50-plus en werkloos - tips en adviezen
Als je je baan verliest is dat heel vervelend, vaak zelfs traumatisch. Ben je dan ook nog eens 50-plus, dan heb je een grote kans om langdurig, of zelfs blijvend, werkloos te zijn. De kans om weer aan de slag te komen op die leeftijd is -statistisch- immers zeer klein; slechts 8% slaagt erin om binnen 2 jaar weer een baan te vinden! Om niet tot de overige 92% te gaan behoren kan je met effectief netwerken,een goede cv of een videopresentatie je kansen vergroten.Registreren en dan aan de slag!
Als je jezelf inmiddels als werkloze hebt laten registreren en het eerste gesprek met de werkcoach van het Werkbedrijf hebt gehad, ligt de bal bij jou! Jij bent aan zet en je zult gauw merken dat anderen zich niet aan uw speelstijl of spelregels houden! De kunst is om enerzijds je eigen stijl en karakter te behouden, maar anderzijds je aan te passen aan de realiteit: men zit nu eenmaal niet op je te wachten, helemaal niet als je “al” 50-plus bent.Tips voor een een serieuze kandidaat
Jouw positie op de arbeidsmarkt wordt bepaald door welk beeld de werkgever of personeelsfunctionaris heeft van je fysieke, mentale of economische toestand. En op jouw leeftijd loop je het gevaar dat zij jouw “toestand” als verouderd beschouwen en je niet als serieuze kandidaat zullen zien. Natuurlijk vind je jezelf nog steeds tot alles in staat en geloof je volledig in jouw meerwaarde t.o.v. uw jongere collega’s, maar wat jij gelooft is in deze niet relevant; van belang is er voor te zorgen dat de potentiële werkgever of het selectiebureau dat ook gelooft en op basis daarvan jouw sollicitatie tenminste serieus in overweging neemt.Hoe kom je als 50-plus “in the picture” bij solliciteren
Hieronder volgt een aantal tips en adviezen die jou, met name de 50-plusser, kunnen helpen om met een duidelijk en krachtig profiel de arbeidsmarkt te benaderen.A.CV (Curriculum Vitae) ook op LinkedIn
Het moge duidelijk zijn: deze moet op-en-top professioneel zijn. Daarvoor zijn veel voorbeelden te vinden op het Internet en ook het Werkbedrijf kan je daar mee helpen.Enkele tips:
Uitvoering
- Zorg, (of laat zorgen, als je het zelf niet kunt) voor een eigentijdse vormgeving van je CV. Geen “toeters en bellen” maar een moderne, strakke indeling
- Laat je CV door een jonger iemand lezen; zo voorkomt je naast fouten en slordigheden ook het gebruik van ouderwetse woorden.
- 50-plussers hebben vaak een veelzijdig arbeidverleden. Maak verschillende CV’s, waarmee je je kunt toespitsen op vacatures in een specifiek onderdeel van je kennis en arbeidsverleden.
Personalia
- Als je er een foto op zet, zorg dat die foto wat uitstraalt! Geen gewone pasfoto of vakantiefoto maar een foto met een eigentijdse, zakelijke uitstraling.
- Een foto van een paar jaar geleden mag best!
- Als je zelf vindt dat je er op een foto “oud” uitziet, laat het dan achterwege!
- Vergeet niet je mobiele nummer en e-mailadres te vermelden, wil je voor vol worden aangezien!
- Vermeld bijvoorkeur een persoonlijke Facebook, LinkedIn of Hyves link; dat bevestigt dat je met beide benen in deze tijd staat (zie punt 4)
- Vermeld geen kleine handicaps of beperkingen.
Opleidingen
- Vermeld niet allerlei relatief onbelangrijke diploma’s of cursussen uit het verre verleden; zij benadrukken alleen maar je leeftijd.
- Leg de nadruk op de meest recente opleidingen en diploma’s
Arbeidsverleden
- Je hebt als 50-plusser waarschijnlijk een lang werkverleden. Maak het niet te lang maar beperk je tot de hoofdzaken.
