Sint Jacobiparochie - Santiago aan het wad
Het netwerk van paden dwars door Europa naar Santiago de Compostela is een beroemde pelgrimsroute. Nederland kent zijn eigen pelgrimsroutes. Het Pieterpad van noord naar zuid is er een en het pad dat begint en uitkomt bij Sint Jacobiparochie aan het wad is er ook een. Het Friese dorp wordt ook wel het 'Santiago aan het wad' genoemd. Het is het begin- en eindpunt van drie routes die van Zuid-Nederland naar het noorden in Friesland lopen. Sint Jacobiparochie heeft zijn eigen Finisterra in Zwarte Haan aan de Waddenzee.
Sint Jabik in Het Bildt
Pelgrimsroute door Nederland
Nederland kent verschillende pelgrimsroutes, Pieterpaden en Jacobswegens. In 2018 komen daar drie routes bij. Ze eindigen in het dorp Sint Jacobiparochie in het noorden van Friesland in de streek Het Bildt. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob organiseert de camino naar Sint Jacobiparochie samen met de Stichting Jabikspaad Fryslân. In 2018 wordt een bijzondere camino georganiseerd in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa: de camino-estafette
Camino der Lage Landen.
Markering Pelgrimsroute in Sint Jabik /
Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)Sint Jacobiparochie is Santiago aan het Wad
Het dorp Sint Jacoboparochie is voor deze routes het
Santiago aan het wad. De drie routes komen samen in het Bildtse dorp en de pelgrims kunnen daarna nog een kilometer of twee verder naar de waddenkust.
Sint Jabik
Friezen en Hollanders stichtten omstreeks 1500 een nieuw dorpje aan wat ze toen de Frieze Zee noemden. Het werd Sint Jacobiparochie, ook wel Sint Jabik genoemd, en ligt een paar kilometer verwijderd van de Waddenzee.
Zwarte Haan
Zwarte Haan is de locatie aan de Waddenzee dat te vergelijken is met Finsterra in Spanje: het eindpunt van de verlengde route tot aan zee. Na Santiago de Compostela kun je doorlopen naar Finisterra en na Sint Jabik kun je doorstiefelen tot het slik van de Waddenzee bij Zwarte Haan.
Drie routes
Voor de camino van het noorden zijn drie routes uitgezet, West, Midden en Oost:
- Route West;
- Route Midden;
- Route Oost
Route West
Route West start in Sluis, iets onder Cadzand, en gaat via de Zuid- en Noord-Hollandse kust en de Afsluitdijk naar Sint Jacobiparochie. De route loopt door Zuidwest-Nederland, Den Haag, Bollenstreek, Amsterdam, Noord-Holland en Friesland en is ongeveer 416 km lang.
Route Midden
Route Midden start in de regio van Breda en Tilburg. De route naar Sint Jabik gaat via Utrecht, De Veluwe en Leeuwarden naar het noorden. De route is ongeveer 350 km.
Route Oost
Route Oost start vanuit Oost-Maarland, onder Maastricht. De route gaat via het oosten van het land via Drenthe naar Uithuizen in Noord-Groningen en via Holwerd naar Sint Jacobiparchie en is totaal 662 km.
Culturele Hoofdstad van Europa
Onder de paraplu van Culturele Hoofdstad van Europa –
Leeuwarden-Fryslân is Culturele Hoofdstad in 2018 – wordt er in het jaar 2018 een camino-estafette door Nederland georganiseerd die de 'Camino der Lage Landen' is gedoopt. Sint Jacobiparochie kan het beginpunt van de camino zijn, maar ook het eindpunt. Tijdens deze estafette is Sint Jacobiparochie het eindpunt. De estafette van 2018 vindt plaats in de maanden februari tot en met juli.
Camino der Lage Landen
Het begrip Camino der Lage Landen bestaat al langer en de organisatie van de estafette zet de titel opnieuw in het zonnetje. De estafette start op 3 februari 2018 vanaf drie plaatsen, de startpunten van de routes West, Midden en Oost, aan de Nederlands-Belgische grens. Het is een wandel- en fietsroute. De estafette eindigt op 25 juli 2018. Dan moeten de deelnemers zich om 13.00 uur melden in Sint Jacobiparochie.
Feest van Sint Jacob
De datum van 25 juli valt samen met de dag van het Feest van Sint Jacob.
Pelgrimeren in Europa
Pelgrimeren in Europa naar het heiligdom in
Santiago de Compostela bestaat sinds de Middeleeuwen. In heel Europa is een netwerk van paden en wegen die naar de stad in Spanje leiden. Ook Jeruzalem en Rome zijn bekende bedevaartplaatsen. Vanuit Nederland zijn er routes, zoals het Pieterpad vanuit Pieterburen en Jacobspad vanuit Sint Jacobiparochie. Het Pieterpad leidt naar de Sint Pieterberg en sluit daar aan op de route over de Alpen naar Nice. Het Jacobspad dat in Sint Jabik begint leidt naar Santiago de Compostela. Door heel Europa slingeren Jacobspaden, een stelsel van pelgrimswegen, die op de een of andere manier aansluiten op de weg naar Santiago en Finisterra - het einde van de wereld.
Pelgrimage
Pelgrimage was in de Middeleeuwen vooral spiritueel bedoeld. Het was een inwijding in de leer van het christendom en een wandelende catechese. De wandelaar maakte tijdens de lange wandeling een zoektocht naar God. Het werd in de 15e eeuw een boetevaart voor mensen die een misdrijf hadden begaan, zoals valsmunter Asing die in die tijd op boetepelgrimage werd gestuurd. Wandelen stond in dienst van de reclassering. Tegenwoordig staat pelgrimeren in het teken van ‘terug naar de natuur’ en eenvoudig leven. Pelgrimeren is een intensieve manier van leven, dichtbij de natuur en dichtbij je eigen kunnen. De lange wandeling wordt gebruikt om een overgang naar een nieuwe levensfase in te luiden. De pelgrimsstaf wordt opgepakt om tot een nieuwe levensoriëntatie te komen.
Lees verder