Alternatief voor studentenhuis: een woongroep
Ga je aankomend jaar studeren? Of ben je al bezig met een studie en wil je een andere plek om te wonen? Neem dan eens een kijkje bij een woongroep. De meeste mensen die het woord 'woongroep' horen, denken echter meteen aan geitenwolkensokkentypes die de hele dag alleen maar wiet roken en bezig zijn met het bedenken van nieuwe complottheorieën. Toch is dit vaak een grote misvatting. Een woongroep biedt namelijk vele voordelen aan studenten.
Wat is een woongroep?
Het woordenboek Van Dale definieert een woongroep als volgt: ‘er wordt van een woongroep gesproken als het gaat om ten minste drie personen, zonder dat er sprake is van een gezinsverband of liefdesrelaties. Het samenwonen in een groep in één woning of geclusterde woningen met gedeelde voorzieningen is meestal een bewuste keuze.’ Woongroepen werden in het verleden ook wel 'communes' genoemd. Tegenwoordig gebruikt men liever de term woongroep. In een woongroep is het belangrijk dat bewoners betrokken met elkaar zijn, maar tegelijkertijd wel rekening houden met de gewenste mate van privacy.
Woongroepen waren een hele tijd onpopulair. In de jaren zestig en zeventig werden er veel woongroepen opgericht door flowerpowerjongeren die de kapitalistische maatschappij de rug toekeerden. In de praktijk bleken deze door onderlinge strijd, verschillende idealen en machtsverhoudingen niet te werken. Toch zijn woongroepen helemaal terug van weggeweest. Uit cijfers (2016) blijkt namelijk dat alleen al in Nederland er tussen de 7500 en 10.000 woongroepen bestaan. Ieder jaar komen daar nog eens 100 bij bovenop. Maar wat maakt deze woongroepen nou eigenlijk zo aantrekkelijk?
Voordelen van een woongroep
Woongroepen brengen veel voordelen met zich mee. Zo zijn er veel mensen die het leven in een woongroep doorgaans praktischer vinden. Dit heeft te maken met het feit dat je minder tijd bent kwijt voor het huishouden en andere taken. Bovendien is het samenwonen ook nog vele malen goedkoper.
Doorgaans wonnen sommige mensen liever in een woongroep vanwege de gezelligheid. Je kunt er dus vanuit gaan dat je nooit alleen komt te staan. In woongroepen is namelijk altijd sprake van ongedwongen contact. Andere voordelen zijn de relationele zelfontplooiing en het meedraaien in een minder geïndividualiseerde maatschappij.
Leefgemeenschap voor studenten
Maar waarom zou je als student willen wonen in een woongroep terwijl je al volop keuze hebt uit studentenhuizen?
De meeste Nederlandse studentenhuizen bestaan uit geïndividualiseerde kamers waarin meestal maar twee of drie studenten elkaar regelmatig spreken. Er zijn zelfs studentenhuizen waar onderlinge contacten geheel ontbreken. Sommige studenten vinden dit fijn; anderen hebben liever huisgenoten waar ze op terug kunnen vallen. Een woongroep is hier een mooi voorbeeld van.
Nog een verschil ten opzichte van een studentenhuis is dat de bewoners veelal ouder en volwassener zijn. Smerige keukens zijn een typisch gevalletje studentenhuis en kom je dus ook bijna niet tegen in woongroepen. Is er sprake van bijvoorbeeld schimmel in huis? Dan wordt er vaak direct en gezamenlijk een oplossing voor het probleem bedacht. Een ander voordeel voor studenten is dat de meeste woongroepen een inkomensgrens hanteren. Mensen die meer geld verdienen dan het afgesproken bedrag komen er dus niet in. Als student heb je meestal een laag inkomen waardoor je sneller kans maakt op een woning binnen de woongroep dan bijvoorbeeld net afgestudeerden.
Houd je als student niet van koken en moet je er dus niet aan denken om iedere dag in de keuken te staan? Dan is een woongroep misschien wel een prima oplossing. De gemiddelde woongroep hanteert schema's waarop bewoners zich kunnen inschrijven om te koken. Zo hoef je bijvoorbeeld maar één keer in de drie weken te koken. Bewoners die druk zijn met sporten of werken en daarom geen tijd hebben om te koken, hoeven zich dan ook geen zorgen te maken. In een woongroep staat er immers altijd een bordje eten voor je klaar.
Woongroepen staan bekend om hun gezamenlijke activiteiten. De mate waarin verschilt echter per woongroep. De ene hanteert één activiteit per jaar; de ander meerdere avonden per week. Informeer dus altijd wat er van je wordt verwacht binnen zo'n groep. Er wordt natuurlijk wel van bewoners verwacht dat ze zich aan de regels van het huis houden.
Lijst leefgemeenschappen Nederland
Er zijn ontzettend veel woongemeenschappen op te noemen. Maar welke zijn eigenlijk ideaal voor studenten?
- Amsterdam: Woongroep Vrijburcht
- Arnhem: Casa de Pauw
- Delft: De Nieuwelaan
- Enschede: Woongroep 't Piepke
- Groningen: Het oude RKZ
- Nijmegen: De Refter (Ubbergen)
- Rotterdam: De Gigant
- Utrecht: Woongroep Portaal
- Wageningen: Studentenvrijstaat 'Droevendaal'
- Zwolle: Woongroep De Stal