluchtelingen op Lesbos / Bron: Sheltersuit

Sheltersuit op Lesbos

Maar Bas Timmer wilde meer met zijn pakken. Stichting Sheltersuit ging in 2017 een samenwerking aan met Movement on the Ground en de Waka Waka Foundation. Timmer stelde zijn Sheltersuits ter beschikking aan de vluchtelingenkampen op Lesbos waar in de twee vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe naar schatting 1500 kinderen leven. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en moeten overnachten in tentjes onder barre omstandigheden. De kinderen en de volwassenen uit de kampen krijgen naast de Sheltersuits een Waka Waka zodat ze beschermd zijn tegen guur weer en niet in het donker hoeven te zitten.

Wat is een Waka Waka?

Een Waka Waka is een product dat werkt op zonne-energie, het voorziet mensen van energie en licht in gebieden die niet zijn aangesloten op het lichtnet. Op Lesbos regelt Movement on the Ground de distributie van Sheltersuits en Waka Waka’s.

Sponsorcampagne 2018

In 2018 is er een sponsorcampagne gestart met als streven minimaal 1500 Sheltersuits en 1500 WakaWaka’s gefinancierd te krijgen. De eerste 500 Sheltersuits werden tijdens de kerst in 2018 op Lesbos uitgedeeld, een groot verschil met 2017 toen er in de kampen mensen overleden als gevolg van de barre weersomstandigheden.

'Ik geef je warmte' in Sarajevo en op Samos

De campagne 'Ik geef je warmte' was goed voor 1500 Sheltersuits. De pakken werden in 2018 uitgedeeld in vluchtelingenkampen op Samos en in Sarajevo. Het materiaal voor de pakken kwam van oude slaapzakken ingeleverd door lezers van Tubantia en de ROC's in Nederland maakten de tassen voor de Sheltersuits.

Timmer naar Amerika

Bas Timmer reisde in maart 2019 naar Amerika met de bedoeling zijn tas met zonnepanelen (in samenwerking met Universiteit Twente) aan de man te brengen tijdens een conferentie over technologische ontwikkelingen in Austin. Timmer zag daar met eigen ogen dat in een grote stad als Austin niets voor daklozen en vluchtelingen wordt gedaan, er is geen sociaal vangnet, mensen worden aan hun lot overgelaten.

De Shelterbag

Bas Timmer wilde een handje helpen en bedacht ter plekke de Shelterbag, een soort van slaapzaktent. Beschutting tegen regen en wind is in Austin (Texas) noodzakelijk en de Shelterbag is een tas die kan worden uitgerold tot een water- en winddicht tentje met ingebouwd hoofdkussen en een zachte ondergrond. Een Sheltersuit zou in Texas veel te warm zijn.

Timmer kreeg voor de distributie van zijn Shelterbags hulp van de daklozenopvang, voor de productie vond hij een naaiatelier dat bereid was de tassen voor 50 dollar per stuk te maken en via de conferentie kreeg hij de gratis banners die van een waterdicht materiaal waren gemaakt. Het probleem was geld om dit alles te bekostigen en ook dat lukte, een gulle geefster financierde de eerste honderd Shelterbags.

New York

In mei 2019 reisde Timmer opnieuw naar Amerika, hij reisde met een touringbus door New York en deelde 100 Sheltersuits uit aan de daklozen. Timmer vond ook voor dit project sponsoren die bereid waren zijn trip te financieren.

Groot-Brittannië

December 2019 zijn er in Groot-Brittannië 30 sheltersuits uitgedeeld waaronder Edinburgh en Londen, een kerstcadeau voor de "rough sleepers". Dit was een samenwerking van Sheltersuit met het RISE-team in Thanet, een organisatie die daklozen ondersteunt.

Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika is Sheltersuit actief, voor het Afrikaanse klimaat produceert het eigen naaiatelier The Ark, een daklozeninstelling die meer dan duizend mensen huisvest en begeleiding biedt, Shelterbags. Hard nodig, want alleen al in Kaapstad leven 7700 mensen op straat.

Droom Bas Timmer

Bas Timmer wijdt zijn leven aan het verbeteren van leefomstandigheden van mensen in nood: “We willen dat organisaties als het Rode Kruis en UNHCR Sheltersuits gaan kopen, zodat wereldwijd hulpbehoevenden er een kunnen krijgen." Het is zijn droom om samen met zijn team in Enschede een volledige lijn outdoorkleding te maken. Hij kan dan niet alleen als ontwerper weer aan de slag, maar alle winst van de kleding die op de markt is gebracht ten goede laten komen aan Stichting Sheltersuit.
© 2019 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamperen: De juiste slaapzak kiezen en kopenKamperen is een populaire manier van vakantie vieren. Wie voor het eerst gaat kamperen zal allerlei zaken aan moeten sch…
Kinderfeestje – vogelhuisje makenKinderfeestje – vogelhuisje makenEcht een feestje voor stoere jongens en meiden. Vooral als je zoon / dochter ergens in de herfst of aan het einde van he…
Slaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochtenSlaapzakken: kwaliteit voor af en toe tot survivaltochtenDe basis van een slaapzak is een grote deken die doorgestikt is, wat wil zeggen dat er zowel horizontaal als verticaal s…
Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Elk geval van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling is er één te veel. Vooral in je eigen huis hoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sheltersuit
  • https://sheltersuit.com/
  • https://www.sparkle.foundation/bas-timmer
  • https://www.tubantia.nl/enschede/bas-timmer-uit-enschede-helpt-amerikaanse-daklozen-met-slaapzaktent~a92f59c5/
  • https://stories.sheltersuit.com/sheltersuit-gaat-met-grote-dromen-naar-new-york
  • Afbeelding bron 1: Sheltersuit
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.