Oei, ik vind het geen leuk cadeau
Iedereen kent het fenomeen: met Kerstmis of nieuwjaar krijg je een cadeau dat je niet zo leuk vindt. Wat doe je ermee? eBay is een optie maar er zijn ook andere oplossingen…
Fout gekozen
De commercie drijft er ons toe om tijdens de feestperiode familie en vrienden te bedenken met een ‘mooi’ cadeau. In sommige families is het duur/duurder/duurst: cadeaus als tv’s, iPhones, stofzuigers, noem maar op… De geliefde medemens mag voor de kerst wel eens flink verwend worden. Origineel zijn is voor sommigen de boodschap: een meeneemasbak, een voodooprikker, een mini-jukeboxplatendraaier, een T-shirt met de foto van de gelukkige…Sommige mensen hebben niet zo’n sterke verbeelding en kopen de geijkte cadeaus als een parfum, een fotokader, sokken, een das, een cd van André Rieu en dat valt niet altijd in goede aarde.
Hoe reageer je?
Zeg je dan dat je dat niet leuk vindt? Spreekt je gezicht boekdelen? Doorgaans merkt niemand er wat van, want we leven in een geciviliseerd land en we zijn lief voor elkaar en waarderen ten zeerste dat men aan jou heeft gedacht. Dus zeggen we niets. We steken het pakje triomfantelijk in de lucht en schreeuwen onze vreugde uit. Stilletjes denken we echter al: wat zal ik ermee doen?
De populairste niet-gewilde cadeaus
Uit een onderzoek van eBay in samenwerking met het onderzoeksbureau TNS blijkt dat objecten uit alle categorieën tussen de foute kerstcadeaus zitten. Hoewel niet iedereen het wil toegeven dat men cadeaus openbaar verkoopt, merkt men toch rond de kerst- en nieuwjaarsperiode dat er splinternieuwe objecten, vaak nog in de originele verpakking, te koop worden aangeboden en dit door mensen met een lage feedbackscore, hetgeen betekent dat ze niet zo vaak op eBay actief zijn.
Bij de top 3 van de niet gewilde geschenken prijken ondergoed en sokken (18%), gereedschap (15%) en huishoudtoestellen (11%). Mensen vinden dit soort van geschenken ideaal omdat het objecten zijn die iedereen toch vroeg of laat koopt, dus kwaad kan het niet.
Wat doe je ermee?
Malcontenten hebben de laatste jaren dé oplossing gevonden om zich van ongewenste geschenken te ontdoen. Die oplossing heet eBay, de grootste veilingsite in de virtuele wereld. Uit bovengenoemd onderzoek bleek dat er niet minder dan 20 tot 25.000 foute kerstgeschenken per jaar worden aangeboden. In België geeft ten minste 1 op de 5 gelukkigen toe dat ze een fout cadeau hebben gekregen. Vooral de familie met wie ze niet zoveel contact hebben weet vaak niet wat het meest geschikte geschenk is en verrast dan negatief.
Alternatieven
Uiteraard zijn er organisaties die van deze verkooprage gebruik maken om mensen enige zingeving bij de verkoop bij te brengen. Zo is er bijvoorbeeld de FeelGoodGift. Je kan je fout cadeau via een speciale site verkopen en de opbrengst ervan aan een goed doel schenken. In dit geval is dat een ngo die je zelf kiest. Automatisch wordt 50 tot 100% van de verkoopprijs aan de organisatie geschonken. Beloopt dat percentage minumum 30 euro krijg je er een fiscaal attest bij zodat je het bedrag van de belastingen kan aftrekken.
Bij Oxfam raden ze aan het foute cadeau te voorkomen door een goede daad te stellen. Met Oxfam Pakt Uit kies je een geschenk dat ten goede komt aan een Oxfam-project in de Derde Wereld: een schoolbord, toiletten, een geit… In ruil krijg je dan een wenskaart met een foto van het door jou gekozen cadeau dat je aan de persoon van je keuze schenkt.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen