Tips voor verlanglijstje: welke cadeaus moet je vragen?

Tips voor verlanglijstje: welke cadeaus moet je vragen? Hoera: Je bent bijna jarig! Tijd voor feest, slingers, familie, ballonnen en taart. En cadeautjes. Of misschien komen Sinterklaas en Kerstmis er weer aan. Het hele jaar lang kun je wel honderd dingen opnoemen die je nog nodig hebt of graag zou willen hebben. Eindelijk belt iedereen op met de vraag: ‘en wat wil je hebben voor je verjaardag?’ En jij staat met een mond vol tanden. ‘’Ik kan niets bedenken, verzin maar wat leuk.’ Vervolgens komt de hele familie aan met kaarsen, boeken die je al hebt en een snoepzakje. Heel aardig, en wat het cadeautje ook is, je bent er dankbaar voor. Wil jij echter liever wel een verlanglijstje paraat hebben, dan helpt dit artikel je een handje op weg.

Vooraf

Iedereen is anders, en dat maakt het zoeken naar het perfecte cadeau zo moeilijk. Want wat de een geweldig vind, kan de ander niet uitstaan. Ga daarom eerst even bij jezelf na wat jij ook alweer belangrijk vind. In welke fase van jouw leven zit je op het moment? Ga je binnenkort studeren, samenwonen, op vakantie of met pensioen? Wat zijn je hobby’s, interesses, plannen, idealen en dromen. Op basis daarvan bepaal je wat jij nog nodig hebt of graag wil hebben.

Soort cadeau

De meeste mensen kopen hun cadeautjes online of gewoon in de stad. Maar al die winkels, zoveel keuze! Waar moet je in hemelsnaam beginnen? De categorieën hieronder geven je een overzicht van mogelijke cadeaus voor jouw verlanglijstje.

Belevenissen

Ben jij toe aan iets actiefs, of ben je überhaupt al een ondernemend persoon? Vraag dan een doecadeau.
  • Voorbeelden daarvan zijn: een ballonvaart, bungeejumping, skydiven en paragliding. Je kunt ook gaan zweefvliegen, een surfcursus nemen, karten of laserqueesten. Dit zijn hele inspannende activiteiten, en voor sommige mensen misschien wat te eng. Denk daar van te voren dus goed over na.
  • Bij belevenissen die wat meer aan de rustigere kant zijn, kun je denken aan: een kaas- of wijnproeverij, naar de sauna, een rondvaart en een cruise. Ga anders op wellness weekend, neem een pedicure, doe een golfcursus of ga gewoon een avondje uit eten in een restaurant.
Onthoud wel: een activiteit is voor één keer. Je houdt er alleen een herinnering aan over, maar die kan het natuurlijk zeker waard zijn. Behalve als je een tatoeage of piercing cadeau vraagt, die zijn voor de langere termijn.

Elektronica

Bij voornamelijk de mannen onder ons is deze categorie populair. Mocht er een bepaald budget afgesproken zijn over de cadeaus, houdt er dan wel rekening mee dat dit vaak dure aankopen zijn.
  • Je kunt bijvoorbeeld denken aan: batterijen, een auto, een fiets, een scooter, een klok of wekker, een IPod, I-Pad, I-Phone, computer, laptop, printer, verlengsnoer, ventilator, elektrisch gereedschap, zaklamp, modeltreinen, (buiten)verlichting, scheerapparaat, weegschaal, filmcamera of een fototoestel.
  • Laat het de inkoper weten als je een specifiek model of merk wilt hebben.
Houd er bij dit soort cadeaus ook rekening mee dat er vaak nog extra kosten aan verbonden zijn, als batterijen, laptop- en cameratassen of installatiekosten. Ook zou het bij een duur cadeau zonde zijn als je achteraf toch een ander merk wil en je het niet meer kunt ruilen, dus vraag toch altijd om een bonnetje van aankoop. Meestal krijg je de bon er bij dit soort cadeaus wel bij, omdat de apparatuur soms niet werkt.

Eten en drinken

Zit je in geldnood, of ben je gewoon een echte lekkerbek? Vraag dan iets rondom eten of drinken.
  • Als: een fles wijn, een kratje bier, een snoepzakje of bonbons. Ook kun je vragen of iemand een taart mee wil nemen, zodat je deze zelf niet hoeft te kopen.
  • Met Sinterklaas staan chocoladeletters, marsepein, pepernoten en speculaas vaak op het verlanglijstje.
  • Voor de kokers onder ons zijn kookboeken, lekkere gerechten, kookcursussen of hele dure ingrediënten leuke cadeaus om te vragen. Misschien heb je nog geen kookshort, pannenlappen of servetten?