- Een werkgever neemt het liefst iemand aan die niet lang uit de running is geweest. Als je al een aantal maanden werkloos bent, vermeld de einddatum van je laatste werkperiode als ´tot heden’.
- Vermeld geen kennis van technieken, systemen ed. die al lang niet meer worden gebruikt; leg de nadruk op recente kennis.
Hobby’s en nevenactiviteiten
- Noem geen typische senioren bezigheden, tenzij deze voor de functie van belang kunnen zijn.
- Vermeld minstens één sport, zelfs als je die slechts in het verleden heeft beoefend. Een vermelding van fysio-fitness kan je zonder gevaar als sport toevoegen.
Kennis en vaardigheden
Als je dit onderdeel behandelt, zijn kennis van- Microsoft Office (eventueel basiskennis) en
- Moderne communicatietechnieken (e-mail, internet, sociale netwerken)
onontbeerlijk. Ook als je dit niet allemaal beheerst, toch maar vermelden dus.
B. Communicatie
Het is je ongetwijfeld duidelijk: solliciteren per gewone post is uit den boze en bovendien bijzonder tijdrovend en kostbaar! Ook als het je niet ligt, zal je alles per e-mail of internet (invuldocumenten op websites) moeten doen.Waar dien je dan rekening mee te houden?
- Gebruik in e-mails geen officiële taal of ouderwetse woorden en zinsconstructies; (“Bijgaand doe ik u mijn CV toekomen..” of “Inmiddels verblijf ik met de meeste hoogachting…”)
- Gebruik ook je voornaam bij ondertekening
- Houd het kort en to the point.
- Vermeld en gebruik bij voorkeur je mobiele nummer; jongere mensen gebruiken zelden nog vaste nummers en bovendien ben je dan altijd te bereiken.
- Verwijs nooit naar je leeftijd (“Ondanks mij leeftijd, ben ik nog zeer dynamisch…”)
Tip: Ook in communicatie met het UWV Werkbedrijf is het van belang dat je jezelf positief en eigentijds presenteert.
C. Tips voor je videopresentatie
Vaak kom je als 50-plusser niet eens door de 1e selectieronde heen en blijkt dat “ uw profiel onvoldoende aansluit bij de gewenste eigenschappen” of dat “uw carrière te ver in een specifieke richting is doorontwikkeld”. Toch meen je dat je veel te bieden hebt, wat je het beste in een persoonlijk gesprek of presentatie kan overbrengen.Dit geldt met name voor functies waarbij je presentatie, voorkomen of uitstraling een belangrijk criterium is, dus bijvoorbeeld in verkoopfuncties. Met een videopresentatie kan je jezelf toch “persoonlijk” presenteren aan een potentiële werkgever, zonder voor een gesprek te zijn uitgenodigd.
Wat is een videopresentatie?
Een filmpje van maximaal 1 minuut, waarop jij jezelf presenteert en kort en effectief laat zien wie je bent, waar je voor staat en waarom je een uitstekende kandidaat zou zijn. Het gaat hier niet om de inhoud maar om de uitstraling van je persoon en de overtuiging van je kandidatuur. Dit wordt ook wel een Elevator Pitch genoemd.
Er zijn verschillen manieren waarop je met je presentatie (ter ondersteuning van je CV, niet ter vervanging) kan solliciteren. Je kan het filmpje meesturen, op je LinkedIn site zetten of via een gespecialiseerd website (via een link) beschikbaar maken.
Enkele tips:
- Ga zo’n filmpje niet zelf produceren, tenzij je daar echt bedreven in bent.
- Laat dit doen door gespecialiseerde werving- en selectiebureaus, of bedrijven op gebied van audiovisuele presentaties. Het kost een paar centen, maar het zou zo maar een goede investering in je toekomst kunnen zijn.
- Ook hier geldt: als je van jezelf weet dat je niet goed overkomt in zo’n persoonlijke presentatie, doe het dan niet!
