Verkopen op de vrijmarkt/rommelmarkt

Een rommelmarkt of vrijmarkt is eigenlijk hetzelfde. De bekendste vrijmarkt is die op Koningsdag waarop er in alle grote steden vrijmarkten worden gehouden. Bij vrijmarkten gaat het vaak om particulieren die spullen verkopen die ze in huis niet meer gebruiken. Dan zijn er ook nog vlooienmarkten waarvan één van de bekendste de zwarte markt in Beverwijk is. Daar hebben de meeste verkopers dezelfde stands en is het voor de verkoper puur commercieel.

Wanneer?

De bekendste en grootste vrijmarkt word altijd gehouden op Koningsdag. Op Koningsdag zijn er in alle grote steden wel vrijmarkten te vinden en sommige worden speciaal voor kinderen georganiseerd. Op Koningsdag mag u in grote steden op de vrijmarkt staan vanaf 18:00 26 april tot 27 april 18:00. U kunt van te voren vaak wel een plek reserveren door het te markeren, echter kunt u een boete riskeren als u voor 18:00 verkoopt. De kans op verkopen met Koningsdag is vrij groot aangezien er heel veel mensen op af komen. In de binnenstad van Utrecht en Amsterdam is het soms echt schuifelen langs de kleedjes. Wel is het weer in April nogal onvoorspelbaar wat voor een koude lange zit kan zorgen.

Echter worden er wel vaker vrijmarkten georganiseerd alleen is daar geen specifieke agenda van te vinden. Vaak worden ze bijvoorbeeld gehouden door verenigingen die wat geld op willen halen die bijvoorbeeld een tafel verhuren of hun eigen spullen alleen verkopen. Vaak staan de vrijmarkten aangegeven in kranten of op websites van de gemeente.

Waar?

Als u graag van uw spullen af wilt kunt u het best in één van de drukkere bezochte steden gaan verkopen met Koningsdag zoals bijvoorbeeld in:
 • Den haag
 • Amsterdam
 • Rotterdam
 • Utrecht

In deze steden zult u wel goed op de spullen moeten passen, er passeren vaak zoveel mensen dat u soms geen tijd heeft om naar alle spullen te kijken waardoor iemand makkelijk wat zou kunnen stelen. Als er een vrijmarkt is in een clubhuis of iets dergelijks zorg dan dat u op een plek staat/zit waar iedereen gelijk naartoe kijkt als iemand naar binnen loopt. Als u iets heeft staan wat diegene in gedachten had te kopen zal hij als eerste waarschijnlijk naar u toekomen. Als er geen specifieke tijd aan verbonden is of u kunt geen tafel reserveren zorg dan dat u er op tijd bij bent zodat u een goed plekje uit kunt zoeken.

In veel steden zijn er tijdens Koningsdag ook delen waar kinderen mogen verkopen. Het is een leuke en leerzame ervaring voor uw kind om hem/haar zelf zijn spullen te laten verkopen. En als ze het zat zijn kunnen ze gewoon stoppen.

Wat neemt u mee?

 • Een kleed om de spullen op te zetten
 • Eventueel een tafeltje wat u voor eigen drinken/eten kunt gebruiken of om dingen in de spotlights te zetten
 • stoelen die inklapbaar zijn zodat u ze makkelijk mee kunt nemen
 • Lagen kleding zodat u zich aan kunt passen aan de weersomstandigheden
 • Een plastic zeil voor als het gaat regenen, dan kunt u deze over de spullen heen leggen
 • Om niet meer uit te geven dan u verdient kunt u eventueel eigen drinken en eten meenemen, vooral omdat u er meestal lange tijd zit waardoor u anders meerdere maaltijden moet kopen
 • Een klein beetje wisselgeld
 • Een lamp, anders zien de mensen in de avond niet meer wat u verkoopt
 • Een hoop enthousiasme

Het voordeel van een overdekte rommelmarkt is dat u meestal al een tafel heeft en u geen rekening hoeft te houden met de regen. Als u buiten bijvoorbeeld iets van elektronica verkoopt maar het heeft geregend dan is de kans dat de spullen het nog doen niet zo groot meer waarmee de kans op verkopen uiteraard af zal nemen. U betaalt voor een overdekte rommelmarkt meestal wel een klein bedrag aan huur voor de stand.

