Typisch Nederlands

Typisch Nederlands Wie als buitenlander aan Nederland denkt krijgt visioenen van windmolens, klompen en tulpen. Daarbij is de Nederlandse tolerantie, oftewel 'het land waar alles mag' beroemd. Gecombineerd met typisch Nederlandse tradities zoals Delfts blauw, het kaasmaken, het verorberen van een rauwe haring en het uit de automaat trekken van een kroket, ontstaat er al een aardig beeld van het karakteristieke Nederland. Nederland in een notendop!

Delfts blauw

Delfts blauw is een soort tinglazuur aardewerk met blauwe beschilderingen dat volgens de tradities in Delft wordt vervaardigd en over de hele wereld zeer in trek is. Rond de 17e eeuw beleefde het Delfts blauw een bloeiperiode en in de huidige tijd kennen de tegels, vazen, serviesgoed, klompjes en beeldjes een zeer uitgebreide op toeristen gerichte massaproductie. Nog steeds wordt Delfts blauw op de authentieke manier vervaardigd.

De Nederlandse tolerantie

Wat we als samenleving tolereren wordt steeds weer opnieuw bekeken. Nederlanders zijn dikwijls trots op hun tolerantie en de vrijheid van meningsuiting. Al in de 17e eeuw stond Nederland bekend om zijn religieuze vrijheden die elders in Europa niet golden. De vrijheden van waarden waren eind vorige eeuw vanzelfsprekend. Ons land staat nog steeds bekend om een tolerant drugsbeleid, een soepel asielbeleid en het vermogen om vreedzaam overleg te plegen. In het begin van deze eeuw is er echter een versterkte roep om normen en waarden gekomen en is er door recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen sprake van een kentering van de algemene tolerantie waar Nederland van oudsher bekend om staat.

Drop

Bijna elke Nederlander is gek op drop, maar bij buitenlanders hoef je er niet mee aan te komen. Drop wordt gemaakt van zoethoutwortel, salmiak en suiker en in het verleden werd drop gebonden met Arabische gom (een soort hars), in plaats daarvan nu gemodificeerd zetmeel. De typerende smaak komt van het zoethout. Zoethout staat van oudsher bekend als geneeskrachtig, voornamelijk voor hoestklachten. Tegenwoordig is men van mening dat drop hoge bloeddruk kan veroorzaken door een verandering van de zouthuishouding in het lichaam. Drop wordt ook in Noord Europa gegeten, maar in mindere mate. Het is verder op de wereld vrijwel onbekend.

Tulpen

De bloem die zonder twijfel met Nederland wordt geassocieerd is de tulp. De tulpenbollen groeien goed in de Nederlandse grond. Het is een van onze belangrijkste exportproducten en 'het' handelsmerk van Nederland. Relaties over de hele wereld krijgen van Nederlanders vaak tulpenbollen cadeau en geen enkele buitenlander ontkomt eraan om bij een bezoek aan Nederland de bollenvelden (en de Keukenhof) te bezichtigen. Oorspronkelijk is de tulp overigens niet Nederlands maar Turks! De eerste tulpenbollen kwamen in de 17e eeuw naar Nederland waar ze een enorme opmars maakten.

Kroketten

De Nederlandse kroket werd in het begin van de vorige eeuw voor het eerst gemaakt door bakker Kwekkeboom in Amsterdam die na een bezoek aan Frankrijk kaas- en groentekroketten ontdekte en ze in Nederland ging namaken met rundvlees. Deze vinding werd razend populair en is dat na een eeuw nog steeds. De kroket wordt meestal gezien als een tussendoortje, dat je op een typisch Nederlandse manier, uit de automatiek haalt.

Dijken en water

Een dijk is een aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoge waterstand en golven. Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel en onze dijken bewaken als het ware ons land, je vindt ze zowel aan zee als aan rivieren. Bijzondere voorbeelden zijn de Deltawerken en de Afsluitdijk. Al in een ver verleden werden Nederlanders gedwongen om samen te werken in de strijd tegen het water waardoor Nederland van oudsher al bekend staat als waterland. Er bestaat dankzij Koning Willem Alexander's betrokkenheid zelfs een nieuw begrip: Watermanagement, dat een overkoepelende naam is voor het voorkomen van wateroverlast, het onderhoud van dijken, het in stand houden van het waterpeil, waterrecreatie en het gezond houden van het drinkwater.

Hollandse haring

Buitenlanders verbazen zich erover, maar wij Nederlanders eten haring rauw. Elk jaar wordt in Scheveningen tijdens Vlaggetjesdag de eerste ton nieuwe haring geveild. De zeevissers verzamelen de haring en laten ze rijpen in een ton met zout. De haring wordt traditioneel geserveerd met uitjes en een Nederlands vlaggetje. Buitenlanders rillen van het idee.

Nederland kaasland

Vele mensen buiten ons land kennen Nederland van de kaas. Gouda is al drie eeuwen wereldberoemd om zijn Goudse kaas, die niet in de stad zelf maar in de regio wordt gemaakt. De soort dankt zijn naam aan het feit dat het in Gouda op de markt verhandeld werd. Het bestuur van de stad Gouda hield de kwaliteit scherp in de gaten. De kazen werden in de beroemde kaaswaag heel precies afgewogen. In de zomermaanden bestaat deze kaasmarkt traditiegetrouw nog steeds.

