Werken als makelaar

Werken als makelaar Het is mogelijk om als makelaar snel carrière te maken, zeker wanneer iemand beschikt over de juiste sociale vaardigheden. Bij de koop en verkoop van een huis draait het om vertrouwen. De makelaar heeft de rol van bemiddelaar bij de verkoop en verhuur van onroerend goed, zoals een woning, stal of kantoorpand. In ruil daarvoor krijgt hij of zij een bepaald percentage van de koopsom. Het beroep van makelaar is niet meer beschermd. Wel stelt de branche zelf strikte eisen. Zo moet iemand een opleiding hebben gevolgd. De belangrijkste rol van een makelaar is dat hij bemiddeld bij de koop en verkoop en verhuur en huur van onroerend goed. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een huis of kantoorpand. Iemand die zijn huis wil verkopen stapt naar de makelaar en deze gaat vervolgens op zoek naar een koper. Hij laat foto's van het huis maken, plaatst advertenties in kranten en online op bijvoorbeeld Funda.nl, en gaat mee bij een huizenbezichtiging. Verder adviseert hij hij verkopende partij en voert meestal namens hen de onderhandelingen. Ook komt het regelmatig voor dat de makelaar de kopende partij helpt met het verkrijgen van een hypotheek. Als laatste is de makelaar verantwoordelijk voor de afronding van alle formaliteiten. Daarnaast wordt de makelaar ook regelmatig gevraagd voor een taxatie, vooral als iemand wil weten hoeveel zijn huis ongeveer waard is.

Salaris van een makelaar

Het salaris van een makelaar varieert doorgaans sterk. Makelaarskantoren verdienen hun geld doordat ze meestal 1 à 2 procent van de verkoopprijs opstrijken. Het startsalaris voor een startende makelaar in loondienst is niet heel hoog. Gemiddeld ligt het rond de 1800 euro. Daar staat wel tegenover dat iemand snel carrière kan maken en dat het loon binnen een paar jaar makkelijk kan stijgen naar zo'n 3000 euro. Vaak is er aan bepaalde prestaties, doorgaans is het criteria een geslaagde verkoop, een bonus gekoppeld. Het salaris in de vastgoedsector, dat wil zeggen kantoren en bedrijfspanden, ligt gemiddeld hoger dan in de woningsector. Een makelaar die zijn eigen kantoor begint en dat succesvol doet kan in economisch goede tijden makkelijk boven de 5000 euro per maand verdienen. Daar staan wel de risico's tegenover dat alle lasten bij hem liggen wanneer het economisch minder gaat. Veel makelaarskantoren sloten ten tijde van de kredietcrisis in 2008. Het duurde toen zes jaar voordat de huizenmarkt weer begon aan te trekken.

Belangrijkste eigenschappen voor een makelaar

De belangrijkste eigenschap waar een makelaar over moet beschikken zijn goede sociale vaardigheden. Hij moet namelijk makkelijk contact met nieuwe, potentiële kopers kunnen leggen en goed kunnen luisteren naar hun wensen. Ook komen goede sociale vaardigheden van pas bij het adviseren en onderhandelen. Verder moet hij of zij beschikken over commercieel inzicht en zien waar kansen liggen, maar ook weten wanneer een bepaalde activiteit niet langer winstgevend is. Als laatste moet een makelaar oog voor detail hebben. Bij koopcontracten gaat het om grote bedragen en bij het opstellen van die contracten mogen er geen fouten worden gemaakt.

Vrij beroep

Sinds 2001 is het beroep van makelaar een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich makelaar mag noemen. Om de kwaliteit te waarborgen hebben verschillende organisaties wel bepaalde certificaten in het leven geroepen, om een zekere kwaliteit te kunnen waarborgen. Bij de Stichting VastgoedCert zijn meer dan 5500 makelaars aangesloten die gecertificeerd zijn. Dat is mogelijk nadat zij na een opleiding succesvol de praktijktoets en het diploma MKB Makelaar-taxateur hebben gehaald. De certificering geeft ook bepaalde rechten, zoals het mogen taxeren voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor de meeste hypotheekbanken. Door deze situatie is het voor spontane instappers bijna niet mogelijk om zonder diploma of ervaring aan de slag te gaan als makelaar. Er zijn drie grote brancheverenigingen voor makelaars, waarvan de NVM verreweg met 4000 leden de grootste is. De twee andere brancheverenigingen zijn VBO Makelaar en Vastgoed Pro. Bij hun zijn respectievelijk 850 en 500 makelaars aangesloten.

Opleiding tot makelaar

De meest gangbare opleiding tot makelaar is de opleiding Vastgoed en Makelaardij. Deze kan onder andere aan de Hogeschool Rotterdam en de Fontys Hogeschool in Tilburg worden gevolgd. Ook het NCOI biedt deze mogelijkheid. Door middel van cursussen kunnen makelaars zich verder specialiseren. Zo vragen bepaalde branches specifieke kennis, bijvoorbeeld wanneer een makelaar vooral actief is in de agrarische sector. Het bepalen van de waarde van een koestal vraagt zodanig specifieke kennis dat niet iedere makelaar dat kan.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoedmakelaar of NVM makelaarVastgoedmakelaar of NVM makelaarWanneer u een huis of ander pand wenst aan te schaffen maar niet veel verstand van al het papierwerk heeft kunt u het be…
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…

Efficiënt werken met de Pomodoro timemanagementtechniekEfficiënt werken met de Pomodoro timemanagementtechniekTimemanagement met de Pomodoro-techniek: hoe werkt dat? En waarom zou Pomodoro beter werken dan andere systemen? Met Pom…
Banen met veel reizenBanen met veel reizenWie droomt er nou niet van om betaald te krijgen om te kunnen reizen. Voor sommigen is dit gewoon realiteit. Er zijn nam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
  • http://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/commercieel/makelaar
  • http://www.nationaleberoepengids.nl/Makelaar
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.