Met geld omgaan moet je leren

Kinderen moeten op jonge leeftijd al de waarde van geld leren. Ook moeten ze leren hoe ze met geld moeten omgaan. Het geven van zakgeld vanaf een leeftijd van zes jaar draagt bij aan de bestedingspatroon zodra ze volwassen zijn. Er zijn veel verkeerde manier om met geld om te gaan. Om uw kinderen te leren om verstandig met geld om te gaan, is een eerste vereiste dat u zelf ook uw verstand gebruikt. Kinderen die opgroeien in een milieu waar ze met geld smijten, zal een verkeerde uitwerking hebben zodra ze volwassen zijn. Zij hebben geleerd dat er geld op deze wereld bestaat om uit te geven. Kinderen die juist hebben meegekregen om zeer zuinig met geld om te gaan, gaan uit de ban springen zodra ze de beschikking krijgen over besteedbaar geld.

Wat is de nut van het geven van zakgeld?

Als kind kunnen ze al goed leren hoe ze met het besteedbare geld om moeten gaan. Net als later krijgen ze periodiek de beschikking over een bedrag waar ze het een week / maand mee moeten doen. Indien ze wekelijks het geld ook uitgeven, hebben ze geen ruimte om grotere uitgaven te verrichten. Dit is een les voor later. Maandelijks krijgen ze een te besteden bedrag, maar ze moeten ook reserveren voor latere grote uitgaven (een buffer).

Wanneer beginnen met zakgeld?

Het Nibud adviseert ouders om met zakgeld te beginnen vanaf zes jaar. In eerste instantie moet het om bedragen gaan van bijvoorbeeld €0,50. Zodra ze ouder worden, krijgen ze ook meer zakgeld. Als ouder kunt u het beste een deel vrij besteedbaar maken en de andere helft moeten ze sparen voor bijvoorbeeld de vakantie of een andere besteding waar ze wel zelf profijt van hebben. De periode van het sparen moet voor de kinderen wel te overzien zijn. Op jonge leeftijd al laten sparen voor een huis is niet realistisch en is voor het kind niet motiverend.

Opgroeien in een gezin met geldzorgen

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om zorgeloos te leven wat betreft geld. De lagere inkomens hebben het moeilijk om maandelijks rond te komen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn veel gezinnen die van een minimaal bedrag rond moeten komen, die hun zaakjes toch goed op orde hebben. In deze situaties leren ze wel goed wat de waarde van geld is.

Jongeren met schulden hebben een slechte opvoeding gehad

Uiteraard is dit in de werkelijkheid vaak anders. U hebt zeker invloed op de denkwijze van uw kinderen, maar er zijn ook veel verleidingen in het leven waar ze zich niet allemaal van af kunnen sluiten. Goed opgevoede jongeren kunnen door bepaalde factoren toch ontsporen.

Jongeren die zelf geld gaan verdienen

Zodra jongeren stoppen met school en beginnen te werken, kunt u als ouder nog gedeeltelijk voorkomen dat ze financieel ontsporen. Ze krijgen ineens de beschikking over bedragen waar ze normaal gesproken maanden voor zouden moeten sparen. Zolang ze nog thuis wonen kunt u kostgeld gaan vragen. Op deze manier kunnen ze er aan wennen dat een groot deel van het inkomen verloren gaat aan vaste lasten. Indien u het zelf financieel kunt bolwerken zou u dit geld kunnen reserveren voor later voor uw kind. Op deze manier ontstaat er een buffer waar ze latere grote uitgaven uit kunnen verrichten. U houdt toezicht, en zij kunnen wennen aan de maandelijkse kosten van een huishouden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Hoeveel zakgeld geven aan uw kind?Zakgeld moet goed afgestemd worden op de wensen en behoeften van uw kind. U moet ze niet proberen te verwennen door teve…
Hoeveel zakgeld geven?Op jonge leeftijd moeten kinderen al zakgeld ontvangen, zodat zij later beter de waarde van geld kunnen inschatten. Het…
Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoedenOuders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld ler…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…

Opvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingOpvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingZou het kunnen: Opvoeden zonder belonen en straffen? De meeste mensen zullen hier sceptisch tegenover staan. Toch is dit…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.