Wonen

Misschien ben je net verhuisd, of heb je gewoon zin om het interieur eens compleet om te gooien? Zet dan iets op je verlanglijstje wat jouw leefomgeving kan opfleuren.
  • Denk bijvoorbeeld aan: dienbladen, wijnhouders, bijzettafeltjes, lampen, bloempotten, een theedoos, een kapstok, een deurmat, spiegels, klok, onderzetters, kaarsen, zitzakken, kussens, schilderijen, of beeldhouwwerken.
  • Je kunt ook praktische zaken nodig hebben als broodroosters, mixers, pannen, een tostiapparaat of servies.
  • Iedereen in het bezit van een tuin of balkon kan denken aan vuurkorven, barbecues, vogelnestjes, fakkels en andere tuindecoraties. Wat dacht je van een lekkere hangmat of schommelstoel?

Mode en beauty

Bij deze categorie moet je oppassen, want iedereen heeft een andere smaak als het gaat over kleren, accessoires of make-up. Als je ‘een leuk truitje’ op je verlanglijstje zet, ziet jouw moeder waarschijnlijk iets heel anders voor zich dan jouw beste vriendin. Houdt daarom rekening met je persoon aan wie je jouw lijstje geeft. Doe er desnoods een foto bij van wat jij bedoeld. Zo maak je het de inkoper al een stuk eenvoudiger.
  • Natuurlijk gaat het hierbij om alle soorten kleren, van broeken en T-shirts tot sokken en ondergoed. Je kunt ook denken aan sjaals, handschoenen, pantoffels, handdoeken en hoofddeksels.
  • Ook accessoires als kettinkjes, armbanden, horloges, oorbellen, mobielhangers, badtas en brilkokers kunnen mogelijke cadeautjes zijn.
  • En natuurlijk cadeautjes rondom make-up, verzorging en ontspanning. Een lekker fris geurtje, nieuwe mascara, je favoriete bodylotion of een nieuwe krultang. Loop anders een rondje door jouw badkamer, vaak doe je daar genoeg inspiratie op.

Bonnen

Als je wel weet uit welke winkel je iets wilt hebben, maar je nog niet precies weet wat, dan kun je een tegoedbon vragen. Bijna elke winkel werkt tegenwoordig wel met tegoedbonnen.
  • Houd er wel rekening mee dat sommige tegoedbonnen kunnen verlopen. Schrijf de uiterste datum dan ergens duidelijk op zodat je dit niet vergeet. Het zou immers zonde zijn als het geld verloren zou gaan omdat je te laat bent geweest met een cadeautje uitzoeken.

Geld

Als je echt niets weet te bedenken voor op je verlanglijstje, of je zit in geldnood, dan kun je ook nog om een envelopje met geld vragen.
  • Veel mensen vinden dit echter een saai cadeau om te geven. Om het leuker te brengen, kun je erbij vermelden dat het bestemd is voor jouw toekomstplannen, een goed doel (jezelf) of voor alle ideeën die je nog aan het uitwerken bent.
Geld blijft vaak een van de favoriete cadeaus om te vragen, omdat je nu precies kunt uitzoeken wat jij wilt hebben. Een nadeel van het vragen van geld is dat je niet weet hoeveel geld je zult krijgen.

Succes met het aanvullen van je verlanglijstje!
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVerlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVeel gezinnen en groepen vieren op en rond 5 december Sinterklaas. Pakjesavond is bij uitstek de gelegenheid om de ander…
Lootjes trekken: hoe maak je een verlanglijstje?Lootjes trekken: hoe maak je een verlanglijstje?De decembermaand is hartstikke leuk en gezellig. Met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw in het vooruitzicht gaan we a…
Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Lost and found, bizarre vermissingenLost and found, bizarre vermissingenDe meeste vermissingen lopen gelukkig goed af. De vermiste persoon wordt na verloop van tijd weer gevonden. Gelukkig maa…
Wij zijn slimmer dan onze vooroudersWij zijn slimmer dan onze vooroudersIQ is IQ zou je zeggen. Toch is dat niet helemaal waar. Iedere generatie is slimmer dan de voorgaande, al lijkt het erop…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.