Weetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagen

Weetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagen We vieren ze vaak elk jaar weer zonder te weten waar ze voor staan. De feestdagen. Of waar de namen van deze feestdagen voor staan. Maar vele feestdagen hebben speciale betekenissen of er worden zaken gevierd waarvan het merendeel van de mensen geen notie heeft.

Op Driekoningen worden drie belangrijke feiten gevierd

Driekoningen valt op 6 januari. Maar er wordt niet een ding gevierd op die dag, maar drie zaken. Dit zijn:
 1. De verjaardag van de Drie Wijzen (die als eerste Jezus bezochten)
 2. De doop van Jezus door Johannes de Doper in de Jordaan
 3. De bruiloft te Kana. Dit was het eerste mysterie van de Zoon van God
 4. Driekoningen was daarom lange tijd in de ogen van de kerk veel belangrijker dan 25 december, de dag van de fysieke geboorte van Jezus

Valentijnsdag, genoemd naar een priester die paren toch trouwde

Volgens sommigen is Valentijnsdag genoemd naar Sint-Valentinus. Hij leefde een wet niet na die door Keizer Claudius II Gothicus was uitgevaardigd. In deze wet stond dat jonge mannen niet mochten trouwens. Vrijgezelle mannen zouden namelijk veel betere soldaten zijn. Sint-Valentinus, een priester, was het daar niet mee eens en hij trouwde paartjes toch. Maar hij deed dat in het geheim.

Maria-Lichtmis: een heidens feest

Maria Lichtmis was oorspronkelijk een heidens zonnefeest. Er wordt beweerd dat omdat het dus met de zon te maken had er op veel plekken op die dag nog steeds ronde zaken op het menu staan zoals flensjes. In veel landen staan op die dag dan ook zoete of hartige flensjes op het menu die samen met familie en vrienden worden gegeten. De fakkeloptochten die werden gehouden tijdens de Maria-Lichtmis zijn bijna overal wel verdwenen.

Temps de sucres en Pasen

In Québec in Canada worden paasdessert vaak gemaakt met ahorn siroop. Dit komt omdat de temps de sucres of te wel de suikertijd samenvalt met Pasen. Deze suikertijd betekent dat siroopproducenten de schors van de Ahorn inkerven en het sap opvangen.

14 juli in Frankrijk: de bestorming van de Bastille

Voor mensen die op vakantie zijn of gaan naar Frankrijk is 14 juli een crime. De files zijn ellenlang, er gebeuren heel veel ongelukken en om op de plaats van bestemming te komen is soms onbegonnen werk. Vaak weet echter niemand wat er precies wordt gevierd op die dag. Op 14 juli wordt in Frankrijk gevierd dat de Bastille werd bestormd. Dit gebeurde op 14 juli 1789. Het was het begin van de Franse revolutie. De dag wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met fakkeloptochten en vuurwerk. Fransen zijn bovendien vrij op die dag en bezoeken familie en vrienden.

Halloween: een Keltisch feest

All hallow’s eve betekent letterlijk vooravond van alle heiligen. Halloween is van oorsprong een Keltisch feest dat vooral in de VS wordt gevierd. Het is de avond van geesten, tovenaars en monsters die door de stille en verlaten straten dolen. Kinderen verkleden zich altijd op die avond.

Carnaval: sociale standen omdraaien

Carnaval bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Het feest werd aangegrepen om sociale rollen en standen om te draaien. Meesters werden slaven en slaven werden meesters. Overigens zag het carnaval er toen ook wel heel anders uit: er werd in de middeleeuwen gedanst en gefeest in kerken. De rijken verkleedden zich als armen en de armen dosten zich uit als rijken. In het woord carnaval zit ook het woordje carne. Dit betekent vlees. Carnaval betekent letterlijk zonder vlees. Vastenavond betekent het begin van de periode van onthouding die ook wel met vasten wordt aangeduid.
Carnaval wordt in Nederland gevierd, maar in andere landen nog veel uitbundiger. De beroemdste carnavalsfeesten vinden plaats in:
 • Venetië in Italië
 • Rio in Brazilië
 • Binche in België
 • New-Orléans in de staat Louisiana in de VS
 • Nice in Frankrijk
 • Québec in Canada
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Bronnen en referenties
 • Vijftien goede redenen om alle feestdagen te vieren
 • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.