De spullen

Zorg dat u van te voren heeft uitgezocht wat u wilt gaan verkopen en bedenk vast de prijzen. Het is handig er prijsstickers op te plaatsen zodat u niet ter plekke een prijs hoeft te verzinnen waardoor het misschien voor minder geld wordt verkocht dan u in gedachten had. Zet op de stickers altijd een iets hogere prijs, op een vrijmarkt wordt namelijk veel geboden dus zorg dat u op het gewenste bedrag uit kan komen. Plaats de spullen overzichtelijk, leg de tijdschriften bij de tijdschriften en de kleding bij de kleding enzovoorts. Zo kunnen mensen die langslopen ook makkelijk zien wat er te halen valt. Een tafel of kleed dat er georganiseerd uit ziet trekt meestal meer bekijks.

Wees enthousiast over uw eigen spullen

Om goed te kunnen verkopen moet u laten zien dat de spullen nuttig/leuk waren. Laat kinderen nog met hun oude speelgoed spelen, vertel de mensen als ze bij uw oude kleding staan hoe erg dat kledingstuk in de smaak viel etc. Blijf lachen en vriendelijk naar de mensen en onthoud dat het een vrijmarkt is, u kunt niet teveel geld verwachten voor uw spullen.

Kinderen

Kinderen hebben geen eindeloze concentratie, zorg dat kinderen het leuk blijven vinden of zorg dat ze opgehaald kunnen worden als ze het niet meer naar hun zin hebben. Het is wel een goede manier voor kinderen om te leren met geld om te gaan, ze verkopen hun eigen speelgoed en kunnen met wat ze verdienen weer iets nieuws/leuks van kopen. Hou uw kinderen wel goed in de gaten met de drukte in de steden.

De overige spullen

Aan het eind van de rit zult u waarschijnlijk nog met wat spullen overblijven. U kunt een aantal dingen doen met deze spullen:
 • De prijs verlagen, op=op
 • De spullen mee terug nemen
 • Naar de kringloopwinkel brengen
 • Weggooien

Vaak na zo'n lange tijd verkopen zult u moe zijn en weinig zin hebben om alles weer mee te nemen. Gaat u eerder weg omdat u nog maar een paar dingen heeft kunt u dit ook aan een andere verkoper gunnen. Het is zonde om de spullen gewoon achter te laten u kunt de spullen namelijk ook nog aan een goed doel schenken of aan de kringloopwinkel geven. Mocht u er echt niks meer mee willen of kunnen dan staat er meestal in de buurt een container waar de resterende spullen ingegooid kunnen worden.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningsdag, vrijmarkten voor kinderen AmsterdamKoningsdag, vrijmarkten voor kinderen AmsterdamOp Koningsdag zijn er in Amsterdam een aantal lokaties die speciaal gereserveerd worden voor de vrijmarkt van kinderen.…
Koningsdag feesten en evenementen AmsterdamKoningsdag feesten en evenementen AmsterdamOp Koningsdag worden er overal in het land feesten en evenementen georganiseerd. Welke feesten er in jouw regio worden g…
Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…
Veel geld verdienen met MarktplaatsIedereen de spullen over heeft, kan ze verkopen op het internet. Spullen die vroeger op de zolder terecht kwamen, en uit…

Carnaval in Nederland: verkleedtipsAls je aan carnaval denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan een gezellige sfeer waar iedereen zo gek mogelijk probeert…
Begeleiding van psychopaten door de reclassering jaren '30Begeleiding van psychopaten door de reclassering jaren '30De begeleiding van psychopaten door de reclassering in de jaren '30 van de 20e eeuw. In 1928 ging de Psychopatenwet van…
Bronnen en referenties
 • http://www.koningsdag27april.info/vrijmarkten/
 • https://www.meukisleuk.nl/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 12-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.