Schrijfhulpmiddelen voor slechtzienden

Schrijfhulpmiddelen voor slechtzienden Slechtzienden kunnen informatie efficiënt delen door gebruik te maken van verschillende technologieën en hulpmiddelen. Deze omvatten computerprogramma’s met schermlezers en vergrotingssoftware, auditieve opnameapparaten, en spraakherkenningssoftware. Sommige slechtzienden verkiezen ook handgeschreven tekst, waarbij ze gebruik maken van speciale hulpmiddelen en aanpassingen. Diverse hulpmiddelen zijn beschikbaar voor mensen met een visuele beperking, en het is raadzaam om vooraf advies in te winnen en hulpmiddelen uit te testen voordat je een keuze maakt.

Verlichting en contrast

Effectieve verlichting en goed contrast zijn cruciaal bij schrijftaken voor slechtzienden. Ideale verlichting kan leesvermoeidheid, hoofdpijn en vermoeide ogen helpen voorkomen. Verschillende blindenorganisaties en low vision-centra, zoals Koninklijke Visio en Bartiméus in Nederland, en de Brailleliga en Blindenzorg Licht & Liefde in België, bieden speciaal ingerichte ruimtes aan waar slechtzienden teksten kunnen lezen onder uiteenlopende lichtomstandigheden. Voldoende contrast is ook belangrijk. Een slipmat kan helpen bij het verbeteren van het contrast tussen het papier en de achtergrond, waardoor het moeilijker is om buiten de randen van het papier te schrijven.

Vergroting voor slechtzienden

Voor slechtzienden zijn er diverse vergrotingsapparaten beschikbaar, variërend van eenvoudige optische hulpmiddelen zoals handloepen, tot geavanceerde elektronische hulpmiddelen zoals beeldschermloepen. Hoewel veel van deze hulpmiddelen vrij verkrijgbaar zijn, is het verstandig om bij verminderd gezichtsvermogen een low vision specialist te raadplegen. Deze specialist kan de oogaandoening en de leefomstandigheden van de gebruiker evalueren, verschillende hulpmiddelen laten uitproberen en helpen bij het vinden van de meest optimale oplossing.

Papier

Veel slechtzienden geven de voorkeur aan papier met goed contrast. Donkere schrijfkleur op wit of geel papier is vaak goed leesbaar. Helder (blinkend) wit papier kan voor sommige slechtzienden echter leiden tot verblinding. Er zijn speciale papiersoorten beschikbaar die hier rekening mee houden. Vetgedrukt, breed lijnpapier helpt om recht en duidelijk te schrijven, en biedt voldoende schrijfruimte.

Stift

Stiften met dikke inktmarkeringen maken het mogelijk om grotere en dus beter leesbare letters te schrijven. Diverse leveranciers van hulpmiddelen bieden superviltstiften in kleuren zoals rood of zwart aan, die niet door het papier heen schrijven.

Handtekening plaatsen

Het ondertekenen van documenten, zoals brieven of cheques, kan moeilijk zijn voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen. Een handschriftgeleider kan hierbij helpen. Dit hulpmiddel bestaat uit sjablonen in donkere kleuren, gemaakt van plastic, karton, kunststof of metaal. De gebruiker plaatst de geleider op het papier en gebruikt deze om te voorkomen dat woorden over elkaar heen worden geschreven of op de verkeerde plaats komen. Handschriftgeleiders zijn beschikbaar in verschillende formaten, waaronder A4, A5 en envelopformaat, en kunnen soms ook in andere formaten worden gevonden.

Leesstandaard

Een leesstandaard, vaak van hout, kan op een tafel worden geplaatst en is in hoogte verstelbaar. Dit maakt het mogelijk om in een ergonomische houding te lezen en te schrijven, met de juiste hoek en afstand.

Technologische innovaties

Met de voortdurende technologische vooruitgang zijn er steeds meer innovaties beschikbaar voor slechtzienden. Denk hierbij aan draagbare technologieën zoals smart glasses en verbeterde spraakherkenningssystemen. Deze nieuwe technologieën bieden meer mogelijkheden voor zelfstandigheid en efficiëntie in het dagelijks leven en bij schrijfactiviteiten.

Training en ondersteuning

Voor een optimaal gebruik van hulpmiddelen en technologieën kunnen trainingen en ondersteuning noodzakelijk zijn. Veel organisaties en gespecialiseerde centra bieden training aan voor het gebruik van nieuwe hulpmiddelen en technologieën, waardoor slechtzienden beter in staat zijn om hun dagelijkse taken effectief uit te voeren.

Preventie van oogaandoeningen

Naast hulpmiddelen en technologieën is preventie van oogaandoeningen belangrijk. Regelmatige oogonderzoeken en het volgen van adviezen van oogspecialisten kunnen helpen om visuele achteruitgang te voorkomen of te vertragen.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badkamer: Aanpassingen voor blinden en slechtziendenBadkamer: Aanpassingen voor blinden en slechtziendenIn de badkamer gebeuren regelmatig ongelukjes, vooral bij ouderen en mensen met een visuele beperking. Een veilige en ov…
Optische hulpmiddelen voor slechtziendenOptische hulpmiddelen voor slechtziendenBorduren, kruiswoordraadsels invullen, een busnummer lezen, enzovoort, vormen een ware visuele uitdaging voor mensen met…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…

Het draaiboek voor een bruiloftHet draaiboek voor een bruiloftDe trouwdag is vaak de mooiste dag van het leven van een stel. Op deze mooie dag is het handig dat alles zo verloopt zoa…
Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Gefeliciteerd, je gaat trouwen! Als jij en je partner besloten hebben om te gaan trouwen, komen er steeds meer vragen bo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Catalogus hulpmiddelen, http://cms.digisecure.be/CMS_pictures/lichtenliefde/201654154857639-catalogus-hulpmiddelen-2016-april.pdf, geraadpleegd op 9 september 2016
  • Communicatie hulpmiddelen, http://www.braille.be/uploads/assets/402/1466087379-02-communicatie-16-06-2016.pdf, geraadpleegd op 9 september 2016
  • Eigen ervaring
  • Informatie over handschriftgeleiders, http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/handschriftgeleiders, geraadpleegd op 9 september 2016
  • Reading Tools and Techniques, http://www.visionaware.org/info/everyday-living/essential-skills/reading-writing-and-vision-loss/reading-tools-and-techniques/1235, geraadpleegd op 9 september 2016
  • Tools for Handwriting and Print, http://www.pathstoliteracy.org/tools-handwriting-and-print, geraadpleegd op 9 september 2016
  • Writing Tools for Visual Readers, http://www.afb.org/info/living-with-vision-loss/using-technology/reading-and-writing/writing-tools-for-visual-readers/1235, geraadpleegd op 9 september
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.