Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag?

Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag? Als je een woning wilt huren, maar je hebt niet zoveel inkomen, kan het zijn dat je recht hebt op een sociale huurwoning. Voor een sociale huurwoning betaal je minder huur dan voor andere woningen, maar je hebt hier niet zomaar recht op. Je moet je eerst inschrijven bij de organisatie die de woningen beheert en alle leden die voor jou ingeschreven waren maken eerst kans op een woning. Als je een woning huurt en de huur is te hoog voor je inkomen, kun je hier in een aantal situaties huurtoeslag voor krijgen. Of je dit krijgt hangt af van de huurprijs die je betaalt, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Wanneer heb je nou precies recht op huurtoeslag, hoeveel is deze toeslag en waar kun je deze aanvragen?

Wat is een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een woning met een lagere huurprijs dan andere huurwoningen. Deze woningen zijn meestal eigendom van een plaatselijke woningcorporatie en deze worden aangeboden aan mensen met een inkomen onder een bepaalde grens. Sociale huurwoningen worden beheerd door de woningcorporatie, waar mensen zich kunnen inschrijven. Degene die het langst ingeschreven staat, heeft steeds het eerste recht op een nieuwe vrije huurwoning. Hoe langer je dus staat ingeschreven, hoe minder mensen voor jou een woning moeten afwijzen voordat jij er recht op hebt.

Hoeveel kost een sociale huurwoning?

De huurprijs van een sociale huurwoning kan enorm verschillen, maar in 2015 is de maximale kale huurprijs 710,68. Als je inkomen niet hoog genoeg is om de huur te betalen, heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, naast het inkomen worden er ook voorwaarden gesteld aan onder andere de huurprijs, je vermogen en de situatie van eventuele medebewoners.

Wanneer heb je recht op een sociale huurwoning?

Niet iedereen heeft recht op een sociale huurwoning, hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als eerste moet je je inschrijven bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de sociale huurwoningen in de gemeente waar je wilt gaan wonen. Meestal is dit een woningcorporatie, dit wordt ook wel de woningbouw genoemd. Als je niet weet welke organisatie de huurwoningen regelt in de gemeente waar je wilt wonen, kun je dit vragen bij de gemeente. Om je in te schrijven betaal je eenmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten en daarna ieder jaar een lager bedrag aan kosten om weer een jaar lid te blijven. De inschrijfkosten zijn meestal rond de 30,- en de jaarlijkse kosten rond de 10,-, dit verschilt per gemeente.

Hierna heb je een huisvestingsvergunning nodig, dit is een vergunning om je te mogen vestigen in de betreffende gemeente. Iedere gemeente stelt hier andere eisen aan, dit kan bijvoorbeeld zijn dan je al in de gemeente moet wonen of dat je er moet werken of studeren.
De woningcorporatie waar je een woning wilt gaan huren, kan ook nog aanvullende eisen stellen aan bijvoorbeeld je inkomen of vermogen. Als laatste is je jaarlijkse inkomen van belang, als dit te hoog is heb je geen recht op een sociale huurwoning.

Vanaf 1 juli 2015 moeten alle Nederlandse woningcorporaties jaarlijks in ieder geval 80% van hun vrije sociale huurwoning toewijzen aan huishoudens met een inkomen onder de 34.912. Daarnaast moeten woningcorporaties 10% van de vrije huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de 34.912 en 38.950 en de overige 10% van de huurwoningen moeten toegewezen worden aan huishoudens met een inkomen boven de 38.950. Deze regels betreffende de verdeling over de hoogte van de inkomens is geldig van 1 juli 2015 tot 1 januari 2021. Na 1 januari 2021 moeten woningcorporaties 90% van de vrije sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen onder een bepaalde grens.

Wanneer heb je recht op urgentie?

Het kan voorkomen dat je te maken hebt met bijzondere omstandigheden waardoor je op zeer korte termijn een huurwoning nodig hebt. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, kun je urgentie aanvragen. Hiermee krijg je vooral op de andere leden van de woningcorporatie. Deze bijzondere omstandigheden kunnen medisch zijn, sociaal, kunnen met je leeftijd of inschrijftijd te maken hebben, met je oude woning of met de afstand die je vanuit je woning moet afleggen naar je werk.

Hoe kun je je aanmelden voor een sociale huurwoning?

