De eerste Spijkerbroek

De eerste Spijkerbroek Op 20 mei 1873 ontvingen Levi Strauss en Jacob Davis patent (nummer 501) op de spijkerbroek, een broek met klinknagels op de zakken. De spijkerbroek is sindsdien een kledingstuk wat alleen maar in populariteit gegroeid is. Levi Straus, die in Zuid Duitsland geboren werd, was in 1847 met zijn moeder en zusters naar de VS gemigreerd. Hij begon een kledingfabriek in New York, en in 1853 richtte hij zich op benodigdheden voor goudzoekers. Eerste jeans ooit. De eerste spijkerbroek die ooit gemaakt werd, waar kwam die vandaan? Wie was de maker van de eerste spijkerbroeken? Hoe lang bestaan spijkerbroeken al en hoe werd de spijkerbroek ontdekt? Het zijn allemaal vragen die je kunt hebben met betrekking tot de oudste spijkerbroek ter wereld.

De eerste spijkerbroek. Goudzoekers en jeans

Wanneer werd de eerste spijkerbroek gemaakt? Een van de benodigdheden waar goudzoekers behoefte aan hadden, waren sterke broeken. Levi Straus liet ze in eerste instantie van slijtvast zeildoek maken, en die bevielen de goudzoekers redelijk goed. Levi Strauss experimenteerde vervolgens met verschillende sterke stoffen, waaronder de dikke katoensoort, keper uit Nîmes. Op zich beviel deze katoensoort prima, alleen kwamen er klachten dat de zakken nogal eens uitscheurden gedurende het ruwe werk van de goudzoekers. Daar had Levi Straus niet direct een oplossing voor.

Klinknagels, de spijkers in spijkerbroeken

Maar kleermaker Jacob Davis had in die periode (rond 1872) juist een eigenzinnige oplossing bedacht om het uitscheuren van broeken tegen te gaan. Een vrouw was namelijk ooit bij hem gekomen met de klacht dat haar zwaarlijvige man voortdurend uit zijn broeken scheurde. Jacob Davis had toen een extra stevige broek voor haar echtgenoot gemaakt, door er klinknagels in te slaan. Hij had de klinknagels op de hoeken van de zakken geslagen, en een paar in het kruis. Dit bleek een zeer effectieve oplossing. Omdat andere kleermakers ook gebruik begonnen te maken van het idee, wilde Davis zijn idee zo snel mogelijk laten patenteren, maar hij was niet rijk genoeg om $68 patent-geld neer te leggen. Daarom schreef hij een brief naar Levi Strauss, juist toen deze een oplossing nodig had voor de zwakke plekken in de broeken die gemaakt werden van van keper uit Nimes, voor de goudzoekers. Zo kwamen probleem en oplossing dus bij elkaar op het juiste moment.

Koperkleurige klinknagels en oranje garen

Levi Strausss wilde het wel uitproberen en samen betaalde ze het geld om het patent vast te leggen. Zo werd de (eerste) spijkerbroek officieel geboren. De klinknagels bleken ook een succes voor de goudzoekers, en tot op de dag van vandaag zijn er nog heel wat spijkerbroeken op de markt met versteviging door middel van klinknagels. De eerste broeken van Levi Strauss en Jacob Davis was een taille overall met bretels, Acurate Stitching Design, en een horlogezakje. Ook de eerste broeken van blauwe stof werden (al) met oranje garen in elkaar gezet, want Levi Straus vond dat mooi kleuren bij de koperkleurige klinknagels.

Horlogezakje

De spijkerbroeken van tegenwoordig hebben vaak nog steeds oranje stiksels, horlogezakjes en koperkleurige klinknagels.Het oorspronkelijke ontwerp is prachtig, en daarom tijdloos en universeel.

Ook hadden de oudere ontwerpen een oranje geborduurde/gestikte V op de achterkant, in de vorm van een vliegende arend. De broeken hadden in beginsel knopen, want de rits in de gulp kwam pas in 1926. De klinknagels aan de achterkant van de spijkerbroek liet men vervallen, omdat ze de zadels van paarden en de bekleding van meubels in huizen beschadigden.

Onverwoestbare jeans

Na een tijdje werd het logo van Levi’s aangepast met de afbeelding van twee paarden die een spijkerbroek uit elkaar probeerden te scheuren, met als onderliggende boodschap dat de broeken ijzersterk en duurzaam waren.

Oudste jeans ter wereld

De belofte met betrekking tot de duurzaamheid van spijkerbroeken bleek niet overdreven. In het voorjaar van 1998 onderzochten vier vrienden een verlaten zilvermijn in de Mojave woestijn. Diep onder de grond troffen ze in een verlaten mijnschacht een oude spijkerbroek aan. Ze de spijkerbroek mee uit de mijn omhoog. Later werd deze broek door het bedrijf Levi Strauss geïdentificeerd als een originele spijkerbroek, van de eerste serie van de 501 lijn. De jeans, die na al die jaren nog in een opvallend goede staat bleek te verkeren zou (volgens geruchten) op eBay verkocht zijn voor een bedrag hoger dan $40.000.

De oudste jeans ter wereld die dus werd gevonden in de mijnschacht van een zilvermijn is nauwelijks van moderne jeans te onderscheiden. Aan de voorkant zitten verschillende knopen op de band, voor de bretels. Aan de achterkant zit een horizontale versterking, ook deze versterking is om bretels aan te bevestigen. Langs de zakken en op andere plaatsen zitten extra klinknagels door de stof heen geslagen. De stof van de oude broek is nog nauwelijks versleten.

Levi Strauss & co

De fabriek Levi Strauss & co, bestaat in 2016 nog steeds. De omzet van het bedrijf omvat enkele miljarden per jaar.

Van ''Blue de Gênes’ tot Blue jeans

De stof die gebruikt wordt om spijkerbroeken te maken, wordt geweven met een schering van indigo draad en een witte inslag. De blauwe kleurstof die vroeger werd gebruikt heette ‘blue de Gênes’, in het Frans. ‘Blue de Gênes’ werd in het Engelstalige Amerika uitgesproken en verbasterd tot ‘blue jeans.’

Spijkerbroeken kwamen in Europa terecht tijdens de tweede wereldoorlog maar ze werden pas in 1959 naar Europa geëxporteerd. De term ‘overall’ werd in 1960 vervangen voor ‘jeans’.
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen?Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen?Komt het je bekend voor dat je mooie nieuwe spijkerbroek afgeeft aan je handen? Of aan de mooie witte bank van je schoon…
Spijkerbroek (jeans)Spijkerbroek (jeans)Een spijkerbroek is een van de populairste kledingstukken. Alleen al in Nederland vliegen er per jaar zo'n 15 miljoen st…
Kleding van spijkerstof, altijd goedKleding van spijkerstof, altijd goedKleding van spijkerstof is altijd goed om in de kledingkast te hebben hangen. Met spijkerstof kan je verschillende stijl…

Thuiswerken, ideaal of niet?Het thuiswerken wordt door de overheid richting werkgevers gepropageerd, dit m.n. in het kader van het fileprobleem. Maa…
Uggboots, blijvend populair en tijdloosUggboots, blijvend populair en tijdloosUgg laarzen zijn immens populaire laarzen van schapenvacht. Het leer zit aan de buitenkant en de vacht zit aan de binnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skullman, Pixabay
  • www.despijkerbroek.nl/
  • Wikipedia
  • http://www.blijf-positief.com/kleine-zakje/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.