Simon van Cyrene
Simon van Cyrene wordt in drie van vier Evangeliën genoemd als de man die op de kruisweg van Jezus het kruis droeg. Veelal wordt hij gezien als de mens die Jezus hielp om zijn lijden te verzachten. We moeten niet vergeten dat Simon werd gedwongen om het kruis te dragen, hij deed het niet vrijwillig. Op de veertien staties van de kruisweg ziet men hem in vrijwel alle rooms -katholieke kerken afgebeeld. Simon wordt veelal in verband gebracht met het thema kruisdragen. Dat Simon het lijden van Jezus heeft ontlast heeft de meeste aandacht gekregen in de traditie van de kerk. De vraag is of dat terecht is.De gegevens uit de Evangeliën (Nieuwe Bijbelvertaling)
In het Evangelie van Johannes leest men niets over Simon van Cyrene. De drie andere evangelisten schrijven wel over hem.Wie was Simon van Cyrene?
Vermoedelijk was Simon afkomstig uit Cyrene, gelegen in het tegenwoordige Libië. Cyrene of Kyrene was een Griekse kolonie (640 v. Chr.) en later een Romeinse provincie(88 v. Chr.). Het was een van de vijf belangrijkste Griekse steden in die regio. Omdat hij de vader wordt genoemd van Alexander en Rufus zullen deze twee zonen in ieder geval bekend zijn geweest in de vroegchristelijke gemeente. Misschien dat Rufus dezelfde is geweest als de Rufus die Paulus noemt in het slot van zijn brief aan de Romeinen. Hij schrijft (Romeinen 16:13): Groet Rufus, die door de Heer is uitgekozen, en zijn moeder, die ook voor mij een moeder is. Het is heel goed mogelijk dat zowel Simon als zijn zonen tot geloof zijn gekomen. Was Simon een Jood uit Cyrene, alwaar een Joodse synagoge was? Men weet het niet. Waarschijnlijk hebben de Romeinse soldaten juist een buitenlander uitgekozen om het kruis te dragen en op die wijze de inwoners van Jeruzalem niet te kwetsen. Het kan ook zijn dat Simon een zwarte geluidskleur had, zo wordt hij ook wel eens afgebeeld.De staties van de kruisweg
De kruisweg is een beeldenreeks (beeldhouwkunst, schilderijen, mozaïeken, enz.) die sinds de 15e eeuw in kerken is te zien. Sommige priesters die in het Heilig Land (Palestina) waren geweest en de plaatsen van Christus’ lijden hadden bezocht, lieten in of bij hun eigen kerk of klooster een kruisweg maken, zodat men ook daar kon mediteren over het lijden van Christus. De kruisweg telt meestal 14 staties. In bijna alle rooms- katholieke kerken kan men ze vinden en ze zijn bedoeld als bezinningsroute. In de grensplaats Meersel-Dreef (België), onder Breda, kan men de 14 staties vinden in de Mariatuin (bedevaartsoord).In de vijfde statie ziet men dat Simon van Cyrene Jezus helpt om zijn kruis te dragen. Sommige afbeeldingen tonen Jezus en Simon die gezamenlijk het kruis dragen, gebroederlijk naast elkaar. Gewoonlijk eindigen de staties met een afbeelding van de graflegging. Men kan zich identificeren met Simon van Cyrene, omdat mensen op allerlei wijzen hun kruis dragen. Maar betekent dat kruisdagen eigenlijk?