Iedere woningcorporatie heeft een website, hierop kun je je online aanmelden als lid van de woningcorporatie. Als je lid bent kom je op de lijst van woningzoekenden te staan en vaak krijg je dan een nieuwsbrief met de beschikbare huurwoningen per maand en de kans die je maakt om deze woning te krijgen. Als je geen internet hebt of je je niet via internet wilt aanmelden, staat er ook altijd een telefoonnummer op de website waar je je kunt aanmelden.

Sociale huurwoning en huurtoeslag

Een sociale huurwoning is vaak een stuk goedkoper dan een ander vorm van huren, maar toch kan het zo zijn dat de duur niet makkelijk te betalen is met je inkomen. Vaak kun je bij een sociale huurwoning als je onder de gestelde inkomensgrens zit een maandelijkse toelage krijgen: de huurtoeslag. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om je maandelijkse lasten te betalen.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten die je betaalt voor het huren van je woning. Als je in een huurhuis woont, maar je inkomen is niet hoog genoeg om iedere maand makkelijk de huur te kunnen betalen, kun je hier van de overheid een vergoeding voor krijgen. Om recht te hebben op deze huurtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De huurtoeslag wordt geregeld en uitbetaald door de Belastingdienst.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

De voorwaarden om recht te krijgen op huurtoeslag kunnen ieder jaar wijzigen, met name de inkomenseisen verschillen per jaar. Voor 2015 geldt dat je 18 jaar of ouder moet zijn, dat het moet gaan om een zelfstandige woonruimte, je moet ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van de betreffende huurwoning, je moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben en je huur, inkomen en vermogen mag niet te hoog zijn. Al deze voorwaarden gelden ook voor je medebewoners en voor je toeslagpartner. Als je aan één of meer van de voorwaarden niet voldoet, heb je geen recht op huurtoeslag. Hier zijn een aantal uitzonderingen op voor mensen die in een bijzondere situatie verkeren. Hieronder vallen bijvoorbeeld gehandicapten die niet voldoen aan alle voorwaarden, maar toch recht hebben op huurtoeslag.

Je hoeft niet ieder jaar opnieuw huurtoeslag aan te vragen. Als je aan de voorwaarden van het betreffende jaar voor de toeslag blijft voldoen, krijgt je het na de eerste aanvraag automatisch gestort.

Hoeveel huurtoeslag kun je krijgen?

De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je leeftijd, de huurprijs die je betaalt, je woonsituatie en je inkomen. Op de site van de Belastingdienst kun je jouw levenssituatie aanklikken en dan krijg je te zien of je recht hebt op huurtoeslag en hoe hoog deze toeslag is. Als je bijvoorbeeld een toeslagpartner hebt of een medebewoners met een heel hoog inkomen, zal de hoogte van de huurtoeslag die je ontvangt minder zijn dan als je alleen woont en een laag inkomen hebt.

Hoe kun je huurtoeslag aanvragen?

Op de website van de Belastingdienst kun je huurtoeslag aanvragen en hiernaast ook een heleboel andere wettelijke toeslagen. Om huurtoeslag aan te vragen heb je een DigiD nodig, als je dit niet hebt kun je via de website van de Belastingdienst doorverwezen worden om een DigiD aan te vragen.

Wat is het verschil tussen huurtoeslag en huursubsidie?

Door de namen wordt vaak gedacht dat dit dezelfde soort toeslag of subsidie is, maar dit is niet het geval. Tot 2006 werd er door de overheid huursubsidie gegeven, hierna zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de subsidie en heeft het de naam huurtoeslag gekregen. Deze wijzigingen gingen met name om het belang van de hoogte van het inkomen, de loop van het subsidiejaar en de hoogte van de inkomensgrenzen. Huursubsidie en huurtoeslag is dus in principe dezelfde toeslag, alleen de naam is sinds 2006 veranderd.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…
Liberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorLiberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorDe liberalisatiegrens bij huurwoningen is de grens die bepaalt of je huurwoning binnen de sociale huur of de vrije secto…
Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Huurtoeslag 2019 omlaagHuurtoeslag 2019 omlaagDe kans is groot dat uw huurtoeslag in 2019 omlaag gaat. Of dat zo is in uw geval blijkt meestal bij de definitieve besc…

Het samenlevingscontractHet samenlevingscontractEen samenlevingscontract is een contract waarin twee levenspartners allerlei zaken regelen en vastleggen met betrekking…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Muscha, Pixabay
  • http://www.huurwoningen.nl/info/sociale-huurwoningen/
  • http://www.woningnet.nl/pagina.asp?pageid=220&IID=4
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.