D. Netwerken is ook solliciteren
Het banenaanbod op internet en in de dagbladen is slechts het puntje van de ijsberg. Veruit de meeste banen worden aangeboden of vergeven via netwerken waar werkgevers, werknemers en werkzoekenden op actief zijn. Het is dan ook van groot belang je via de diverse sociale netwerken op deze weg te begeven, zodat je door potentiële werkgevers op het internet gevonden kunt worden en je jezelf via een netwerk bij werkgevers onder de aandacht kan brengen. De belangrijkste, voor dit doel relevante, sociale netwerken van Nederland zijn Hyves, Facebook en LinkedIn, waarbij de laatste voor zakelijke verkeer de voorkeur heeft. LinkedIn heeft in Nederland ruim 2 miljoen gebruikers en is vooral ingevoerd in de zakelijke wereld.Gelukkig is het merendeel van de Nederlandse senioren al heel actief op het Internet en op diverse sociale netwerken, maar voor diegene die deze weg nog niet bewandelen is er voldoende algemene informatie te vinden op het internet en op de website van LinkedIn zelf.
Voor met name de groep 50-plusser volgen hier enkele suggestie en adviezen:
- Open een LinkedIn Profiel en presenteer je op de meest positieve en professionele wijze. Je kan een deel van je CV erin verwerken, diverse links naar websites etc.
- Als jezelf moeite hebt met het opzetten van een eigen profiel, vraag dan hulp van een zoon, dochter, neef of nicht, die je er vast graag mee wil helpen.
- Beschouw het als je visitekaartje, dus zorg ervoor dat de informatie die je van jezelf laat zien ook datgene is dat je wilt tonen.
- Sluit je aan bij “Groups and Associations” die voor jouw werkgebied van belang zijn en je “status” of uitstraling vergroten.
- Creëer een zo groot mogelijk netwerk , vanuit ex-collega’s, vrienden en kennissen.
Gebruik LinkedIn vervolgens om
- bij je eigen contacten aan te geven dat je opzoek bent naar een baan en wees duidelijk wat voor soort baan dat moet zijn
- te zoeken in de netwerken van je contacten naar hun relaties die wat voor je kunnen betekenen en schakel je contacten in om deze te benaderen
- jezelf gemakkelijk te laten vinden door potentiële werkgevers en je zo positief mogelijk te presenteren.
Jouw aanwezigheid op LinkedIn zal zeker bijdragen tot het creëren en onderhouden van een eigentijdse uitstraling en professioneel profiel en zal je positie op arbeidsmarkt in belangrijke mate verbeteren. Doen dus!
Tip: Het UWV organiseert in het gehele land workshops solliciteren via Linkedin, waarvoor je je bij het werkbedrijf kunt opgeven.Werkloze senioren en het UWV: tips en adviezen
H. Persoonlijke presentatie
In je persoonlijk gesprekken met zowel uitzendbureaus, selectiebureaus en natuurlijk potentiële werknemers, is het van groot belang dat je jong(er), dynamisch en bijdetijds overkomt.Waar moet je dan zoal op letten?
- Heren, schroom niet je haar een spoeling te geven, je baard nu eindelijk eens af te scheren; want een baard, tenzij strak en goed onderhouden, is voor “oude mannen”. En kijk eerst eens goed in de spiegel, of beter nog: laat je partner, vriendin of dochter je kledingadviezen geven.
- Een -vaak bescheiden- investering in nieuwe kleding betaalt zich snel terug.
- Dames, trek -letterlijk en figuurlijk- alles uit de kast om de jaartjes zoveel mogelijk weg te werken.
- Voorkom enige twijfel over je fysieke of mentale gesteldheid; gedraag je vief, positief en professioneel en klaag nooit over enige ongemakken, al is het maar een lichte verkoudheid.
Sta positief in het leven, wees zeker van jezelf en straal dit uit in je contacten en communicatie. Alleen dan zal je instaat zijn jouw kandidatuur overtuigend over het voetlicht te krijgen en dan zal blijken dat er ergens toch iemand is die in je gelooft en je de kans geeft jezelf te bewijzen! Succes!