Klompen

Veel buitenlanders denken dat wij allen in Nederland op klompen lopen. De werkelijkheid is dat slechts een paar duizend mensen dit doen, en dan nog als bedrijfskleding. Het oude ambacht van klompenmaker is zo goed als verdwenen. In Nederland worden echter nog steeds jaarlijks 3 miljoen klompen gemaakt, voornamelijk voor de toeristenindustrie. In het algemeen kon je vroeger goed zien uit welk deel van het land een klomp afkomstig was want elke streek had zijn eigen kenmerken. De geschiedenis van de klomp is om die reden nog steeds een onderdeel van de Nederlandse culturele historie, en een zeer gewild object voor de toerist die Nederland aandoet.

Nog meer typisch Nederlands

  • Klederdracht
  • Molens
  • Stamppot
  • Oliebollen
  • Koeien
  • Pannenkoeken
  • Poffertjes
  • Pepernoten
  • Vla
  • Stroopwafels
  • Hagelslag
  • Erwtensoep
  • Koninginnedag
  • Speculaas
  • Sjoelen
  • Oranje
  • Grachten
  • Marsepein
  • Trapgeveltjes
  • Schaatsen
  • Beschuit met muisjes
  • Sinterklaas

"Denkend aan Nederland zie ik gele treinen onbeweeglijk in eindeloos laagland staan." ~ A.F.Th. van der Heijden
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drop: een typisch Nederlands snoepjeSnoep kent men overal, maar drop niet. Drop is een typisch Nederlands snoepje wat je bijna nergens in de wereld kunt kri…
7 topbezienswaardigheden in Nederland7 topbezienswaardigheden in NederlandNederland is prachtig. Nederland kent heel wat tradities en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te…
Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
Snacks uit de frietpan: KrokettenBijna elk gezin in Nederland heeft wel een frietpan in huis. Naast de friet die hierin wordt gebakken, worden er ook ste…
Turkse Manieren - De bruiloftTurkse Manieren - De bruiloftEen huwelijk aangaan is in de turkse cultuur een belangrijk moment. Voordat de echte trouwpartij kan beginnen zijn er no…
Reacties

Joop Sintala, 05-04-2011
Er moeten ook nog stroopwafels bij! Reactie infoteur, 06-04-2011
Beter lezen, die stonden er al bij!

Robert, 23-03-2011
Wees er maar trots op, dat gedoogbeleid. Een overheid die criminele marihuanadealers oogluikend toestaat en het halve centrum van Amsterdam door criminelen laat runnen (drugsmaffia en vrouwenhandelaars). Allemaal bestuurd door een stel linkse PvdA landsverraders die de half criminele buitenlander nog een uitkering toestoppen ook, en half NL hebben laten vergallen door de zo `tollerant`te zijn. Wees er maar trots op… Reactie infoteur, 24-03-2011
Hi R., je hebt je punt gemaakt, maar waarde-oordelen zijn in het artikel bewust weggelaten. Al wat typisch Nederlands is, is genoemd. Ook het tolerante drugsbeleid. Of je daar trots op wilt zijn is een andere kwestie. A.

Jeroen, 19-10-2008
Inderdaad. Schaamtelkoos dat op NR1 niet ons gedoogbeleid staat tov wiet en onze coffeeshops. Dat weten ze echt overal en vinden ze ook overal tof. In amerika ben je zelfs een held als je uit Nederland komt en dan hebben ze het echt niet over onze klompen of Delfts blauw waar ze geloof me echt nog never nooit niet van gehoord hebben…

Jammer dat de Nederlandse regering maar ook de rest van het klootjkesvolk dit niet onder ogen wil zien. Want wanneer ons softdrugsbeleid wordt uitgedragen en gecommuniceerd naar het buitenland dan is dit ook zeker het NR 1 product uit NEderland om TROTS op te zijn! Reactie infoteur, 27-10-2008
Hi Jeroen. Je hebt het artikel niet goed gelezen. In het stuk staat bij de alinea 'De Nederlandse tolerantie' ook het tolerante drugsbeleid. Ik zie geen reden om dat nog eens uitgebreid te beschrijven. En als jij het op nr 1 wilt hebben, dan doe je dat toch voor jezelf? Dit stuk is helemaal geen hitlijst! Groet, A.

Remco, 13-11-2007
Ik denk dat je nr.1 bent vergeten. Blijkbaar denken buitenlanders, als ze aan Nederland, denken vrijwel aan drugs.
ze denken dat wij hier allemaal met een Joint in onze mond rondlopen.

Grtz,
Remco Reactie infoteur, 21-12-2007
Ja ik weet het. Drugs, red light district, enzovoorts. Ik heb deze punten bewust weggelaten omdat ik een postief beeld van Nederland wilde handhaven. In hoeverre dat realistisch is mag de lezer beoordelen… Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.