Knutselen met kinderen: thema zomer/water
De meeste kinderen spelen graag met water. Je doet ze dan ook een groot plezier als je in de zomer een emmer water naar de zandbak sjouwt. Geef ze een groot stuk plastic, (zijkanten vuilniszak inknippen tot de bodem) en ze kunnen een sloot of 'gracht' maken, waar het water echt in blijft staan. Bootjes vouwen of vlotten maken van (ijs)stokjes; steentjes, schelpjes, stukjes hout erbij, een bakje ijsklontjes in de sloot gooien voor een 'Poolexpeditie'; thema 'water' op z`n best!
Zomer/water knutselideeën
Gieter van limonadefles
Een leuk 'luchtdruk-proefje met water' voor kinderen, vooral in de zomer buiten! Als er van boven geen 'lucht op het water drukt', houdt de luchtdruk onder het water tegen. Gaatjes in de fles en toch stroomt het water er niet uit, het werkt echt!
- Neem een leeg limonade blik
- Sla met een spijker en hamer kleine gaatjes in de bodem
- Vul de fles nu helemaal met water en draai de dop er weer op
- Als je de fles voorzichtig optilt komt er geen water onder uit de gaatjes
- Zo gauw je de dop opendraait begint het water te stromen
- Draai je de dop weer dicht, komt er geen water meer uit
- Handig om de plantjes gieten in de zomer, maar vooral gek en leuk!
Regenboog mozaïk
Kinderen vinden altijd van die prachtige spulletjes op straat; kapotte fietslampjes, glimpapiertjes, doppen, stukjes plastic, enzovoorts. Als je de banen van een regenboog op een paar grote vellen karton tekent, kunnen ze ál die spulletjes meenemen en met sterke lijm op de regenboog plakken. Wel sorteren op kleur en in de goede baan plakken natuurlijk.
Het is een echt groepswerk en er kan dus langer en door een hele klas aan gewerkt worden.
Zijn er van een bepaalde kleur niet genoeg 'troepjes' kun je stukjes uit plastic tassen knippen bijvoorbeeld, of wat frisdrank doppen verzamelen, eventueel lege tussenstukjes opvullen met snippers van verschillende soorten papier, of stempelen met kurk.
De goud- en zilverkleurige spulletjes: schroeven, bierdoppen, fietsbellen en dergelijke, kunnen misschien in een potje of kistje ónder de regenboog worden gezet!
De regenboogkleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet (ROGGeBrood Is Vies)
Een zwembad knutselen
- Trek een doosje om op een vel groen papier of karton
- Knip de rechthoek uit
- Knip de bovenkant uit een doosje
- Knip de hoeken van het doosje voor de helft in en vouw de zijkanten naar buiten
- Beplak de binnenkant met blauw papier
- Lijm een paar reepjes plasticfolie over het doosje
- Plak het groene vel op het doosje
- Knip handdoekjes uit gekleurd papier
- Knip poppetjes en teken er zwemkleding op
- Door de plasticfolie, kun je de poppetjes boven en onder het water laten zwemmen
- Je kunt er natuurlijk nog glijbanen, duikplanken en bijvoorbeeld drijfbeesten bij knutselen!
Een 'strand' schilderij
De kinderen schilderen de zee, de lucht en het strand. Als ze zand door de (gele) verf mengen, wordt het strand lekker 'korrelig', net als een echt strand. Ze kunnen ook eerst een schilderij maken en er later met lijm zand op 'plakken'. (Zelfde manier als glitter.) Het strand eventueel volplakken met rechthoekige lapjes stof, de badlakens en een heleboel 'hoofdjes' in de zee schilderen of stempelen met een kurk. Dan is iedereen lekker aan het zwemmen en de handdoekjes zien er heel vrolijk uit.
Ecoline op nat papier
De kinderen kunnen een papier nat maken met een kwast, maar het leukst vinden ze het waarschijnlijk met een plantenspuit.
Daarna met kleine penseeltjes druppeltjes ecoline op het natte papier laten vallen. Verschillende kleuren gebruiken en kijken wat er gebeurt vooral! Experimenteren dus, blazen (heel voorzichtig) met rietjes kan ook, om de vorm van een vlek te veranderen, of deppen met watjes. Het resultaat is vaak prachtig. De kleuren vloeien zo mooi in mekaar over, dat het voor de kinderen heel boeiend is om te doen.
Regenkoker
- Plak een aantal wc rolletjes aan elkaar, door er een gekleurd papier strak omheen te plakken
- Plak een van de uiteinden dicht. (Rolletje inknippen en met lijm op stukje karton plakken)
- Neem een lang stuk aluminiumfolie en knijp het samen tot het een soort 'slang' is geworden
- Prop de aluminium sliert in de koker, zigzagsgewijs, van beneden tot boven
- Gooi er een handje vol rijst bij in en plak de andere kant nu ook dicht
- Even laten drogen en dan kan de koker omgedraaid worden
- De rijst valt via de aluminiumfolie naar beneden en klinkt als regen!
- Nu nog mooi versieren aan de buitenkant; druppeltjes bijvoorbeeld.
IJsjes knutselen
Van gekleurd papier en karton, kunnen de kinderen prachtige ijsjes knutselen. Eventueel echte ijsstokjes geven en ze kunnen raketjes en andere waterijsjes maken. (Aan weerszijden van het stokje plakken)
Van een bakje geknipt uit een eierdoos, kunnen ze een 'koekje' maken, waar bolletjes in horen. Een prop kranten verven in ijskleurtjes bijvoorbeeld. Het mooiste is met een laagje papier maché eromheen, maar een wit papiertje erom en dat weer op de bodem van het bakje vastlijmen, ziet er ook 'lekker' uit.
Een grote doos wit verven en die als 'vrieskist' in de klas zetten, is heel 'echt' en de kinderen kunnen er bijvoorbeeld ijskaarten en prijslijsten bij stempelen.
Lees verder