Weetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagen
We vieren ze vaak elk jaar weer zonder te weten waar ze voor staan. De feestdagen. Of waar de namen van deze feestdagen voor staan. Maar vele feestdagen hebben speciale betekenissen of er worden zaken gevierd waarvan het merendeel van de mensen geen notie heeft.
Op Driekoningen worden drie belangrijke feiten gevierd
Driekoningen valt op 6 januari. Maar er wordt niet een ding gevierd op die dag, maar drie zaken. Dit zijn:
- De verjaardag van de Drie Wijzen (die als eerste Jezus bezochten)
- De doop van Jezus door Johannes de Doper in de Jordaan
- De bruiloft te Kana. Dit was het eerste mysterie van de Zoon van God
- Driekoningen was daarom lange tijd in de ogen van de kerk veel belangrijker dan 25 december, de dag van de fysieke geboorte van Jezus
Valentijnsdag, genoemd naar een priester die paren toch trouwde
Volgens sommigen is Valentijnsdag genoemd naar Sint-Valentinus. Hij leefde een wet niet na die door Keizer Claudius II Gothicus was uitgevaardigd. In deze wet stond dat jonge mannen niet mochten trouwens. Vrijgezelle mannen zouden namelijk veel betere soldaten zijn. Sint-Valentinus, een priester, was het daar niet mee eens en hij trouwde paartjes toch. Maar hij deed dat in het geheim.
Maria-Lichtmis: een heidens feest
Maria Lichtmis was oorspronkelijk een heidens zonnefeest. Er wordt beweerd dat omdat het dus met de zon te maken had er op veel plekken op die dag nog steeds ronde zaken op het menu staan zoals flensjes. In veel landen staan op die dag dan ook zoete of hartige flensjes op het menu die samen met familie en vrienden worden gegeten. De fakkeloptochten die werden gehouden tijdens de Maria-Lichtmis zijn bijna overal wel verdwenen.
Temps de sucres en Pasen
In Québec in Canada worden paasdessert vaak gemaakt met ahorn siroop. Dit komt omdat de temps de sucres of te wel de suikertijd samenvalt met Pasen. Deze suikertijd betekent dat siroopproducenten de schors van de Ahorn inkerven en het sap opvangen.
14 juli in Frankrijk: de bestorming van de Bastille
Voor mensen die op vakantie zijn of gaan naar Frankrijk is 14 juli een crime. De files zijn ellenlang, er gebeuren heel veel ongelukken en om op de plaats van bestemming te komen is soms onbegonnen werk. Vaak weet echter niemand wat er precies wordt gevierd op die dag. Op 14 juli wordt in Frankrijk gevierd dat de Bastille werd bestormd. Dit gebeurde op 14 juli 1789. Het was het begin van de Franse revolutie. De dag wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met fakkeloptochten en vuurwerk. Fransen zijn bovendien vrij op die dag en bezoeken familie en vrienden.
Halloween: een Keltisch feest
All hallow’s eve betekent letterlijk vooravond van alle heiligen. Halloween is van oorsprong een Keltisch feest dat vooral in de VS wordt gevierd. Het is de avond van geesten, tovenaars en monsters die door de stille en verlaten straten dolen. Kinderen verkleden zich altijd op die avond.
Carnaval: sociale standen omdraaien
Carnaval bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Het feest werd aangegrepen om sociale rollen en standen om te draaien. Meesters werden slaven en slaven werden meesters. Overigens zag het carnaval er toen ook wel heel anders uit: er werd in de middeleeuwen gedanst en gefeest in kerken. De rijken verkleedden zich als armen en de armen dosten zich uit als rijken. In het woord carnaval zit ook het woordje carne. Dit betekent vlees. Carnaval betekent letterlijk zonder vlees. Vastenavond betekent het begin van de periode van onthouding die ook wel met vasten wordt aangeduid.
Carnaval wordt in Nederland gevierd, maar in andere landen nog veel uitbundiger. De beroemdste carnavalsfeesten vinden plaats in:
- Venetië in Italië
- Rio in Brazilië
- Binche in België
- New-Orléans in de staat Louisiana in de VS
- Nice in Frankrijk
- Québec in Canada