Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf? Het is voor veel mensen maar moeilijk voor te stellen: de zon laat zich vaker zien, de temperatuur loopt op, alles wordt buiten weer groen en iemand zit lusteloos thuis met voorjaarsmoeheid. Intens moe en daarmee niet de puf hebben om naar buiten te gaan, om iets te ondernemen. De zon en de beweging die je zo goed kunt gebruiken. Wat zijn exact de symptomen van voorjaarsmoeheid en hoe pak je het aan?

Wat is voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid is nog niet zo lang een benoemd fenomeen binnen de psychologie. De basis ligt bij de mentale moeheid die je hebt van de winter en het wachten op mooiere/zonniger dagen. Eigenlijk is het dus een verlengde van de winterdip. Soms is het alleen een sterke vermoeidheid en soms is het een algeheel gevoel van malaise.

Vitamine D

Een van de grootste boosdoeners is een substantieel tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. In de winter staat de zon lager en is natuurlijk veel minder sterk. Je maakt dus beduidend minder vitamine D aan. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor onze weerstand, maar zorgt er ook voor sterke spieren en botten. Vitamine D krijg je behalve via de zon ook via vette vis binnen. Verder is het toegevoegd aan veel bak- en braadproducten.

Bron: Concord90, PixabayBron: Concord90, Pixabay

Wat zijn de symptomen?

Naast de aanhoudende vermoeidheid is er meestal ook sprake van enige prikkelbaarheid (die ook ernstigere vormen aan kan nemen), kan men zich lusteloos voelen en kunnen er stemmingswisselingen plaatsvinden. Verder kan een gebrek aan concentratie de kop opsteken en slaap je mogelijk slechter en/of kom je in de ochtend met de grootst mogelijke moeite je bed uit.

Behalve de wisseling van de seizoenen, je bent toe aan de lente met veel zon, ben je toe aan meer buiten zijn en daarmee ook meer beweging voor het lichaam. Dat kan je met eerdergenoemde symptomen een algeheel malaisegevoel geven. Als het dan zover is dat je van de donkere wintermaanden naar de lichte lente- en zomermaanden gaat, kan dit net even teveel prikkel voor je zijn. Met name de mensen die sterk reageren op de seizoenen, kunnen meer dan gemiddeld last hebben van deze prikkel. Waarmee ook de kans op het krijgen van voorjaarsmoeheid vergroot wordt.

Hoe pak je het aan?

Eigenlijk is het niet eens zo moeilijk om deze voorjaarsmoeheid aan te pakken. Je moet wel het onderscheid maken tussen emotionele aspecten en fysieke aspecten. Heb je last van beide, dan moet je flink aan de bak. Wat je ook doet en hoe je het ook doet, zorg er vooral voor dat je geniet van hetgeen je doet!

Emotionele aspecten van voorjaarsmoeheid

Het voorjaar kan, hoe fris het dan ook nog is, al best vroeg in het jaar beginnen. Maart is een maand dat de zon al vaak heftiger gaat schijnen. Het is dan goed om erop uit te gaan en bij voorkeur de natuur op te zoeken of combineer het met een terrasje pikken. De winterjas aan als het nog koud is, is niet erg. Zorg dat je je hoofd leeg kunt maken en over het algemeen leent de natuur zich daar prima voor. Maak een lekkere boswandeling of banjer langs het water van een van de rivieren of de zee.

Een andere, niet onbelangrijke, stap is kijken wat je als niet gewenst of minimaal minder prettig in je leven ervaart en kijk wat je er aan kunt doen. Is je baan niet leuk, dan ga je je oriënteren op iets anders. Is je huis niet leuk, dan ga je kijken hoe je het kunt veranderen of maak alles weer eens lekker schoon en kijk hoever je met een nieuwe indeling komt. Zijn sommige vrienden niet die vrienden die je dacht dat ze waren, ga het gesprek aan of neem afscheid. Kortom, aanpakken dus.

De geest leegmaken werkt bij uitstek goed als je mediteert. Mediteren is niet eenvoudig, het vergt een goede concentratie. Maar met wat serieuze oefening kan je het leren. Koop een cd of dvd, er zijn er tientallen waarop heel duidelijk wordt aangegeven hoe je kunt leren mediteren. De een mediteert bij voorkeur vroeg in de ochtend en de ander vlak voor het slapengaan. Waarvoor je kiest is niet belangrijk, maar probeer het in je dagritme op te nemen.

Bron: Concord90, PixabayBron: Concord90, Pixabay
Fysieke aspecten van voorjaarsmoeheid
Bewegen is goed voor lichaam en geest, zorg dat je in beweging komt. De vermoeidheid maakt het je niet gemakkelijker en als een vriend of vriendin een stok achter de deur kan zijn om in beweging te komen, dan is dat ook goed. Ga een ieder geval minimaal half uur per dag naar buiten, de frisse lucht in. Ga wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen etc., zolang je maar beweegt. Het spreekt voor zich dat je ook altijd langer het daglicht/de buitenlucht op mag zoeken.

Gezonde voeding spreekt voor zich, maar let wel op. Je maakt om te beginnen natuurlijk al een overgang van volle winterstampotten naar de frissere en lichtere salades van het voorjaar. Wat je eet maakt niet eens zoveel uit, zolang je maar gezond eet. Dan krijg je sowieso die zo belangrijke vitamines en mineralen wel binnen. Deze heb je keihard genoeg nodig om die intense moeheid achter je te laten.

Een glas witte wijn op het terras is natuurlijk heel verleidelijk en op zich niet eens zo erg. Maar als je al intens moe bent, kan de alcohol je alleen nog maar lomer maken. Niet verstandig dus om in deze omstandigheden alcohol te drinken.

Extra vitamines?

Soms kan het raadzaam zijn een extra vitamineboost te nemen. Dat kan door tijdelijk multivitaminen te slikken (ook al eet je gezond). Eventueel in overleg met een huisarts kan je ook aan ijzer- of magnesiumsupplementen denken.

Tot slot

Op zich is de voorjaarsmoeheid goed aan te pakken, het gaat er vaak alleen om dat er een begin gemaakt wordt. Een buitenstaander snapt het vaak niet, immers de zon schijnt nu toch en alles ziet er vrolijker uit. Wat uitleg en vragen om steun uit de directe omgeving, kan de man of vrouw met voorjaarsmoeheid net over de streep trekken.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
Winterdip: symptomen en tipsWinterdip: symptomen en tipsDe winterdip, ook wel de winterdepressie genoemd: in de maanden dat het weer buiten kouder en guurder wordt, het 's avon…

Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Bestaan lentekriebels echt?Bestaan lentekriebels echt?Aan het woord ‘lentekriebels’ ontlenen verschillende mensen verschillende betekenissen. Maar allemaal met een positieve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/skip-de-lentedip-63/#.VuU_AfnhCM8
  • http://www.fitforme.nl/gezondheid/vermoeidheid/voorjaarsmoeheid
  • http://www.gezondheidsnet.nl/depressie/weg-met-voorjaarsmoeheid
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.