Twerken, grinden en daggeren, wat is dat eigenlijk?

Misschien bevind je je wel eens in de discotheek en zie je meisjes de vreemdste dansen doen om jongens te verleiden. Hier zijn verschillende vormen van, zoals twerken, grinden en daggeren. Maar weet jij wel wat deze woorden betekenen? Waar komen deze dansvormen vandaan? En hoe zijn deze fenomenen evolutionair gezien eigenlijk te verklaren?

Twerken

De definitie die het 'Urban Dictionary' geeft van twerken is de volgende: 'The rhythmic gyrating of the lower fleshy extremities in a lascivious manner with the intent to elicit sexual arousal or laughter in ones intended audience.' Twerken is een dans die een vrouw in haar eentje kan doen en waarbij de beweging van de billen centraal staat.

Origine

Het komt van een West-Afrikaanse dans, genaamd 'Mapouka dans', ontstaan in Ivoorkust. Deze dans draait niet alleen maar om de billen van de vrouw, hij is een stuk uitgebreider, maar twerken is wat ervan over is gebleven in de westerse wereld. En in die westerse wereld wordt de dans ook gezien als een obscene dans, heel erg op het seksuele gericht. Dat is niet altijd zo geweest. Waar de Mapouka dans vandaan komt, wordt hij zelfs uitgevoerd op bruiloften. Het is daar niet zo controversieel.

Evolutie

Hoe kunnen we het twerken zien, in de evolutionaire context? De dans kan vergeleken worden met de balts, maar dan bij mensen. De balts is het gedrag van dieren, als ze een partner proberen aan te trekken. En dit lijkt vaak op dansen. Het uiterlijk wordt getoond aan het dier van het andere geslacht en het dier probeert in de smaak te vallen door te laten zien wat hij kan. Twerken lijkt een van de menselijke vormen van deze dans te zijn, omdat de vrouw hem in haar eentje kan uitvoeren, en hij de nadruk legt op de fysieke eigenschappen die vrouwelijk zijn, de billen dus onder andere. Dit deel van hun lichaam is iets wat goed gebruikt kan worden om mannen aan te trekken, en daarom wordt er in de dans de nadruk op gelegd.

Grinden

Voor deze vorm van erotische dans heeft wikipedia de volgende definitie: 'Grinding is a type of close partner dance where two or more dancers rub or bump their bodies against each other, especially a female dancer rubbing her buttocks against a male dancer's crotch area, in imitation of sexual activity.' Dit is een dans die de vrouw en man samen uitvoeren, en die al veel seksueler is dan het twerken, omdat de vrouw en man elkaar aanraken bij de bewegingen.

Origine

Het grinden komt van de Brazilliaanse dans 'de Lambada'. Bij deze dans, staan de man en vrouw met het heupgebied tegen elkaar aan. Ze maken bewegingen die aan seks doen denken. Deze dans werd een tijd lang gezien als een gezonde manier voor jonge volwassenen om seksuele spanning kwijt te raken, zonder dat hierdoor ongewenste zwangerschappen het gevolg kunnen zijn, of SOA's.

Evolutie

Deze dans kan gezien worden als het gevolg van de balts, in de vorm van een paringsdans. Dit is het ritueel dat bij dieren vaak vooraf gaat aan de paring. Hierbij proberen ze het dier van het andere geslacht te imponeren, in een gezamelijke dans. Eigenlijk zijn veel vormen van mensenlijke dans wel te zien als paringsdans. Mensen laten hiermee zien wat ze te bieden hebben en vooral hoe goed ze kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker tot elkaar aangetrokken worden.

Daggeren

Daggeren is van deze drie de meest extreme vorm van erotische dans. De definitie van Urban Dictionary hiervoor is: 'Where a man and woman are dancing in a sexually provocative manner, which usually includes them simulating various sexual positions, and often times, rough sex, to the beat of the music.' Deze manier van dansen lijkt dus het meest op seks en is hier duidelijk op gericht.

Origine

Deze dans is ontstaan in de dansclubs van Jamaica, en is daar erg populair. In het land zijn de meningen er echter over verdeeld. Sommigen vinden de dans veel te ver gaan en te expliciet, of zelfs gevaarlijk. Mensen komen zelfs vaak bij de dokter terecht, door deze dans te ruig uit te voeren. Hierdoor is het vertoon van de dans in Jamaica verboden. Veel dansers vinden het echter een beperking van hun vrijheid, en denken dat het vanzelf weer legaal zal worden.

Evolutie

Tot slot, hoe is deze soort van dansen evolutionair gezien zinvol? Het is gewoon een nog extremere variant van de paringsdans, die nog dichter bij echte seks in de buurt komt. Het twerken is dus te zien als een nog redelijk onschuldige manier van dansen, die ook alleen uitgevoerd kan worden. Het grinden ligt tussen de twee in, het wordt vaak samen gedaan en hint duidelijk naar seksualiteit, maar het daggeren is niets behalve dat. En evolutionair gezien is dit allemaal natuurlijk nuttig omdat er voor de evolutie veel nageslacht nodig is, en dus seks. Daarom bestaan deze dansvormen, en zijn er allerlei variaties op te vinden door de hele geschiedenis van de mensheid heen.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hot & sexy: lambada!Lambada is tegenwoordig niet meer zo populair als het was in de jaren tachtig, maar in Brazil zijn nog plekken waar de l…
Voortplanting bij vogels, de lentekriebelsVoortplanting bij vogels, de lentekriebelsAl in de dertiger jaren van de vorige eeuw werd aangetoond dat de voortplanting in de natuur wordt beïnvloed door de dag…
De organisatie van gedragGedrag is natuurlijk een vrij complex geheel. Toch kan je het versimpelen door er een degelijke structuur in aan te bren…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Hofhouding van Willem-Alexander en MáximaHofhouding van Willem-Alexander en MáximaBij wisseling van de wacht verandert er meer dan alleen een koning die op het pluche van de koningin gaat zitten. De hof…
Bronnen en referenties
  • http://www.urbandictionary.com
  • http://www.xojane.com/issues/the-origins-of-twerking
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Balts
  • http://articles.sun-sentinel.com/1990-04-08/features/9001020022_1_lambada-dance-floor-gator
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Daggering
Juliaheerink (77 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.