Pasen in Griekenland

Pasen in Griekenland Het Pasen in Griekenland is nog steeds een traditionele aangelegenheid, waarin het lijden en de kruisiging van Christus herdacht en de wederopstanding gevierd wordt. Bij de kerk wordt 'het licht' doorgegeven. Maar ook is het een feest van samenzijn en gezelligheid, een feest van familie en vrienden.

Grieks Pasen

Niet elk jaar valt het Orthodox Griekse Pasen samen met het Katholieke en Protestantse Pasen, dat komt doordat Griekenland met de paasviering de juliaanse kalender gebruikt, deze kalender is vernoemd naar Julius Caesar die hem in 45 v. Chr. invoerde. De gregoriaanse kalender die Katholieken en Protestanten gebruiken, is een aanpassing van de juliaanse, en werd ingevoerd door Paus Gregorius Xlll. In 1924 voerde Griekenland de gregoriaanse kalender in. Alleen met Pasen wordt nog steeds de juliaanse telling gebruikt. Pasen is in Griekenland het meest heilige feest van het jaar en bovendien het belangrijkste. Het is nog steeds een traditionele aangelegenheid. Pasen houdt hier nog het herdenken van het lijden en de kruisiging en het vieren van de wederopstanding van Jezus Christus in.

Lambada

Minstens een maand van tevoren worden er in heel wat winkels, waaronder speelgoedwinkels, mooi versierde kaarsen verkocht. Deze paaskaarsen worden in het Grieks lambada genoemd, er zitten linten omheen of andere versieringen. Je kunt het zo leuk niet bedenken of de kaarsen zijn ermee versierd. Deze kaarsen worden de avond voor Pasen meegenomen naar de kerk. En als je geen tijd hebt gehad om een kaars te kopen of het in het onwaarschijnlijkste geval, vergeten bent, geen nood; in de straat waar de kerk staat, worden overal nog kaarsen verkocht. Laat in de middag zie je de kaars-verkopers hun tafeltjes uitklappen en hun waren uitstallen. Dan is het wachten op de klanten die zeker zullen komen voordat de dienst in de kerk begint.

De kerk

Om 23:00 uur is iedereen in de kerk, de mensen die er niet meer in passen staan ervoor. Nu moet je weten dat er heel veel Griekse kerken zijn in Athene en ze zijn niet allemaal even groot. Het zijn wel mooie kerken, zowel van buiten als van binnen. Aan de binnenkant zijn ze prachtig beschilderd met de hele levensgeschiedenis van Christus, ook hangen er schitterende iconen. Wanneer de paasdienst is afgelopen, zal al het licht worden gedoofd, dit symboliseert Jezus Christus die door de onderwereld gaat. Daarna zal de priester, pappas in het Grieks, het licht doorgeven.

Het licht

De priester steekt de kaarsen aan van de gelovigen die vooraan staan en zij geven op hun beurt het licht weer door aan degene achter hen. Net zolang tot iedereen het licht heeft. Dan wordt er vuurwerk afgestoken, meer vuurwerk dan ze af zullen steken met oud en nieuw. Daarna is het de kunst om je kaars brandend thuis te krijgen, de meeste kaarsen hebben wel zo'n plastic bekertje met een gat erin er omheen. Maar toch, als er een beetje wind staat moet je oppassen dat je kaars niet wordt uitgeblazen. Aangezien er met dat speciale licht, dat helemaal uit Jeruzalem is gehaald en dat daarna werd verdeeld over alle kerken in Griekenland waarna het door elke pappas in elke kerk is doorgegeven, door de gelovigen een zwart kruis boven de deuren van hun huizen wordt gebrand. Dit wordt gedaan om voorspoed af te roepen over het gezin.

Majeritsa

Dan is het tijd voor de majeritsa, dit is een soep speciaal voor deze gelegenheid gemaakt met orgaanvlees van het lam, sla en eieren. Familie en vrienden komen bij elkaar om het eerste vlees sinds veertig dagen te eten. Het is laat wanneer ze eindelijk naar bed gaan. De Griek is een echt familiemens en zal dan ook zeker het paasfeest van de volgende dag met de hele familie vieren.

Het paasfeest

Al heel vroeg komt de familie bij elkaar en beginnen de voorbereidingen voor het paasfeestmaal van die dag. Het lam wordt aan het spit geregen, de kokoretsi, aan een spit gespietst gekruid orgaanvlees van het lam omwikkeld met darmen, wordt klaargemaakt. Het vuur in de vuurkuil of in de barbecue wordt door de mannen aangestoken met behulp van houtskool. De vrouwen zorgen voor het paasbrood, tsoureki genoemd, de salades, het brood, gefrituurde aardappelen, de tzatziki (een yoghurt, knoflook, komkommersaus) en andere gerechten. De ouzo en de wijn zullen deze dag rijkelijk stromen. En uiteraard zijn er eieren, roodgeverfde eieren. Met die eieren wordt een soort wedstrijd gehouden: degene die zijn ei het langst heel kan houden nadat deze in niet onzachte aanraking is gekomen met de eieren van alle anderen, heeft gewonnen. Dit alles in een sfeer van gezelligheid en geborgenheid. Ook als je geen familie bent, maar wel uitgenodigd, voel je je als familie. De Griek weet hoe hij zijn vrienden en gasten zo moet behandelen dat deze zich alleen maar welkom kan voelen.

Eieren

Waarom toch die eieren met Pasen? Symbolisch wordt het ei als vruchtbaarheidssymbool beschouwd. In het oude Egypte en Perzië gaf men elkaar versierde eieren aan het begin van de lente. Het ei als symbool van de wederopstanding van Christus: in het Midden-Oosten symboliseert het ei voor de christenen het graf waaruit Christus verrijst. Maar praktisch is het, om na veertig dagen vastentijd die begint na de carnaval waarin men geen vlees, maar ook geen zuivelproducten eet, de eieren die de kippen ondanks de vastentijd toch hebben gelegd te nuttigen.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Pasen belangrijkste christelijke feest met minder commerciePasen belangrijkste christelijke feest met minder commercieHoewel velen meer betrokken zijn bij Kerstmis is Pasen het belangrijkste christelijke feest. Pasen volgt in het liturgis…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Juliaanse_kalender
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 17-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.